Wat is de veiligste exchange?

Veiligste Crypto Exchanges 2024

Dit zijn de veiligste crypto exchanges voor Nederlanders volgens ons onderzoek. Wij hebben gekeken naar de veiligheid en Nederlandse vergunningen (DNB). Doe altijd zelf grondig onderzoek voordat je een account aanmaakt.

1

Bitvavo

5/5

Nederlands

iDeal

119 Assets

2

Coinmerce

5/5

Nederlands

300+ Assets

IDeal

3

Crypto.com

5/5

icon

Proof of Reserves

296 Assets

🎁 Krijg Є 25,-

4

Kraken

4/5

icon

Proof of Reserves

241 Assets

Margin Trading

5

Coinbase

4.5/5

Hoog handelsvolume

241 Assets

Lage Fees

De veiligste exchanges uitgelicht

Wil je voor een veilige crypto exchange gaan? Kies dan altijd voor een 100% Nederlandse crypto exchange. De exchanges die hier opgericht zijn en ingeschreven staan, staan onder toezicht in ons land. Dat betekent onder andere dat deze exchanges zich aan bepaalde eisen moeten houden. Dat komt jouw veiligheid alleen maar ten goede.

Finst

Volgens velen is Finst op dit moment de veiligste crypto exchange. Dat is iets waar wij ons bij aan kunnen sluiten. Deze crypto exchange is nog erg jong (werd pas in 2022 opgericht), maar is nu al ontzettend veilig gebleken.

Dit is onder meer aan de volgende aspecten te danken:

 • Finst staat geregistreerd bij de Nederlandsche Bank. Dit betekent dat Finst een legale aanbieder van crypto diensten is. Dit betekent ook dat deze crypto exchange onder toezicht van de Nederlandse Bank staat.
 • Hoogwaardige custody provider. Finst maakt gebruik van een hoogwaardige custody provider. Deze provider is SOC 2 Type II gecertificeerd en voldoet daarmee aan de strengste veiligheidseisen. Ook heeft Finst ervoor gekozen om gebruik te maken van MPC-technologie inclusief hardware-isolatie. Ook dit komt de veiligheid ten goede.
 • Biometrie bescherming. Als je bij Finst een account aanmaakt, staat de two factor authentication automatisch aan. Dit betekent dat je alleen met je smartphone in kunt loggen. Op je smartphone krijg je na het inloggen een code; alleen als je die code invult, kun je daadwerkelijk inloggen. 
 • Vermogensscheiding. Finst heeft ook nog voor een interessante vermogensscheiding gekozen. Jouw digitale activa, je crypto dus, staan nu bij Finst gestald, maar bij de Bunq Bank. De kans dat deze bank omvalt, is nihil. Mocht er onverhoopt iets met Finst zelf gebeuren, dan is er gelukkig niks met jouw geld aan de hand. Dit geld staat immers veilig bij de Bunq Bank.

Binnen het platform van Finst geniet je van nog veel meer veiligheidsfeatures. Zo krijg je directe push notificaties bij een inkomende of uitgaande transactie. Mocht jij deze transactie niet geplaatst hebben, dan kun je door de notificatie direct aan de bel trekken.

Ook is het mogelijk om de Finst app in een discrete modus te gebruiken. Je hoeft maar één keer op je smartphonescherm te tikken, waarna je balans verborgen wordt. Niemand kan zodoende in het openbaar meekijken met jouw vermogen bij Finst.

Verder kun je bij Finst jouw account aan alleen vertrouwde apparaten koppelen. Als iemand anders met een ander apparaat op jouw account in probeert te loggen, is dit gewoonweg niet mogelijk.

Tot slot geniet je bij Finst ook nog van data encryptie. Al je gegevens worden door Finst volledig versleuteld bewaard en vertrouwelijk verwerkt. De opslag van deze data vindt binnen de EU plaats.

Al met al is Finst volgens ons de veiligste exchange. Met alle dank aan bovengenoemde veiligheidsfeatures, maar ook aan het team van Finst. Dit team bestaat uit oud werknemers van DEGIRO. Zij weten hierdoor als geen ander waar een betrouwbaar en veilig financieel platform aan moet voldoen.

LiteBit

Een andere veilige crypto exchange is LiteBit. Ook deze crypto exchange is 100% Nederlands, waardoor deze exchange ook onder toezicht staat. Dat is echter niet het enige. LiteBit doet er zelf ook alles aan om haar platform zo veilig mogelijk te houden.

Dit blijkt onder meer uit de vele veiligheidsfeatures. Zo raadt LiteBit je aan om altijd gebruik te maken van de two factor authentication. Met deze authenticatie voeg je een extra tussenstap toe aan het inlogproces, waarvoor je je smartphone nodig hebt. Alleen als je over je wachtwoord, inlognaam en smartphone beschikt, kun je op je LiteBit account inloggen.

