Waarom houdt de Bitcoin het zo lang vol?
Robin Plus
Leestijd: 2 minuten
De markt van de cryptocurrencies is tegenwoordig ontzettend populair. Er zijn dagelijks ontelbaar veel handelaren, investeerders en beleggers actief op deze handelsmarkt. Doordat de koersen van de cryptocurrencies sterk kunnen fluctueren is de cryptomarkt ook erg bewegelijk. Van tijd tot tijd worden er telkens nieuwe cryptocurrencies en tokens op de markt geïntroduceerd terwijl anderen juist verdwijnen. In 2009 werd de eerste cryptocurrency ter wereld geïntroduceerd: de bekende Bitcoin. De Bitcoin is ontwikkeld door Satoshi Nakamoto en waren bedoeld als nieuwe munten voor een nieuw monetair systeem. Tot op de dag van vandaag is de Bitcoin ontzettend populair. De koers van de Bitcoin bereikt in het begin van 2021 daarom ook hoogtes waarvan niemand in 2009 had kunnen dromen. Maar waarom is de Bitcoin eigenlijk zo populair? En hoe kan het dat de Bitcoin altijd overeind is gebleven, ondanks de bewegelijkheid van de cryptomarkt? Dit zijn veel voorkomende vragen die handelaren en crypto-analisten al jaren horen. Vaak worden deze vragen gesteld door mensen die langs de zijlijn staan op de cryptomarkt en kritisch kijken naar de continu stijgende en dalende prijs van de Bitcoin.
Is de Bitcoin tijdverspilling?
De reguliere media zullen je vertellen dat de Bitcoin een speculatieve zeepbel is. Je financieel adviseur zal je vertellen dat je je tijd en geld verspilt door erin te investeren en te handelen. Daarnaast zullen je vrienden en familie je vertellen dat het oplichterij is en dat de Bitcoin geen toekomst heeft. Economen zullen je vertellen dat het niet gaat werken en dat de koersen te instabiel zijn om ooit een goed monetair systeem te vormen. Maar waarom stijgt de Bitcoin consequent in prijs? Bewijst dit niet dat de hiervoor genoemde mensen allemaal ongelijk hebben? Als de Bitcoin echt alles is wat deze mensen zeggen dat het is, waarom houdt deze cryptocurrency het dan zo lang vol?
De Bitcoin als investering
Veel mensen in ontwikkelde landen zien de Bitcoin als een investeringsmogelijkheid en denken: “Ik koop nu bitcoins voor een lage koersprijs en verkoop deze later als de koersprijs hoog is’’. Met deze tactiek hopen zij een goede investering te doen en zo op lange of op korte termijn veel winst te maken op hetgeen dat zij hebben aangeschaft. Dit soort investeerders streven er ook naar om hun netto-vermogen te vergroten en hun kwaliteit van leven te verbeteren, een hogere sociale status te verwerven, waarde te bieden, enz. Dit hopen zij allemaal te bereiken door te handelen in cryptocurrencies. Echter, veel mensen in de eerste wereld hebben nog niet geleerd waarom de Bitcoin eigenlijk nodig is in de wereld. Zij hebben geen antwoord op de vraag ‘waarom hebben we de Bitcoin nodig?’. Gelukkig komt hier langzaam maar zeker verandering is. Steeds meer investeerders uit de eerste wereld gaan zich verdiepen in de motivatie achter de Bitcoin in plaats van dat zij alleen maar handelen.
Mensen in ontwikkelingslanden zien de Bitcoin in een heel ander licht. Zij kopen geen bitcoins in de hoop een herenhuis met 10 slaapkamers in Amsterdam te kopen. Zij kopen ook geen bitcoins in de hoop een Lamborghini of een Tesla te gaan bezitten. Zij kopen bitcoins omdat ze het nodig hebben om te overleven. In derdewereldlanden waar de nationale valuta in de vergetelheid wordt gedrukt, zien de burgers van die landen hun spaargeld voor hun ogen verdwijnen. Vaak lukt het inwoners van derde wereldlanden ook niet om in loondienst te komen bij een bedrijf waardoor zij niet in staat zijn om een bankrekening te openen en hun geld veilig te bewaren. Bij het handelen in cryptocurrencies heb jij geen fiatgeld nodig en hoef jij ook geen bankrekening te openen bij een bank. Alles kan opgeslagen worden in een wallet op bijvoorbeeld een telefoon. De meeste inwoners van derde wereldlanden beschikken wel over een telefoon maar niet over een bankrekening. Op deze manier vormen cryptocurrencies niet alleen een investeringstool in deze landen, maar worden cryptocurrencies ook gezien als financieel overlevingsmiddel.
Dus waarom houdt de Bitcoin het zo lang vol?
Kort gezegd houdt de Bitcoin het dus vol omdat het een zeer populaire cryptocurrency is die wereldwijd al vaak geaccepteerd wordt als betaalmiddel. In eerste wereldlanden wordt deze cryptocurrency gebruikt om geld te verdienen, maar ook om spaargeld te beschermen tegen de inflatie die bij fiatvaluta voorkomt. In derde wereldlanden kunnen mensen ook niet zonder de Bitcoin doordat dit voor de inwoners van deze landen een belangrijke bron van inkomsten is. Daarnaast kunnen de inwoners van deze landen ook sparen met de Bitcoin, zonder dat zij hiervoor een bankrekening hoeven te openen. Simpel gezegd hebben mensen de Bitcoin dus nodig om hun geld te beschermen, te overleven en/of hun kapitaal te verhogen.
Dit vind je misschien ook leuk
Gedeeltelijke lancering EigenLayer op Ethereum mainnet
Redactie
Leestijd: 2 min
EigenLayer is live op het Ethereum mainnet. Diverse cruciale functies staan gepland voor later dit jaar. Het is een revolutionaire stap richting restaking op het Ethereum netwerk.
Bitcoin fees overtreffen Ethereum voor 3 dagen op rij nu halvering nadert
Redactie
Leestijd: 2 min
Met de Bitcoin halving op komst halveert ook de fee van 6.25 BTC naar 3.125 BTC. Voor de derde dag op rij zijn de transactiekosten van Bitcoin hoger dan die van Ethereum.
Bitcoin halvering 2024 is een feit
Femke Wassink
Leestijd: 2 min
Het vierde halvering evenement in de geschiedenis van Bitcoin is een feit. De beloning voor miners is hiermee gehalveerd van 6.25 BTC naar 3.125 BTC per gemijnd blok.