Zorgen crypto en CBDC’s voor de ondergang van contant geld?
admin
Leestijd: 2 minuten
De wereldwijde Covid-19 pandemie heeft verstrekkende gevolgen voor ons mentale welzijn. De gevolgen hebben ook betrekking op de economie en de huidige manier van zaken doen.
Vertrouwen in digitale betalingen groeit
Een belangrijk aspect van deze gevolgen is het verdwijnen van contant geld. In een wereld waarin afstand houden belangrijk is, vertrouwen steeds meer mensen op digitale betalingen.
Naast de groei van contactloze betalingen is ook de acceptatie van fiat alternatieven zoals cryptocurrencies een trend. Deze blijven volgens econoom Eswar Prasad bestaan. Tijdens een interview merkte Eswar Prasad op:
“Voor veel consumenten en bedrijven die de overstap naar digitale betalingen hebben gemaakt, is er waarschijnlijk geen weg terug. Zelfs niet wanneer de zorgen over de wereldwijde pandemie en contant geld afnemen.”
Tijdperk van digitale valuta breekt aan
Eswar Prasad gelooft dat het tijdperk van digitale valuta van centrale banken is aangebroken. Dit zal een combinatie zijn van cryptocurrency, stablecoins en CBDC’s.
Volgens de econoom zullen ook andere digitale betaalsystemen leiden tot de ondergang van contant geld. Aan deze uitspraak voegt Prasad ook het volgende toe:
“Cryptocurrencies zullen zelf niet voor de verdwijning van contant geld zorgen. Stablecoins hebben een betere kans maar ook een beperkt bereik. Een CBDC zou wel breed inzetbaar en eenvoudig toegankelijk moeten zijn.”
Ontwikkeling van CBDC munten
Op dit moment zijn landen van over de hele wereld bezig met het ontwikkelen van CBDC’s. Weliswaar is de urgentie niet voor ieder land even hoog. Deze munten worden door centrale banken ontwikkeld en ondersteund.
Dat heeft volgens Prasad een belangrijk voordeel. De econoom zegt dat ook arme mensen eenvoudig toegang krijgen tot een digitaal betalingssysteem. Daarbij zetten de banken zich in voor het voorkomen van illegale acties.
Meer macht voor grote economieën
Er blijven ook een aantal nadelen bestaan. Zoals bijvoorbeeld het verlies van privacy. Daarover zegt de econoom:
“Zelfs met beschermende maatregelen om de privacy te waarborgen ziet een bank niet af van het controleren en traceren van transacties. Het gebruik van CBDC is op deze manier alleen beschikbaar voor legale doeleinden.”
De econoom voorspelt dat CBDC’s die worden uitgegeven door kleine economieën op den duur minder relevant worden. Voor de grote economieën zou dit nog meer economische en financiële macht betekenen.
Volatiliteit
CBDC’s en particuliere cryptocurrencies maken betalingssystemen efficiënter. Dit vanwege de hoge snelheid, de transparantie en de lagere transactiekosten. Deze zijn volgens Prasad optimaal voor betalingen over de grens.
Hun volatiliteit kan er op de lange termijn toe leiden dat ze falen als efficiënte ruilmiddelen. Dat heeft volgens de econoom vooral betrekking op de dagelijkse transacties.
Cash is king?
De uitspraak “cash is king” verdwijnt dus langzaam uit het straatbeeld. Zeker nu er steeds meer contactloze betalingssystemen opduiken binnen economie die digitaler wordt.
Een recent onderzoek onder fintech experts wijst uit dat 54% van de respondenten voorspelt dat Bitcoin de financiële sector in 2050 zal hebben ingehaald. Anderen geloven dat crypto’s het niet gaan winnen van CBDC’s.
Het is overduidelijk dat de wereldwijde financiële sector op korte termijn zal worden gedomineerd door op blockchain gebaseerde valuta’s. Wat de uitkomst ook zal worden.
Dit vind je misschien ook leuk
Wat gebeurt er als Walmart $1 miljard aan Bitcoin koopt?
Robin Plus
Leestijd: 2 min
Op dit moment heeft Walmart geen aankoop van 1 miljard dollar aan Bitcoins aangekondigd. Echter, de kans is groot dat deze Amerikaanse keten dit op den duur wel gaat doen. Walmart is een enorm groot Amerikaans bedrijf dat een combinatie vormt tussen een detailhandel en een supermarktketen. De keten is ontzettend populair en blijft zichzelf elke keer opnieuw vernieuwen om aan de verwachtingen van de klanten te voldoen.
Beleggen in de Bitcoin
Robin Plus
Leestijd: 2 min
Wanneer mensen voor het eerst over de Bitcoin horen dan is hun reactie vaak vol onbegrip. Velen vragen zich af waarom ze met echt geld zouden gaan investeren in magisch internetgeld waarmee amper betaald kan worden. De Bitcoin lijkt vaak een verzonnen valuta die door niets wordt ondersteund en waarmee men eigenlijk ook nog niet veel kan. De munt heeft een waarde maar deze waarde kan niet geruild worden. Immers, met de Bitcoin kun je nog geen boodschappen doen of een huis kopen. Echter, de Bitcoin is wel degelijk iets waard. Volgens Wences Casares heeft de markt waarde toegekend aan de Bitcoin. De enige vraag die nu nog rest is de vraag hoeveel de Bitcoin dan precies waard is.
Gresham, Thiers en veeleisende betaling in Bitcoins
Robin Plus
Leestijd: 2 min
Er is een wijdverbreide overtuiging onder Bitcoiners dat hyperbitcoinisatie in de toekomst onvermijdelijk is. In deze toekomst heeft de Bitcoin de drie karakteristieke functies van geld voor onze wereldwijde samenleving vervult. De drie functies zijn: opslag van waarde, ruilmiddel en rekeneenheid. Het enige dat nog moet worden bekeken is hoe en wanneer dit zal gebeuren. Ook is het belangrijk om te onderzoeken of de wetten van Gresham en Thiers betrekking hebben op de wereldwijde adoptie van de Bitcoin als gezond geld.