Samenwerking tussen Ripple en Moneygram voorbij
Robin Plus
Leestijd: 2 minuten
Op 8 maart 2021 werd bekend dat het Ripple-partnerschap met Moneygram officieel voorbij is. Moneygram vecht een rechtszaak aan over het gebruik van XRP, en Ripple vecht ook een SEC-rechtszaak aan over vermeende illegale verkoop van niet-geregistreerde effecten. De samenwerking tussen Ripple en Moneygram begon als een hoopvolle deal met een groot toekomstperspectief. Echter, helaas hebben diverse zaken zich anders ontwikkeld dan verwacht waardoor beide partijen nu al enige tijd bezig zijn met een langdurig juridisch proces.
Het begin van de samenwerking
Het partnerschap tussen Ripple en Moneygram begon in de zomer van 2019 naar voren te komen. Voordat het stof was neergedaald op de aankondiging van Facebook dat het van plan was een digitale munt te introduceren, haastte Moneygram zich naar binnen en kondigde een deal aan met cryptocurrency-bedrijf Ripple, waar het Ripple's digitale valuta XRP over de hele wereld zal distribueren. Andersom kondigde Ripple aan dat het bedrijf tot $ 50 miljoen in Moneygram zal investeren.
Het partnerschap moest het gezamenlijke doel van de bedrijven ondersteunen om zo de afwikkeling van grensoverschrijdende betalingen te verbeteren. De efficiëntie van deze transacties zal stijgen en de kosten via RippleNet zouden juist worden verlaagd. Toentertijd leek de deal beide bedrijven ten goede te komen. De geloofwaardigheid van de uitspraken door Ripple zal flink worden verhoogd en de winst van Moneygram zal flink gaan stijgen. Echter, inmiddels weten we dat deze samenwerking een stuk minder goed is verlopen dan in het begin werd verwacht.
Waar begon de strijd?
De eerste rechtszaak tussen Ripple en Moneygram vond plaats in 2019. Toentertijd had de SEC in New York een aanklacht aangediend tegen Ripple Labs en haar huidige en voormalige CEO’s. Beweringen waren onder meer dat ze sinds 2013 meer dan $ 1,3 miljard hadden opgehaald via een niet-geregistreerd aanbod van digitale activa en dat er illegale activiteit aan de gang is. Winsten van $ 600 miljoen worden naar verluidt persoonlijk toegeschreven aan de CEO's.
Een paar weken geleden zij Ripple dat het stopte met het gebruik van Ripple's On Demand Liquidity (ODL) -oplossing voor de vier valuta's waar het actief was. Dit volgt op de eerdere rechtszaak van de SEC tegen Ripple.
XRP als beveiliging
In de SEC rechtszaak tegen Ripple werd ook beweert dat XRP een beveiliging is. ODL gebruikt XRP voor overschrijvingen die transacties in vreemde valuta en grensoverschrijdende betalingen mogelijk maken. De onderliggende berichtenoplossing RippleNet, die verschillende banken gebruiken, maakt geen gebruik van XRP.
Vorige week was Moneygram zelf het onderwerp van een class-action rechtszaak over het gebruik van XRP. Ripple en Moneygram deden in 2019 een deal waarin Ripple ermee instemde om $ 50 miljoen XRP beschikbaar te stellen aan Moneygram in ruil voor een aandelenbelang. De Moneygram-rechtszaak beweert dat het bedrijf zich ervan bewust had moeten zijn dat als XRP een beveiliging zou blijken te zijn, dit van invloed zou zijn op de bedrijfsresultaten van Moneygram omdat het de marktontwikkelingskosten zou verliezen.
Een positieve toekomst
Ondanks dat Ripple en Moneygram nu in een scheiding liggen hebben zij toch een hoopvolle toekomst. Volgens de woorden van de woordvoerder van Ripple is er namelijk geen vijandigheid te bekennen tussen beide bedrijven. Ripple sprak: "Samen verwerkten we miljarden dollars via RippleNet en On-Demand Liquidity (ODL). We zijn allebei vastbesloten om onze relatie in de toekomst opnieuw te bekijken. We geloven nog steeds in de belofte van digitale activa en blockchaintechnologie om de status quo in wereldwijde betalingen te veranderen ten behoeve van miljarden consumenten over de hele wereld." Echter, de eigenaar of woordvoerder van Moneygram heeft nog niet gesproken over de huidige strijd of een toekomstige samenwerking met Ripple.
Dit vind je misschien ook leuk
Wat gebeurt er als Walmart $1 miljard aan Bitcoin koopt?
Robin Plus
Leestijd: 2 min
Op dit moment heeft Walmart geen aankoop van 1 miljard dollar aan Bitcoins aangekondigd. Echter, de kans is groot dat deze Amerikaanse keten dit op den duur wel gaat doen. Walmart is een enorm groot Amerikaans bedrijf dat een combinatie vormt tussen een detailhandel en een supermarktketen. De keten is ontzettend populair en blijft zichzelf elke keer opnieuw vernieuwen om aan de verwachtingen van de klanten te voldoen.
Beleggen in de Bitcoin
Robin Plus
Leestijd: 2 min
Wanneer mensen voor het eerst over de Bitcoin horen dan is hun reactie vaak vol onbegrip. Velen vragen zich af waarom ze met echt geld zouden gaan investeren in magisch internetgeld waarmee amper betaald kan worden. De Bitcoin lijkt vaak een verzonnen valuta die door niets wordt ondersteund en waarmee men eigenlijk ook nog niet veel kan. De munt heeft een waarde maar deze waarde kan niet geruild worden. Immers, met de Bitcoin kun je nog geen boodschappen doen of een huis kopen. Echter, de Bitcoin is wel degelijk iets waard. Volgens Wences Casares heeft de markt waarde toegekend aan de Bitcoin. De enige vraag die nu nog rest is de vraag hoeveel de Bitcoin dan precies waard is.
Gresham, Thiers en veeleisende betaling in Bitcoins
Robin Plus
Leestijd: 2 min
Er is een wijdverbreide overtuiging onder Bitcoiners dat hyperbitcoinisatie in de toekomst onvermijdelijk is. In deze toekomst heeft de Bitcoin de drie karakteristieke functies van geld voor onze wereldwijde samenleving vervult. De drie functies zijn: opslag van waarde, ruilmiddel en rekeneenheid. Het enige dat nog moet worden bekeken is hoe en wanneer dit zal gebeuren. Ook is het belangrijk om te onderzoeken of de wetten van Gresham en Thiers betrekking hebben op de wereldwijde adoptie van de Bitcoin als gezond geld.