Crypto kopen als beginner

Hier koop je Crypto als Beginner

Als beginner wil je een exchange gebruiken die gemakkelijk en veilig is. Deze Top 5 is onze top keuze voor beginners. Met als beste ✔️ Bitvavo, ✔️ Coinmerce.io en ✔️ Crypto.com

1

Bitvavo

5/5

Nederlands

iDeal

119 Assets

2

Coinmerce

5/5

Nederlands

300+ Assets

IDeal

3

Crypto.com

5/5

icon

Proof of Reserves

296 Assets

🎁 Krijg Є 25,-

4

Kraken

4/5

icon

Proof of Reserves

241 Assets

Margin Trading

5

Coinbase

4.5/5

Hoog handelsvolume

241 Assets

Lage Fees

Wat is crypto precies?

Als beginner weet je mogelijk nog niet precies wat crypto is. Nou, crypto is een digitale valuta. Met deze valuta ben je in staat om een directe transactie tussen twee partijen mogelijk te maken. Je kunt dus direct crypto naar een ander persoon overmaken.

Deze transactie komt in de blockchain terecht. Dit is een database met daarin alle crypto transacties. Wat hierbij opvalt, is dat deze transacties volledig anoniem zijn. Men kan de transactie zien, maar ziet geen verdere details. Het is daarom mogelijk om met crypto anoniem betalingen te verrichten.

Crypto is een zogeheten gedecentraliseerd betaalmiddel. Als jij een transactie uitvoert, is er géén tussenpersoon. Daar is bij een betaling met euro’s wel sprake van: alles verloopt immers via de banken. In de wereld van crypto ligt de macht bij de gebruikers en niet bij de instanties. Dat is bij het huidige financiële stelsel dus compleet het tegenovergestelde.

Waarom crypto kopen als beginner?

Dat je bij dit artikel uitgekomen bent, is niet zonder reden. Dit geeft hoogstwaarschijnlijk aan dat je je geld in crypto wilt beleggen. Dit lijkt een verstandige keuze te zijn, aangezien crypto kopen de nodige voordelen met zich mee brengt:

 • Je kunt van flinke koersstijgingen profiteren. In de afgelopen jaren is gebleken dat de koersen van cryptovaluta’s nogal volatiel zijn. Dit betekent dat de koersen flink kunnen stijgen, maar dat de koersen ook hard kunnen dalen. Dát gegeven zorgt ervoor dat je met je investeringen in crypto veel geld kunt verdienen. Uiteraard loop je ook het risico dat je je geld kwijtraakt, maar daar is bij elke financiële belegging sprake van.
 • De wereld van crypto staat nog in zijn kinderschoenen. De eerste verwijzing naar crypto stamt pas uit 2008. Op het moment van schrijven bestaat crypto dus pas 15 jaar. Zet dit maar eens af tegen de leeftijd van bijvoorbeeld de aandelenmarkt. Als je dat doet, zie je direct dat de wereld van crypto nog in zijn kinderschoenen staat. Dát geeft aan dat de potentie van crypto op dit moment nog ongekend is.
 • Je kunt met crypto je risico’s spreiden. Investeer je op dit moment al in bijvoorbeeld aandelen en vastgoed? Dan heb je al een diverse beleggingsportefeuille. Door hier ook nog crypto aan toe te voegen, weet je je risico’s nog beter te spreiden. In de wereld van crypto zelf kun je je risico’s ook prima spreiden. Dit doe je bijvoorbeeld door in meerdere cryptocurrency exchanges te beleggen.
 • Crypto lijkt het geld van de toekomst te zijn. Dit is uiteraard geen stelling, maar is meer een logische schatting van dat wat in de komende jaren lijkt te gaan gebeuren. Het huidige monetaire stelsel wiebelt en er is dan ook een flinke verandering noodzakelijk. Grote kans dat crypto daar een belangrijke rol in/bij gaat spelen.

Wat heb je nodig om crypto te kopen als beginner?

Crypto kopen als beginner klinkt mogelijk vrij lastig. Dat is het in eerste instantie ook, aangezien dit voor jou een vrij nieuwe wereld is. Graag maken wij je wegwijs in deze wereld. Dit doen we in eerste instantie door te benoemen wat je nodig hebt om crypto te kopen als beginner.

Ten eerste heb je een account bij een cryptocurrency exchange nodig. Een exchange is een online platform waarop je crypto kunt kopen en kunt verkopen. Bekende voorbeelden hiervan zijn Bitvavo, Binance, Finst, Coinmerce en Kraken. Bij deze exchanges kun je een account aanmaken, geld naar je account overmaken en crypto kopen. Daar komen we verderop in dit artikel nog op terug.

