Crypto nieuws

De zeven oerelementen van de Bitcoin

Robin Plus

Leestijd: 2 minuten

*

Mensen hebben de neiging om afwijzend te zijn over nieuwe vormen van geld. Dit is volkomen logisch omdat de waarde van een monetair actief voornamelijk ligt in het feit dat andere mensen het al gebruiken. In die zin heeft elke poging om een nieuwe vorm van geld in de wereld te introduceren een zeer kleine kans van slagen.

In de moderne wereldgeschiedenis hebben regeringen een monopolie gehad op initiatieven voor het creëren van geld. Stel je eens voor hoe iedereen zou reageren als er een nieuw monetair actief zou verschijnen. Als die aanwinst niet eens gesteund zou worden door een natiestaat dan zouden de kansen op succes nog kleiner zijn.

Dus, hoe is de Bitcoin zo snel gegroeid in slechts 10 jaar? Dit is een samenkomst van zeven elementen.

Het verhaal

Satoshi Nakamoto was het pseudoniem dat werd gebruikt door de maker (of makers) van de Bitcoin. Niemand kent zijn echte identiteit, en we zullen het waarschijnlijk nooit weten. Zijn anonimiteit en plotselinge verdwijning fascineert mensen en heeft veel aandacht getrokken. Zijn bescheiden begin en het mysterie achter Satoshi Nakamoto dienen als bron van inspiratie en motivatie voor Bitcoin-liefhebbers.

Geloofsbelijdenis

Bitcoiners hebben de gedeelde overtuiging dat elke persoon zijn eigen bank kan zijn en dat geen enkele overheid of entiteit het monetaire beleid van het Bitcoin-netwerk kan beïnvloeden. Voor hen is de Bitcoin het inheemse geld van het internet. Het is veilig, grenzeloos, neutraal en censuurbestendig. De gelovigen voelen zich gedwongen om samen te komen en het goede nieuws van de Bitcoin te delen met hun familie en vrienden.

Pictogrammen

De oranje ₿, samen met de fysieke Casascius munten, zijn uitgebreid gebruikt als symbolen voor dit nieuwe internetgeld. Hierdoor is het geld herkenbaar en hebben veel mensen de cryptomunt onthouden.

Rituelen

Bitcoiners vieren speciale gelegenheden via meetups en via internet.

De eerste speciale dag in de Bitcoin gemeenschap is 3 januari 2009. Dit is de dag waarop het Genesis-blok werd gedolven door Satoshi Nakamoto. Dit evenement markeert de officiële geboorte van de Bitcoin blockchain.

De tweede speciale dag is 22 mei 2010, ook bekend als Bitcoin Pizza Day. Op deze dag werd de eerste echte aankoop in Bitcoin voltooid door Lazlo Hanyecz, die twee Supreme-pizza’s kocht voor 10.000 Bitcoins ($ 63,05 miljoen per 13 april 2021).

Het belangrijkste ritueel in de Bitcoin is de halvering. De uitgifte van nieuwe Bitcoins gebeurt volgens een vast schema. Deze vers geslagen munten worden betaald aan miners. Miners zijn computers die ervoor zorgen dat de blokken die aan de blockchain zijn toegevoegd legitiem zijn. Om dit werk uit te voeren moeten miners een enorme hoeveelheid energie besteden. Om het totale aanbod te beperken tot 21 miljoen eenheden wordt de beloning die aan de miners wordt betaald om de 4 jaar gehalveerd. Gebruikers en investeerders over de hele wereld vieren de halvering. Dit vrijwillige offer respecteert het harde monetaire beleid van het systeem en handhaaft de handhaving van de regels van het protocol.

Heilige woorden

Niet-bestede transactie-output, blockchain, proof of work en private keys; dit zijn enkele van de vreemdste woorden die buitenstaanders onderscheiden van degenen die tot de Bitcoin-stam behoren. Als jij deel wilt uitmaken van deze groep dan moet jij leren wat deze ingewikkelde uitdrukkingen betekenen. Vergeet alleen niet dat ze logisch zijn in de context van de Bitcoin en nergens anders.

Schurken

Elke held heeft een schurk nodig. Voor de Bitcoin gemeenschap zou het eerste type slechteriken worden gevormd door de Bitcoin bears. Peter Schiff, Nouriel Roubini en Paul Krugman zijn enkele van de beroemdste. De Bitcoin bears zijn de mensen die beweren dat de Bitcoin uiteindelijk zal instorten.

Er is ook een tweede soort schurk. Deze wordt vaak beschouwd met meer minachting dan de bears. Dit tweede type zijn de verraders. Op zoek naar invloed, roem of geld verraden ze de meerderheid en splitsen ze het netwerk met hulp van hun volgers. Dit resulteert in een hard-fork, wat een niet-achterwaarts compatibele vertakking van het systeem is. Sommige van deze pogingen worden beschouwd als oplichting. Maar sommige zijn gewoon het resultaat van mensen die verschillende opvattingen hebben over wat voor soort probleem de Bitcoin moet oplossen. Desalniettemin is het veilig om te zeggen dat bij elkaar blijven en consensus bereiken kernwaarden zijn van het Bitcoin ethos.

Leider

Satoshi kon genieten van alles wat de meesten van ons in het leven zoeken: roem en geld. Hij is verantwoordelijk voor de totstandbrenging van ’s werelds eerste gedecentraliseerde elektronische monetaire systeem. Hij koos echter het pad van zelfopoffering.

In plaats van wereldberoemd te worden, bleef hij anoniem. Bovendien besloot hij in plaats van één van ’s werelds 20 rijkste mensen te worden, nooit zijn Bitcoin aan te raken. Zijn pijn maakte de oorsprong van de Bitcoin onberispelijk. Dat is iets dat geen enkele andere cryptocurrency kan imiteren.

Dit vind je misschien ook leuk

*
Nieuws

De opkomst van Metaverse Tokens

Cheval

mrt. 28, 2023

Leestijd: 2 min

*

Wat gebeurt er als Walmart $1 miljard aan Bitcoin koopt?

Robin Plus

Leestijd: 2 min

Op dit moment heeft Walmart geen aankoop van 1 miljard dollar aan Bitcoins aangekondigd. Echter, de kans is groot dat deze Amerikaanse keten dit op den duur wel gaat doen. Walmart is een enorm groot Amerikaans bedrijf dat een combinatie vormt tussen een detailhandel en een supermarktketen. De keten is ontzettend populair en blijft zichzelf elke keer opnieuw vernieuwen om aan de verwachtingen van de klanten te voldoen.

*

Beleggen in de Bitcoin

Robin Plus

Leestijd: 2 min

Wanneer mensen voor het eerst over de Bitcoin horen dan is hun reactie vaak vol onbegrip. Velen vragen zich af waarom ze met echt geld zouden gaan investeren in magisch internetgeld waarmee amper betaald kan worden. De Bitcoin lijkt vaak een verzonnen valuta die door niets wordt ondersteund en waarmee men eigenlijk ook nog niet veel kan. De munt heeft een waarde maar deze waarde kan niet geruild worden. Immers, met de Bitcoin kun je nog geen boodschappen doen of een huis kopen. Echter, de Bitcoin is wel degelijk iets waard. Volgens Wences Casares heeft de markt waarde toegekend aan de Bitcoin. De enige vraag die nu nog rest is de vraag hoeveel de Bitcoin dan precies waard is.