Crypto nieuws

Wat veroorzaakte de flash crash van maandag 22 februari?

Robin Plus

Leestijd: 2 minuten

*

De afgelopen tijd is de koers van de Bitcoin uit een diep dal omhoog geklommen. De prijzen hebben hoogtes bereikt waarvan de Bitcoin handelaren en investeerders twee jaar geleden alleen maar konden dromen. Echter, helaas is de cryptomarkt een erg onzekere markt. Cryptocurrencies zijn nog lang niet zo stabiel als bestaande vormen van fiatvaluta. Afgelopen maandag, op 22 februari 2021, heeft de cryptomarkt opnieuw een inzicht gegeven in de nadelen van het systeem. Er was namelijk sprake van een zogenaamde flash crash. Een flash crash is een korte en heftige koersdaling. De prijs van Ethereum daalde binnen 5 minuten met maar liefst 60% en de prijs van de Bitcoin daalde binnen 48 uur met ongeveer 20%.

Is Kraken verantwoordelijk voor de flash crash?

Direct na de flash crash van maandag 22 februari 2021 werd er veel gespeculeerd over de mogelijke oorzaak van de flash crash. Een bekende datawetenschapper van Coin Metrics, Kevin Lu, opperde dat de flash crash door een storing werd veroorzaakt. Hij dacht dat er een storing was in de engine voor het matchen van de handel. Deze gedachten kwam voort uit het feit dat de prijsdalingen ook enigszins plaatsvonden bij andere crypto exchanges, maar bij Kraken waren deze prijsdalingen vele malen groter. Hierdoor lijkt er een probleem te zitten in het systeem van Kraken.

Echter, de dag na de crash heeft de CEO van Kraken gelijk gereageerd op de gedachten van Kevin Lu. Op de website van Kraken werd een uitgebreid artikel gepost waarin Jesse Powell, de CEO van Kraken, concludeerde dat de trading engine de orders wel correct had verwerkt. Er was dus volgens dit artikel geen sprake van een storing waardoor Kraken niet verantwoordelijk gehouden kan worden voor de flash crash van afgelopen maandag.

Maar wat was dan wel de oorzaak van de flash crash? De CEO van de Kraken cryptocurrency exchange heeft gezegd dat een plotselinge daling van de prijzen werd veroorzaakt door een extreme sell-off. Volgens Powell kan de crash veroorzaakt zijn door een enkele grote investeerder die ‘’besloot zijn spaargeld te dumpen’’. Kraken merkte ook op dat de prijzen op meerdere locaties waren gedaald wat ook een bewijs is voor het feit dat er geen sprake was van een storing in het systeem van Kraken.

Gebruikers eisen terugbetalingen

De verliezen onder de gebruikers van Kraken zijn enorm waardoor veel gebruikers een compensatie willen. Veel mensen verloren grote delen van hun spaargeld of raakten zelfs in de schulden door de grote flash crash. Ondanks de oproepen tot compensatie deed Kraken geen belofte om de handelaren voor de gemaakte verliezen te compenseren. Er werd gezegd dat Kraken specifieke gevallen aan het herzien was om op individuele basis hulp aan te bieden indien dit dringend nodig was. Daarnaast belooft Kraken ook om de cryptocurrency exchange te verbeteren. Dit willen zij doen door bijvoorbeeld de capaciteit van de uitwisseling om transacties te verwerken uit te breiden. Daarnaast willen ze ook indicatoren opnemen die voor elk handelspaar de ordergegevens van meerdere markten samenvoegen om zo de beste prijzen aan te bieden.

De Bitcoin niet de enige cryptocurrency die last had van de flash crash. Samen met de Bitcoin is ook Ethereum flink gecrasht afgelopen maandag. Dit sneeuwbaleffect beïnvloedde ook de koers van verschillende altcoins op een negatieve manier. De koersdaling was ook terug te vinden in de koers van bijvoorbeeld Cardano (ADA) en Polkadot (DOT). Kraken is niet de enige cryptocurrency exchange die werkt met de Bitcoin en andere altcoins die last hadden van de flash crash. Daardoor werkten de negatieve effecten van de flash crash ook door op de gebruikers van andere exchanges zoals bijvoorbeeld Nexo. In tegenstelling tot Kraken heeft Nexo op Twitter aangegeven dat het platform wel gaat proberen om alle gebruikers die last hebben ondervonden van de crash terug te betalen.

Wanneer kunnen we weer een flash crash verwachten?

Het is erg lastig om te voorspellen of/wanneer er weer een flash crash plaats gaat vinden op de cryptomarkt. Het enige wat erover gezegd kan worden op dit moment is dat de kans op een flash crash groter is op een bullmarkt. Dit komt doordat een flash crash op dit type markt zorgt voor een prijscorrectie die op een bepaald moment nodig is. Een bullmarkt is een marktvorm waarbij er veel vertrouwen heerst onder investeerders en beleggers. Dit zorgt ervoor dat er veel mensen investeren in een bepaalde cryptocurrency en dat de prijs van deze cryptocurrency sterk stijgt. Echter, omdat de koers van een cryptocurrency niet eeuwig kan blijven stijgen is de kans op een flash crash groter naarmate er al langer een bullmarkt is. Het is echter op dit moment vrijwel niet te voorspellen wanneer er weer een flash crash plaats gaat vinden op de cryptomarkt.

Dit vind je misschien ook leuk

*

Wat gebeurt er als Walmart $1 miljard aan Bitcoin koopt?

Robin Plus

Leestijd: 2 min

Op dit moment heeft Walmart geen aankoop van 1 miljard dollar aan Bitcoins aangekondigd. Echter, de kans is groot dat deze Amerikaanse keten dit op den duur wel gaat doen. Walmart is een enorm groot Amerikaans bedrijf dat een combinatie vormt tussen een detailhandel en een supermarktketen. De keten is ontzettend populair en blijft zichzelf elke keer opnieuw vernieuwen om aan de verwachtingen van de klanten te voldoen.

*

Beleggen in de Bitcoin

Robin Plus

Leestijd: 2 min

Wanneer mensen voor het eerst over de Bitcoin horen dan is hun reactie vaak vol onbegrip. Velen vragen zich af waarom ze met echt geld zouden gaan investeren in magisch internetgeld waarmee amper betaald kan worden. De Bitcoin lijkt vaak een verzonnen valuta die door niets wordt ondersteund en waarmee men eigenlijk ook nog niet veel kan. De munt heeft een waarde maar deze waarde kan niet geruild worden. Immers, met de Bitcoin kun je nog geen boodschappen doen of een huis kopen. Echter, de Bitcoin is wel degelijk iets waard. Volgens Wences Casares heeft de markt waarde toegekend aan de Bitcoin. De enige vraag die nu nog rest is de vraag hoeveel de Bitcoin dan precies waard is.

*

Gresham, Thiers en veeleisende betaling in Bitcoins

Robin Plus

Leestijd: 2 min

Er is een wijdverbreide overtuiging onder Bitcoiners dat hyperbitcoinisatie in de toekomst onvermijdelijk is. In deze toekomst heeft de Bitcoin de drie karakteristieke functies van geld voor onze wereldwijde samenleving vervult. De drie functies zijn: opslag van waarde, ruilmiddel en rekeneenheid. Het enige dat nog moet worden bekeken is hoe en wanneer dit zal gebeuren. Ook is het belangrijk om te onderzoeken of de wetten van Gresham en Thiers betrekking hebben op de wereldwijde adoptie van de Bitcoin als gezond geld.