Aandelen

  Zorgen crypto en CBDC’s voor de ondergang van contant geld?

  admin

  Leestijd: 2 minuten

  *

  De wereldwijde Covid-19 pandemie heeft verstrekkende gevolgen voor ons mentale welzijn. De gevolgen hebben ook betrekking op de economie en de huidige manier van zaken doen.

  Vertrouwen in digitale betalingen groeit

  Een belangrijk aspect van deze gevolgen is het verdwijnen van contant geld. In een wereld waarin afstand houden belangrijk is, vertrouwen steeds meer mensen op digitale betalingen. 

  Naast de groei van contactloze betalingen is ook de acceptatie van fiat alternatieven zoals cryptocurrencies een trend. Deze blijven volgens econoom Eswar Prasad bestaan. Tijdens een interview merkte Eswar Prasad op:

  “Voor veel consumenten en bedrijven die de overstap naar digitale betalingen hebben gemaakt, is er waarschijnlijk geen weg terug. Zelfs niet wanneer de zorgen over de wereldwijde pandemie en contant geld afnemen.”

  Tijdperk van digitale valuta breekt aan

  Eswar Prasad gelooft dat het tijdperk van digitale valuta van centrale banken is aangebroken. Dit zal een combinatie zijn van cryptocurrency, stablecoins en CBDC’s.

  Volgens de econoom zullen ook andere digitale betaalsystemen leiden tot de ondergang van contant geld. Aan deze uitspraak voegt Prasad ook het volgende toe:

  “Cryptocurrencies zullen zelf niet voor de verdwijning van contant geld zorgen. Stablecoins hebben een betere kans maar ook een beperkt bereik. Een CBDC zou wel breed inzetbaar en eenvoudig toegankelijk moeten zijn.”

  Ontwikkeling van CBDC munten

  Op dit moment zijn landen van over de hele wereld bezig met het ontwikkelen van CBDC’s. Weliswaar is de urgentie niet voor ieder land even hoog. Deze munten worden door centrale banken ontwikkeld en ondersteund.

  Dat heeft volgens Prasad een belangrijk voordeel. De econoom zegt dat ook arme mensen eenvoudig toegang krijgen tot een digitaal betalingssysteem. Daarbij zetten de banken zich in voor het voorkomen van illegale acties.  

  Meer macht voor grote economieën

  Er blijven ook een aantal nadelen bestaan. Zoals bijvoorbeeld het verlies van privacy. Daarover zegt de econoom:

  “Zelfs met beschermende maatregelen om de privacy te waarborgen ziet een bank niet af van het controleren en traceren van transacties. Het gebruik van CBDC is op deze manier alleen beschikbaar voor legale doeleinden.”

  De econoom voorspelt dat CBDC’s die worden uitgegeven door kleine economieën op den duur minder relevant worden. Voor de grote economieën zou dit nog meer economische en financiële macht  betekenen. 

  Volatiliteit

  CBDC’s en particuliere cryptocurrencies maken betalingssystemen efficiënter. Dit vanwege de hoge snelheid, de transparantie en de lagere transactiekosten. Deze zijn volgens Prasad optimaal voor betalingen over de grens.

  Hun volatiliteit kan er op de lange termijn toe leiden dat ze falen als efficiënte ruilmiddelen. Dat heeft volgens de econoom vooral betrekking op de dagelijkse transacties.

  Cash is king?

  De uitspraak “cash is king” verdwijnt dus langzaam uit het straatbeeld. Zeker nu er steeds meer contactloze betalingssystemen opduiken binnen economie die digitaler wordt.

  Een recent onderzoek onder fintech experts wijst uit dat 54% van de respondenten voorspelt dat Bitcoin de financiële sector in 2050 zal hebben ingehaald. Anderen geloven dat crypto’s het niet gaan winnen van CBDC’s.

  Het is overduidelijk dat de wereldwijde financiële sector op korte termijn zal worden gedomineerd door op blockchain gebaseerde valuta’s. Wat de uitkomst ook zal worden. 

   

  Dit vind je misschien ook leuk

  *
  Nieuws

  Tether en Bitfinex trekken bezwaar tegen FOIL verzoek in

  Redactie

  nov. 25, 2023

  Leestijd: 2 min

  Tether en Bitfinex hebben besloten hun bezwaar tegen een Freedom of Information Law (FOIL) verzoek in New York in te trekken. Dit verzoek was ingediend door enkele vooraanstaande nieuwsorganisaties.

  *
  Nieuws

  Rapport Nic Carter doorbreekt misverstanden: Bitcoin mining als hulpmiddel voor schone energie

  Femke Wassink

  nov. 28, 2023

  Leestijd: 2 min

  Een nieuw onderzoeksrapport doorbreekt de misverstanden over Bitcoin mining. Het onderzoek werd geleid door Nic Carter van Castle Island Ventures en Dennis Porter van Satoshi Action Fund.

  *
  Nieuws

  Fidelity volgt voorbeeld BlackRock en duikt in crypto wereld met Ethereum ETF

  Redactie

  nov. 18, 2023

  Leestijd: 2 min

  Vermogensbeheerder Fidelity komt met een eigen aanvraag voor een Ethereum exchange fund of ETF. Daarmee volgt het bedrijf het voorbeeld van BlackRock dat een aanvraag voor de iShares Ethereum Trust indiende.