Crypto nieuws

Tether en Bitfinex trekken bezwaar tegen FOIL verzoek in

Redactie

2023-11-25

Leestijd: 2 minuten

*

Tether en Bitfinex hebben besloten hun bezwaar tegen een Freedom of Information Law (FOIL) verzoek in New York in te trekken. Dit verzoek was ingediend door enkele vooraanstaande nieuwsorganisaties.

FOIL verzoek van Coindesk

Tether is de uitgever van de USDT stablecoin. Bitfinex is een bekende crypto exchange. Samen vormen ze een belangrijk duo in de crypto economie. Een FOIL verzoek van CoinDesk, gericht op meer transparantie, is de inzet van het nieuws.

Tether en Bitfinex beloven meer openheid van zaken te geven. Toch willen beide giganten niet zomaar al hun documenten vrijgeven. Ze stellen dat transparantie niet betekent dat alle documenten openbaar moeten worden gemaakt.

Tether en Bitfinex gaan niet in beroep

Tether en Bitfinex hebben te kennen gegeven niet in beroep te gaan tegen dit FOIL verzoek. Deze werd onder andere ingediend door journalisten Zeke Faux, Shane Shifflett en Ada Hui. Ze beschuldigen deze journalisten van een “bepaald gedrag.”

Bitfinex en Tether bekritiseren eerdere verslaggeving over hen als “buiten de grenzen van professionele journalistiek.”

"Verantwoorde document beoordeling"

Zowel Tether als Bitfinex beweren dat media zoals The Wall Street Journal en Bloomberg eenzijdig en inaccuraat zijn in hun berichtgeving. Toch blijven ze benadrukken dat ze openstaan voor samenwerking met journalisten en regelgevende instanties.

Wel moeten zij zich houden aan ethische rapportage standaarden en de privacy grenzen respecteren. Tether en Bitfinex roepen op tot een “verantwoorde document beoordeling” voordat informatie openbaar wordt gemaakt.

Ze zeggen dat hun inspanningen voor transparantie niet gelijkstaan aan onbeperkte openbare onthulling van alle documenten.

In deze gids lees je of Bitfinex voorkomt in de TOP 10 beste crypto exchanges.

Boete van 18,5 miljoen

Dit alles heeft te maken met een schikking die Tether en Bitfinex in februari 2021 met de procureur-generaal van New York hebben getroffen. Ze betaalden een boete van 18,5 miljoen dollar om een 2 jaar durende juridische strijd te beslechten.

De juridische strijd ging over de vermeende vermenging van $850 miljoen aan klant- en bedrijfsgelden. Als onderdeel van de schikking moesten Tether en Bitfinex kwartaalrapporten indienen bij de procureur-generaal van New York gedurende 2 jaar.

Openbaar maken eerste kwartaalrapport Tether

Na afloop van deze verplichting diende CoinDesk in New York een FOIL verzoek in. De inzet was het openbaar maken van materialen met betrekking tot Tether’s eerste kwartaalrapport onder de schikking overeenkomst.

Interessant is dat Tether in juni 2023 beweerde dat ze tegen het FOIL verzoek waren om “vertrouwelijke klantgegevens” en “gevoelige commerciële informatie” te beschermen. Deze zouden volgens hen door “kwaadwillende actoren” kunnen worden misbruikt.

Dit vind je misschien ook leuk

*
Nieuws

Gedeeltelijke lancering EigenLayer op Ethereum mainnet

Redactie

apr. 10, 2024

Leestijd: 2 min

EigenLayer is live op het Ethereum mainnet. Diverse cruciale functies staan gepland voor later dit jaar. Het is een revolutionaire stap richting restaking op het Ethereum netwerk.

*
Nieuws

Bitcoin fees overtreffen Ethereum voor 3 dagen op rij nu halvering nadert

Redactie

apr. 19, 2024

Leestijd: 2 min

Met de Bitcoin halving op komst halveert ook de fee van 6.25 BTC naar 3.125 BTC. Voor de derde dag op rij zijn de transactiekosten van Bitcoin hoger dan die van Ethereum.

*
Nieuws

Bitcoin halvering 2024 is een feit

Femke Wassink

apr. 20, 2024

Leestijd: 2 min

Het vierde halvering evenement in de geschiedenis van Bitcoin is een feit. De beloning voor miners is hiermee gehalveerd van 6.25 BTC naar 3.125 BTC per gemijnd blok.