Ten tweede heb je bepaalde kennis nodig. Je moet precies weten wat cryptocurrency inhoudt, wat de blockchain is en hoe je geld met crypto kunt verdienen. Heb je deze kennis op dit moment nog niet? Dan raden wij je aan om vooral onze website helemaal door te spitten. Op deze website vind je alle mogelijke informatie over crypto, tot in detail.

Ten derde heb je uiteraard een startkapitaal nodig. Hierover kunnen we het volgende stellen:

 • Je kunt met elk bedrag crypto kopen. Het is echt niet zo dat je minimaal 10.000 euro in crypto moet beleggen. Ook als je met bijvoorbeeld 100 of 200 euro wilt starten, is dit maar al te goed mogelijk in de wereld van crypto. Het is zelfs verstandig om met dergelijke kleine bedragen te starten. 
 • Je moet direct je risico’s spreiden. Heb je bijvoorbeeld een startkapitaal van 1000 euro tot je beschikking? Investeer dan niet 1000 euro in Bitcoin, maar probeer dit te spreiden over meerdere cryptovaluta’s. Op die manier ben je niet afhankelijk van de koers van slechts één cryptovaluta.

Tot slot heb je een wallet nodig. Dit is een plek waarin je je cryptocurrency exchange veilig op kunt slaan. Erg belangrijk, aangezien in het verleden meerdere malen sprake van een hack is geweest. Je moet daarom echt even tijd en aandacht besteden aan het bewaren van je wallet. Verderop in dit artikel voorzien we je nog van belangrijke tips hierover.

Tips om crypto te kopen als beginner

Ben je overtuigd van de potentie van crypto? Ben je daarom bereid om je spaargeld in crypto te beleggen? Zoals hierboven al gesteld, heb je slechts een paar zaken nodig om crypto te kunnen kopen. 

Graag raden wij je aan om onderstaande tips op te volgen. Met deze tips ben je in staat om veilig crypto te kopen als beginner.

Tip 1: ga op zoek naar een betrouwbare exchange

Om crypto te kunnen kopen, heb je een account bij een crypto exchange nodig. Je kunt op dit moment uit tientallen crypto exchanges kiezen, maar niet alle exchanges zijn even goed en betrouwbaar.

Wij raden je daarom aan om alleen bij een betrouwbare exchange een account aan te maken. Een betrouwbare exchange is ten eerste een exchange met een geldige vergunning/licentie. Dergelijke exchanges staan onder toezicht van De Nederlandsche Bank, waardoor je van een bepaalde mate van betrouwbaarheid en veiligheid verzekerd bent.

Ten tweede raden wij je aan om voor een Nederlandse exchange te kiezen. Veel exchanges hebben in ons land het levenslicht gezien én staan in ons land ingeschreven. Dat is precies wat je wilt. Bijkomend voordeel hiervan is dat het platform volledig in het Nederlands is. Dit geldt voor de website van het platform, maar ook voor de ondersteuning.

In de afgelopen periode hebben wij meerdere exchanges aan een strenge keuring onderworpen. Check de volgende reviews en maak direct een account bij een betrouwbare crypto exchange aan:

 • Bitvavo review
 • Coinbase review
 • Binance Nederland review
 • Nexo crypto review
 • Kraken review 
 • FTX review 
 • Crypto.com review

Tip 2: werk een strategie voor jezelf uit

Het is niet aan te raden om als een kip zonder kop te beleggen in crypto. Nee, in plaats daarvan moet je een complete strategie voor jezelf uitwerken. Denk bijvoorbeeld na over de volgende vragen:

 • Wat is het doel van jouw beleggingen in crypto? Wil je bijvoorbeeld op korte termijn winst behalen? Of is je doel juist om op de lange termijn winst te behalen? 
 • Wil je eenmalig of periodiek beleggen? Idealiter beleg je periodiek, aangezien je daarmee een stuk minder afhankelijk bent van de koers. Je investeert immers op meerdere momenten, waardoor de koers verschillend is. Dat zorgt ervoor dat je een stuk minder risico loopt.
 • Welke winst wil je behalen? Het is ook verstandig om vooraf een bepaalde winst als uitgangspunt te nemen. Heb je die winst behaald? Dan is het zaak om je winst uit te cashen. Het is gewoonweg verstandig om genoegen te nemen met de winst die je behaald hebt. Zéker als je deze winst op voorhand al voor ogen had.

