Crypto nieuws

Weet jij eigenlijk wel wie jouw Bitcoins bezit?

Robin Plus

Leestijd: 2 minuten

*

Het ziet er naar uit dat er een Bitcoin ETF aankomt. Of jij dit nu leuk vindt of niet. Je zou enthousiast kunnen zijn over de stempel van goedkeuring die de ETF Bitcoin van de oude garde geeft. Het zal veel beleggers ook in staat stellen om veel gemakkelijker blootstelling aan de Bitcoin te krijgen via lopende rekeningen bij grote banken. Dit zijn enorme pluspunten voor een nieuw product dat snel erkenning krijgt als een revolutionair instrument voor het opslaan van waarde in de loop van de tijd.

Zoals met veel financiële producten op Wall Street, moeten de mensen van Main Street echter voorzichtig zijn. Grote banken staan er niet om bekend dat ze de belangen van de gemiddelde basishandelaar in gedachten hebben. Het grootste verborgen gevaar van een Bitcoin ETF gaat echter dieper dan de grote banken. Het gaat helemaal naar de machtigste regeringen en de bron van de huidige reservemunt ter wereld.

We moeten ons allemaal afvragen voordat we een Bitcoin ETF kopen: aan het einde van elke dag, wie houdt jouw Bitcoins eigenlijk vast? Deze vraag lijkt vandaag misschien onschuldig, maar de geschiedenis leert ons dat het in de nabije toekomst heel belangrijk kan zijn.

Ondanks alle evolutie in fintech (financiële technologie) in het afgelopen decennium om het beleggen gemakkelijker te maken (van robot-adviseurs tot gamified trading apps) is de onderliggende structuur niet veranderd. Waarom? Vooral omdat regelgeving bepaalt wie welke activa kan bezitten en hoe dat eigendom wordt bewezen en bestuurd. Dit leidt tot een gebrek aan innovatie in oude, op papier gebaseerde processen. De banksector heeft niet veel stimulans om de achterkant van hun systemen te upgraden. De meeste veronderstelde innovatie in fintech verbergt gewoon de oude wereld achter een digitaal fineer.

De activa die jij koopt en incheckt in jouw brokerage-apps (aandelen, obligaties, ETF’s) worden voor jou aangehouden door gereguleerde bewaarnemers. Meestal is dit geen probleem; Het is eigenlijk handiger voor je. Kun jij je voorstellen dat je elke keer dat je een aandeel wilde verkopen een aandelencertificaat naar een bankfiliaal moest brengen? Het gebruik van gereguleerde bewaarnemers achterin met een digitale interface bovenaan maakt handelen veel handiger voor iedereen, maar het betekent wel dat iemand anders uw activa bezit.

De Bitcoin, als een digitaal native asset, is een beetje anders. Op de meeste plaatsen waar je de Bitcoin kunt kopen, kun je die Bitcoin ook in je eigen wallet opnemen. Omdat alles digitaal is, kan het hele proces van kopen en opnemen in jouw wallet slechts enkele seconden duren. De Bitcoin op een exchange lijkt een beetje op contant geld op de bank, maar dan zonder het fysieke deel waar je naar de geldautomaat of het filiaal moet gaan om het geld op te nemen en vervolgens een gat in je matras snijdt om het weg te stoppen. Wanneer we de Bitcoin (of een activum) opnemen van de beurs of bewaarder die het voor ons houdt, noemen we dat het nemen van “zelfbewaring”.

Waarom maakt het uit wie mijn Bitcoins bezit?

In een eerste wereldland waar instellingen goed werken, is het moeilijk in te zien waarom deze vraag ertoe doet. Als jij in een van deze landen woont, heb jij waarschijnlijk nooit een probleem gehad met het verkopen van een activum of het opnemen van contant geld bij een bank.

Als jij echter werkt in een industrie die “op de marge” van aanvaardbaarheid staat voor banken en de regeringen die hen besturen (denk aan entertainment voor volwassenen of gokken) dan ben jij misschien bekend met het gedoe en de angst van bevroren bankrekeningen of in beslag genomen fondsen. Als jij buiten de eerste wereldbubbel woont dan ken jij misschien het belang van zelfbewaring door ervaring: banken die falen, overheidsbeslag of corrupte instellingen waardoor jouw activa verdwijnen. Helaas is er hier een veel dieper gevaar; één die iedereen evenzeer treft, vooral die in landen van de eerste wereld met zware schulden in zowel de publieke als de particuliere sector.

 

We leven in ongekende tijden, in een situatie die de overgrote meerderheid van ons nog nooit eerder in ons leven heeft meegemaakt. Geschiedenis en logica wijzen op een herhaling van gebeurtenissen aan het einde van de laatste grote schuldencyclus, waarbij regeringen activa van burgers in beslag namen om een probleem op te lossen dat ze creëerden en een systeem te redden waarvan ze profiteren.

Deze keer hebben de mensen een veel krachtiger instrument om aan deze aanval te ontsnappen. Die tool moet echter correct worden gebruikt. Het bezitten van de Bitcoin, maar het niet zelf vasthouden is als het kopen van een helm, maar weigeren om het te dragen tijdens het rijden. Het is er niet om je te beschermen wanneer je deze het meest nodig hebt.

Dit vind je misschien ook leuk

*

Wat gebeurt er als Walmart $1 miljard aan Bitcoin koopt?

Robin Plus

Leestijd: 2 min

Op dit moment heeft Walmart geen aankoop van 1 miljard dollar aan Bitcoins aangekondigd. Echter, de kans is groot dat deze Amerikaanse keten dit op den duur wel gaat doen. Walmart is een enorm groot Amerikaans bedrijf dat een combinatie vormt tussen een detailhandel en een supermarktketen. De keten is ontzettend populair en blijft zichzelf elke keer opnieuw vernieuwen om aan de verwachtingen van de klanten te voldoen.

*

Beleggen in de Bitcoin

Robin Plus

Leestijd: 2 min

Wanneer mensen voor het eerst over de Bitcoin horen dan is hun reactie vaak vol onbegrip. Velen vragen zich af waarom ze met echt geld zouden gaan investeren in magisch internetgeld waarmee amper betaald kan worden. De Bitcoin lijkt vaak een verzonnen valuta die door niets wordt ondersteund en waarmee men eigenlijk ook nog niet veel kan. De munt heeft een waarde maar deze waarde kan niet geruild worden. Immers, met de Bitcoin kun je nog geen boodschappen doen of een huis kopen. Echter, de Bitcoin is wel degelijk iets waard. Volgens Wences Casares heeft de markt waarde toegekend aan de Bitcoin. De enige vraag die nu nog rest is de vraag hoeveel de Bitcoin dan precies waard is.

*

Gresham, Thiers en veeleisende betaling in Bitcoins

Robin Plus

Leestijd: 2 min

Er is een wijdverbreide overtuiging onder Bitcoiners dat hyperbitcoinisatie in de toekomst onvermijdelijk is. In deze toekomst heeft de Bitcoin de drie karakteristieke functies van geld voor onze wereldwijde samenleving vervult. De drie functies zijn: opslag van waarde, ruilmiddel en rekeneenheid. Het enige dat nog moet worden bekeken is hoe en wanneer dit zal gebeuren. Ook is het belangrijk om te onderzoeken of de wetten van Gresham en Thiers betrekking hebben op de wereldwijde adoptie van de Bitcoin als gezond geld.