Crypto nieuws

    Waarom kiest Nigeria voor een crypto-verbod?

    Robin Plus

    Leestijd: 2 minuten

    *

    Agelopen vrijdag kwam er een oproep van de Centrale Bank van Nigeria naar buiten. De centrale bank had opdracht gegeven aan lokale financiële instellingen om per direct te stoppen met het leveren van diensten aan cryptobedrijven en gebruikers. De Nigeriaanse Senaat heeft de belangrijkste financiële toezichthouders van het land bijeengeroepen om te achterhalen waarom de centrale bank deze keuze heeft gemaakt. De Senaat van Nigeria wil dat de gouverneur van de centrale bank (Godwin Emefiele) en de belangrijkste effectenregelgever van het land (Lamido Yuguda) getuigen over cryptocurrencies. Tot nu toe is het nog onbekend wanneer deze mensen precies moeten getuigen. Het wordt de taak van Godwin en Lamido om verder uitleg te geven over de kansen en bedreigingen van cryptocurrencies voor Nigeria.

    Onbegrip

    Veel cryptohandelaren begrepen niet waarom de Centrale Bank van Nigeria de keuze had gemaakt om een crypto-verbod in te stellen. Het verbod veroorzaakte daarom ook veel ophef op sociale media. Maar ook lokale banken en andere lokale bedrijven vroegen de centrale bank om uitleg. In reactie op alle ophef en alle vragen publiceerde de Centrale Bank van Nigeria een verklaring met een belofte om de burgers van het land te beschermen tegen de risico’s van cryptocurrencies.

    Protest vanuit de Senaat

    Niet iedereen was het eens met de redenering van de centrale bank. Zelfs een aantal senatoren in Nigeria waren tegen een verbod op cryptocurrencies in het land. Zo sprak senator Bassey Akpan de woorden:

    ‘’Het volgende niveau is cryptocurrency en we kunnen er niet voor wegrennen. Het is de verantwoordelijkheid van de centrale bank om Nigerianen naar een hoger niveau te tillen en niet om ze te ontmoedigen. Cryptocurrency is nou eenmaal de eenvoudigste manier van uitwisselen.’’

    Ook senator Dung Gyang liet zich positief uit over cryptocurrencies in Nigeria. Hij erkende de gevaren en risico’s die cryptocurrencies met zich mee brengen maar benadrukte vooral ook de verdiensten die deze vorm van valuta met zich mee brengt. Hij wil dat de wetgevers niet alleen op de hoogte worden gesteld van de risico’s die cryptovaluta met zich mee brengt, maar dat de gouverneur van de centrale bank hen ook informeert over de kansen die cryptocurrencies te bieden hebben voor het financiële systeem in Nigeria. Voordat het crypto-verbod in Nigeria officieel in gaat zal er dus eerst nog goed naar gekeken worden door de Senaat.

    Bitcoin als dreiging voor het fiatsysteem

    De Senaat van Nigeria heeft notities gedeeld van zijn dagelijkse werkzaamheden. Hieruit bleek dat de Centrale Bank van Nigeria recentelijk was herinnerd aan het feit dat het voor financiële instellingen verboden is om rekeningen te faciliteren die transacties uitvoeren met cryptocurrency-uitwisselingen. Tijdens die discussie deed een Nigeriaanse functionaris een concessie die regeringsvertegenwoordigers nooit eerder hadden gedaan. Senator Sani Mohammad Musa heeft aangekondigd dat Bitcoin het fiatsysteem van Nigeria bijna heeft vervangen. Zoals iedere cryptohandelaar wel weet brengt de cryptomarkt veel risico’s met zich mee. Het is een valutamarkt welke qua ontwikkeling nog in de kinderschoenen staat. Hierdoor is het voor een land niet handig om financieel volledig afhankelijk te zijn van dit systeem. Om te voorkomen dat de Bitcoin volledig het fiatsysteem van Nigeria overneemt is er voor gekozen om een crypto-verbod in het land op te stellen.

    Hoe nu verder?

    Er zijn dus twee kampen die tegenover elkaar staan wanneer het gaat om het crypto-verbod. Er zijn aanhangers van het verbod en er zijn tegenstanders. Het is daarom lastig om te voorspellen of het verbod ook echt blijvend is. De Nigeriaanse Senaat heeft besloten om samen met de centrale bank van het land te beraadslagen en te rapporteren over de kansen en bedreigingen van cryptocurrencies. Het rapport zal domineren in het maken van de beslissing omtrent het verbod. In ongeveer twee weken zullen we weten wat de Nigeriaanse Senaat gaat besluiten.

    Dit vind je misschien ook leuk

    *
    Nieuws

    Bitcoin betreedt bijna "gevarenzone" voor halvering maar crypto wereld blijft optimistisch

    Redactie

    mrt. 18, 2024

    Leestijd: 2 min

    Bitcoin heeft een geschiedenis van dalende prijzen in de weken voorafgaand aan de halvering. Het lijkt erop dat dit patroon zich in de komende week zou kunnen herhalen.

    *
    Nieuws

    Crypto derivaten bereiken recordhoogten in dagelijkse handelsvolumes

    Redactie

    mrt. 1, 2024

    Leestijd: 2 min

    Deze week meldden Deribit en Coinbase Institutional recordhoogtes voor de activiteit en handelsvolumes van crypto-derivaten.

    *
    Nieuws

    Spot Bitcoin ETF naar nieuw record hoogtepunt van $680 miljoen

    Femke Wassink

    feb. 28, 2024

    Leestijd: 2 min

    Spot Bitcoin ETF's bereiken een nieuw recordhoogtepunt van $680 miljoen. Dit terwijl de Bitcoin bull market een versnelling opschakelt en in rap tempo toeneemt.