Verder stelt LiteBit hoge eisen aan je wachtwoord. Het wachtwoord moet bijvoorbeeld ten minste 12 tekens bevatten, moet letters bevatten, moet een cijfer bevatten en moet een symbool bevatten. 

LiteBit heeft ook een compleet veiligheidsbeleid opgesteld. Bij dit beleid ligt de focus niet alleen op jouw veiligheid, maar ook op het tegengaan van fraude. In de wereld van fraude komt veiligheid spijtig genoeg wel eens voor.

Tevens hebben wij opgemerkt dat de klantenservice van LiteBit subliem is. Zij waarschuwen je niet alleen preventief, maar komen ook direct voor je in actie. Mocht je account onverhoopt gehackt zijn, dan kun je dus contact met de klantenservice opnemen. De ervaring leert dat de supportafdeling van LiteBit haar werk vervolgens prima doet.

Bitvavo

Wil je graag van de veiligste exchange gebruikmaken? Dan is het ook aan te raden om naar de grootste exchange van ons land te kijken: Bitvavo. Dat Bitvavo tot de grootste crypto exchange van ons land uitgegroeid is, heeft onder meer met de veiligheid te maken.

Ver in het verleden is Bitvavo een paar keer gehackt geweest. Hoe gek het ook klinkt, is dat wel iets waar Bitvavo nu de vruchten van plukt. Door deze vervelende situaties is Bitvavo namelijk goed wakker geschud. Het platform moest veel beter beveiligd worden. Dat is door de jaren heen dan ook gebeurd.

Bij Bitvavo geniet je van zogeheten state-of-the-art beveiliging. Dat is althans de manier waarop Bitvavo haar eigen veiligheidsmaatregelen omschrijft. De belangrijkste veiligheidsmaatregelen zetten we voor je op een rijtje:

 • Veel optionele veiligheidsinstellingen. Nadat je bij Bitvavo ingelogd bent, krijg je veel optionele veiligheidsinstellingen te zien. Met deze instellingen ben je in staat om je account des te beter te beschermen. Je kunt onder meer gebruikmaken van whitelisten van IP adressen, two factor authentication en antiphishingcodes.
 • Screening. Bitvavo voert ook voortdurend screenings uit. Dit doet men niet alleen bij jouw account, maar ook bij haar werknemers. Alleen de meest betrouwbare mensen werken hierdoor bij Bitvavo. Dit komt je algehele veiligheid ten goede.
 • Multi signature. Wil je een grote transactie doen? Dat is bij Bitvavo alleen mogelijk als meerdere directieleden de transactie goedkeuren. Voert iemand anders op jouw account een grote transactie uit? Dan wordt deze transactie dus niet direct uitgevoerd.
 • Back-ups in kluizen. Bitvavo heeft ervoor gekozen om haar back-ups in kluizen in ons land te bewaren. Deze kluizen worden 24/7 gemonitord en voldoen aan de strengste eisen van de hoogste veiligheidscategorie in ons land.
 • Custody aanbieders. Net zoals Finst maakt ook Bitvavo gebruik van custody aanbieder. Bitvavo werkt met twee partijen samen, waarbij het grootste gedeelte van de digitale valuta in cold wallets bewaard wordt. Dit betekent dat kwaadwillenden niet zomaar bij de digitale valuta terechtkunnen.

Uiteraard is Bitvavo ook in ons land ingeschreven. Dit betekent dat deze crypto exchange onder toezicht staat en zich aan de Nederlandse wetgeving moet houden. Deze crypto exchange stimuleert je ook voortdurend om nieuwe veiligheidsopties aan je account toe te voegen. Dit is een kleine moeite, maar zorgt er absoluut voor dat je op een veilige manier kunt handelen.

Coinmerce

Tot slot zijn wij qua veiligheid ook te spreken over Coinmerce. Net zoals bovenstaande crypto exchanges is Coinmerce ook een 100% Nederlandse exchange. Dit houdt in dat deze exchange onder toezicht van De Nederlandse Bank staat. Uiteraard betekent dit ook dat Coinmerce zich aan de Nederlandse wetten, regels en verplichtingen moet houden.

Door de jaren heen heeft Coinmerce ook bewezen betrouwbaar en veilig te zijn. Dit komt onder meer doordat ‘integriteit’ de belangrijkste kernwaarde binnen het team van Coinmerce is. Het doel is om met het veiligheid van het platform altijd voorop te lopen. Tot vooralsnog gaat dit het team van Coinmerce erg goed af.

Heb je een account bij Coinmerce aangemaakt? Eén van de verplichtingen daarbij is dat je voor een complex wachtwoord moet kiezen. Als je voor een te simpel wachtwoord kiest, is het simpelweg niet mogelijk om bij Coinmerce een account aan te maken. 

In je account kun je vervolgens van meerdere veiligheidsinstellingen  gebruikmaken. Dit stelt je in staat om je account nog veiliger te maken. 