Tip 3: houd rekening met de risico’s

Wij raden je ook aan om heel goed rekening te houden met de risico’s. Bij elke belegging loop je nu eenmaal risico’s. Je loopt het risico dat je je inleg gedeeltelijk kwijtraakt, dat je inleg een stuk minder waard wordt of dat je inleg helemaal niks meer waard wordt.

Hoe je met deze risico’s om kunt gaan? Dit doe je ten eerste door je heel goed in de wereld van crypto te verdiepen. Verdiep je goed in de mogelijke risico’s die je loopt én in de oplossingen om zo goed mogelijk met deze risico’s om te gaan.

Ten tweede is het zaak om je risico’s te spreiden. Dit doe je onder meer door via meerdere cryptocurrency exchanges te beleggen. Door dat te doen, ben je niet langer afhankelijk van slechts één exchange. Daarbij is het ook aan te raden om in meerdere cryptovaluta’s te beleggen. 

Ten derde moet je altijd met je eigen veiligheid rekening houden. In ons artikel ‘Hoe veilig crypto kopen?’ vertellen wij je daar alles over!

Hoe kun je crypto kopen? Een kort stappenplan voor de beginner

Voor het eerst crypto kopen kan bijzonder spannend aanvoelen. Het is immers een compleet nieuwe wereld waarin je de eerste stappen zet. Gelukkig is het beleggen in crypto in de afgelopen jaren steeds eenvoudiger geworden. Dit is onder meer te danken aan de exchanges die de werkwijze steeds verder verbeterd hebben.

Met onderstaand stappenplan kun je in ieder geval direct crypto kopen als beginner:

 • Stap 1: maak een account bij een betrouwbare exchange aan. Ga hiervoor naar de website van de exchange, klik op Registreren/Aanmelden en doorloop de stappen. Tijdens dit proces is het ook zaak dat je een kopie van een identiteitsbewijs uploadt. Dat is nu eenmaal de wetgeving waar de exchange zich aan moet houden.
 • Stap 2: voltooi je aanmelding. Het is vervolgens zaak om je aanmelding te voltooien. Zo moet je bewijzen dat jij echt degene bent waarvan je aangeeft dat je het bent. Dit doe je door op een verificatielink in een mail te klikken, maar dus ook door een kopie van een identiteitsbewijs te uploaden. 
 • Stap 3: maak geld naar je account over. Idealiter doe je dit met iDeal, aangezien dit de snelste, betrouwbaarste en makkelijkste betaalmethode is.
 • Stap 4: koop de gewenste crypto. Nadat je stap 3 doorlopen hebt, heb je een bepaald aantal euro’s in je account bij de exchange staan. Met dat geld kun je nu crypto kopen. Hoe dit werkt, is per crypto exchange verschillend. De ervaring leert dat de meeste exchanges dit gelukkig erg simpel hebben gemaakt. 
 • Stap 5: bewaar je crypto veilig. Het is nu zaak om je gekochte crypto veilig te bewaren. In ons artikel ‘Hoe veilig crypto kopen?’ vind je daar meer informatie over.

Crypto kopen als beginner: onwennig, maar geen hogere wiskunde

Als beginner crypto kopen is aan het begin mogelijk onwennig. Tegelijkertijd moeten we aangeven dat dit geen hogere wiskunde is. Door alleen bovenstaande stappen te doorlopen, ben je in staat om crypto te kopen. Neem ook zeker de andere artikelen op onze website door. In die artikelen vind je nog veel meer nuttige en bruikbare informatie.

Veelgestelde vragen over crypto kopen als beginner

Wat heb ik nodig om crypto te kopen?

Om crypto te kopen, heb je een account nodig bij een exchange. Een exchange is een online platform waarop je crypto kunt kopen en kunt verkopen. Ook moet je over de nodige kennis beschikken en moet je precies weten wat de mogelijke risico’s zijn.

Met welk bedrag kan ik crypto kopen als beginner?

Je kunt met elk bedrag crypto kopen als beginner. Het is vooral van belang dat je je risico’s spreidt. Dit doe je door in meerdere cryptovaluta’s te beleggen en ook door bij meerdere crypto exchanges te beleggen.

Cryptocurrency prijzen

Aan de slag met crypto kan moeilijk zijn. Onze gedetailleerde prijsvergelijkingen en cryptocurrency-gidsen hebben u gedekt.
Vergelijk Exchanges

4

(44 people)

Tap to rate this article

Cryptocurrency prijzen

Vergelijk Exchanges