Crypto nieuws

  Waarom kiest Nigeria voor een crypto-verbod?

  Robin Plus

  Leestijd: 2 minuten

  *

  Agelopen vrijdag kwam er een oproep van de Centrale Bank van Nigeria naar buiten. De centrale bank had opdracht gegeven aan lokale financiële instellingen om per direct te stoppen met het leveren van diensten aan cryptobedrijven en gebruikers. De Nigeriaanse Senaat heeft de belangrijkste financiële toezichthouders van het land bijeengeroepen om te achterhalen waarom de centrale bank deze keuze heeft gemaakt. De Senaat van Nigeria wil dat de gouverneur van de centrale bank (Godwin Emefiele) en de belangrijkste effectenregelgever van het land (Lamido Yuguda) getuigen over cryptocurrencies. Tot nu toe is het nog onbekend wanneer deze mensen precies moeten getuigen. Het wordt de taak van Godwin en Lamido om verder uitleg te geven over de kansen en bedreigingen van cryptocurrencies voor Nigeria.

  Onbegrip

  Veel cryptohandelaren begrepen niet waarom de Centrale Bank van Nigeria de keuze had gemaakt om een crypto-verbod in te stellen. Het verbod veroorzaakte daarom ook veel ophef op sociale media. Maar ook lokale banken en andere lokale bedrijven vroegen de centrale bank om uitleg. In reactie op alle ophef en alle vragen publiceerde de Centrale Bank van Nigeria een verklaring met een belofte om de burgers van het land te beschermen tegen de risico’s van cryptocurrencies.

  Protest vanuit de Senaat

  Niet iedereen was het eens met de redenering van de centrale bank. Zelfs een aantal senatoren in Nigeria waren tegen een verbod op cryptocurrencies in het land. Zo sprak senator Bassey Akpan de woorden:

  ‘’Het volgende niveau is cryptocurrency en we kunnen er niet voor wegrennen. Het is de verantwoordelijkheid van de centrale bank om Nigerianen naar een hoger niveau te tillen en niet om ze te ontmoedigen. Cryptocurrency is nou eenmaal de eenvoudigste manier van uitwisselen.’’

  Ook senator Dung Gyang liet zich positief uit over cryptocurrencies in Nigeria. Hij erkende de gevaren en risico’s die cryptocurrencies met zich mee brengen maar benadrukte vooral ook de verdiensten die deze vorm van valuta met zich mee brengt. Hij wil dat de wetgevers niet alleen op de hoogte worden gesteld van de risico’s die cryptovaluta met zich mee brengt, maar dat de gouverneur van de centrale bank hen ook informeert over de kansen die cryptocurrencies te bieden hebben voor het financiële systeem in Nigeria. Voordat het crypto-verbod in Nigeria officieel in gaat zal er dus eerst nog goed naar gekeken worden door de Senaat.

  Bitcoin als dreiging voor het fiatsysteem

  De Senaat van Nigeria heeft notities gedeeld van zijn dagelijkse werkzaamheden. Hieruit bleek dat de Centrale Bank van Nigeria recentelijk was herinnerd aan het feit dat het voor financiële instellingen verboden is om rekeningen te faciliteren die transacties uitvoeren met cryptocurrency-uitwisselingen. Tijdens die discussie deed een Nigeriaanse functionaris een concessie die regeringsvertegenwoordigers nooit eerder hadden gedaan. Senator Sani Mohammad Musa heeft aangekondigd dat Bitcoin het fiatsysteem van Nigeria bijna heeft vervangen. Zoals iedere cryptohandelaar wel weet brengt de cryptomarkt veel risico’s met zich mee. Het is een valutamarkt welke qua ontwikkeling nog in de kinderschoenen staat. Hierdoor is het voor een land niet handig om financieel volledig afhankelijk te zijn van dit systeem. Om te voorkomen dat de Bitcoin volledig het fiatsysteem van Nigeria overneemt is er voor gekozen om een crypto-verbod in het land op te stellen.

  Hoe nu verder?

  Er zijn dus twee kampen die tegenover elkaar staan wanneer het gaat om het crypto-verbod. Er zijn aanhangers van het verbod en er zijn tegenstanders. Het is daarom lastig om te voorspellen of het verbod ook echt blijvend is. De Nigeriaanse Senaat heeft besloten om samen met de centrale bank van het land te beraadslagen en te rapporteren over de kansen en bedreigingen van cryptocurrencies. Het rapport zal domineren in het maken van de beslissing omtrent het verbod. In ongeveer twee weken zullen we weten wat de Nigeriaanse Senaat gaat besluiten.

  Dit vind je misschien ook leuk

  *
  Nieuws

  VN ontwikkelingsprogramma investeert in blockchain educatie voor 22.000 medewerkers

  Femke Wassink

  dec. 1, 2023

  Leestijd: 2 min

  Het UNDP staat bekend om zijn strijd tegen armoede in meer dan 170 landen. De organisatie wil 22.000 medewerkers scholen in de blockchain technologie.

  *
  Nieuws

  Breaking: Coinbase omarmt Bitcoin Lightning Network

  Redactie

  sep. 13, 2023

  Leestijd: 2 min

  Een flinke doorbraak in de wereld van crypto. Als één van de grootste crypto exchanges heeft Coinbase recent aangekondigd het Lightning Network te zullen integreren.

  *
  Nieuws

  Crypto.com maakt per ongeluk 10,5 miljoen AUD over naar koppel uit Melbourne: rechtszaak volgt

  Redactie

  sep. 24, 2023

  Leestijd: 2 min

  In een opzienbarende zaak hebben Thevamanogari Manivel en Jatinder Singh uit Melbourne per ongeluk een astronomisch bedrag van 10,5 miljoen Australische dollars of 6,5 miljoen euro ontvangen van Crypto.com.