Verder scoort Coinmerce hoog op het gebied van fraude preventie. Dit komt onder meer doordat ze een strikt anti financiëlecriminaliteitsbeleid hebben. Ze voldoen hiermee niet alleen aan de eisen in ons land, maar ze stellen hiermee het belang van hun klanten ook centraal. 

Bij Coinmerce valt tot slot de discretie op. Op haar website vind je niet al te veel informatie over bijvoorbeeld veiligheidsmaatregelen. Ook vind je online weinig informatie over de exacte inhoud van het preventiebeleid. Dit doet Coinmerce bewust; zij proberen hiermee om kwaadwillenden van zo min mogelijk informatie te voorzien. Des te minder kwaadwillende personen weten, des te beter uiteraard.

Waar moet een veilige crypto exchange aan voldoen?

Een veilige crypto exchange moet aan een paar belangrijke eisen voldoen. Ten eerste is het zeer wenselijk dat de exchange in ons land ingeschreven staat. Dat betekent namelijk dat de exchange onder toezicht van De Nederlandsche Bank staat. Deze bank houdt toezicht op het complete reilen en zeilen van de exchange.

Ten tweede moet je digitale valuta veilig bewaard kunnen worden. Hoe een crypto exchange dit aanpakt, is per exchange verschillend. Idealiter wordt de digitale valuta in een cold wallet bewaard bij een betrouwbare partij. Je geniet hiermee in ieder geval van de gewenste betrouwbaarheid en veiligheid.

Ten derde moet de exchange de nodige veiligheidsmaatregelen doorvoeren. Bij deze maatregelen valt één ding op:

 • Sommige exchanges zijn heel open over de veiligheidsmaatregelen. Dit is bijvoorbeeld bij Finst het geval. Als je op de website van deze exchange een kijkje neemt, zie je alle veiligheidsmaatregelen duidelijk uitgelicht staan.
 • Sommige exchanges zijn hier minder transparant over. Dat is iets waar bijvoorbeeld Coinmerce voor gekozen heeft. Deze exchange is van mening dat ze kwaadwillende personen vooral niet wijzer moeten maken.

Ten vierde moet de crypto exchange goed aangeschreven staan. Wij raden je daarom aan om altijd de ervaringen/beoordelingen van andere crypto handelaren te checken. Mochten veel handelaren over de veiligheid klagen, dan is dat een duidelijk teken. Een duidelijk teken dat je beter voor een andere crypto exchange kunt kiezen.

Wat kun je aan je eigen veiligheid doen?

Wil je zo veilig mogelijk in crypto handelen? Dit begint al bij je keuze voor de meest veilige exchange. Als je voor één van bovenstaande exchanges kiest, hoef je over je veiligheid niet wakker te liggen.

Vervolgens is het zaak om je account goed te beveiligen. Dit doe je door een complex wachtwoord te kiezen. Ook kan het verstandig zijn om een nieuw e-mailadres aan te maken voor je account bij de crypto exchange. Daarnaast is het zaak om de two factor authentication aan te zetten. Met deze extra tussenstap maak je het nóg moeilijker voor anderen om in jouw account in te breken.

Ondertussen moet je ook scherp zijn op bijvoorbeeld phishing mails. Krijg je een mailtje van je crypto exchange? Check dan altijd goed het e-mailadres. Je zou namelijk niet de eerste zijn die op deze manier gehackt wordt.

Tot slot moet je altijd je gezonde verstand gebruiken. Is iets te mooi om waar te zijn? Dan is dat het in veel gevallen ook. Ook dit begint alweer bij het uitkiezen van een crypto exchange. Kies gewoonweg altijd voor een betrouwbare, veilige en Nederlandse crypto exchange.

Conclusie: bij de veiligste exchange zit je goed

Kies je voor één van de veiligste exchanges? Dan zit je grotendeels goed. Het enige dat je nu nog moet doen, is ook aan je eigen veiligheid denken. Pas bijvoorbeeld op met phishing mails en gebruik altijd je gezonde verstand.

Handelen in crypto is in de basis veilig. Maar, spijtig genoeg zijn er een hoop cowboys en kwaadwillenden in deze wereld actief. Zorg er daarom voor dat je altijd op je hoede bent. Zorg er ook voor dat je goed op de hoogte bent van de mogelijke gevaren.

Welke van bovenstaande veilige crypto exchanges spreekt jou het meeste aan? Maak voor jezelf een goede vergelijking en maak direct je account aan.

Cryptocurrency prijzen

Aan de slag met crypto kan moeilijk zijn. Onze gedetailleerde prijsvergelijkingen en cryptocurrency-gidsen hebben u gedekt.
Vergelijk Exchanges

4

(44 people)

Tap to rate this article

Cryptocurrency prijzen

Vergelijk Exchanges