Hoe veilig crypto kopen?

Veilig Crypto Kopen

Wil jij veilig crypto kopen dan kies je voor een exchange met vergunning. Dit zijn de 5 populairste exchanges in Nederland.

1

Bitvavo

5/5

Nederlands

iDeal

119 Assets

2

Coinmerce

5/5

Nederlands

300+ Assets

IDeal

3

Crypto.com

5/5

icon

Proof of Reserves

296 Assets

🎁 Krijg Є 25,-

4

Kraken

4/5

icon

Proof of Reserves

241 Assets

Margin Trading

5

Coinbase

4.5/5

Hoog handelsvolume

241 Assets

Lage Fees

Waarom is het belangrijk om aan je veiligheid te denken?

De wereld van crypto staat eigenlijk nog in de kinderschoenen. Ga maar eens na dat Bitcoin voor het eerst in 2008 het levenslicht zag. Sinds dat moment is er een hoop gebeurd, zijn er een hoop zaken doorontwikkeld en zijn er ook een hoop zaken aan het licht gekomen.

Eén van de zaken die aan het licht gekomen is, is dat niet iedereen even goede bedoelingen heeft. In de wereld van crypto is bijvoorbeeld regelmatig sprake van een scam. Dat is een crypto project waarbij de ontwikkelaars maar één doel hebben: de koers op laten lopen en op dat moment hun crypto verkopen. Het gevolg is dat de koers hard daalt, waardoor alle investeerders met de gebakken peren zitten.

Dat is slechts één van de risico’s die je loopt. Een ander risico is bijvoorbeeld dat je je crypto bij een onveilige crypto exchange laat staan. In de afgelopen jaren zijn meerdere crypto exchanges gehackt, waardoor veel cryptocoins verloren zijn gegaan.

Met andere woorden: je loopt in de wereld van crypto nu eenmaal risico’s. Deze risico’s lijken bij deze wereld te horen, maar moeten toch echt verbannen worden. Indirect kun jij je steentje hieraan bijdragen. Hoe? Door onderstaande tips op te volgen. Met deze tips ben je in staat om veilig crypto te kopen.

5 tips om veilig crypto te kopen

Wil je graag iets nuttigs met je spaargeld doen? En heb je ervoor gekozen om je spaargeld in crypto te investeren? Gezien de koersontwikkelingen kan dit een verstandige keuze zijn. Daarbij is het dus wel héél belangrijk om je op je eigen veiligheid te richten. Hiervoor raden wij je aan om onderstaande 5 tips op te volgen.

Tip 1: Ga altijd voor een betrouwbare exchange

Als je crypto wilt kopen, heb je hiervoor een exchange nodig. Dit kun je zien als een online platform waarop je crypto kunt kopen en kunt verkopen. Door de jaren heen hebben veel crypto exchanges het levenslicht gezien, maar lang niet alle exchanges zijn even betrouwbaar gebleken. Het advies is daarom om altijd voor een betrouwbare exchange te gaan.

Een betrouwbare exchange voldoet aan een paar eisen:

  • Er is toezicht op de exchange. Dit is het geval als de crypto exchange een licentie/vergunning van De Nederlandsche Bank heeft gekregen. Deze bank geeft deze vergunningen niet zomaar af. Nee, de crypto exchange moet éérst aan talloze eisen voldoen. Ook is er vanuit de DNB vervolgens toezicht op de exchange, waardoor je van een bepaalde mate van betrouwbaarheid verzekerd bent. 
  • De exchange heeft veel veiligheidsfeatures ingebouwd. Zoals eerder in dit artikel al aangegeven, zijn meerdere exchanges in de afgelopen jaren gehackt. Dit is alles behalve wenselijk, waardoor exchanges hun veiligheidssystemen door de jaren heen flink verbeterd hebben. Het is in ieder geval wenselijk dat de exchange over de nodige veiligheidsfeatures beschikt. Ook is het wenselijk dat je bepaalde veiligheidsinstellingen zelf in je account in kunt stellen.
  • De exchange heeft een goede reputatie opgebouwd. In de wereld van crypto is weinig zo belangrijk als een goede reputatie. Als je bijvoorbeeld tussen meerdere exchanges twijfelt, is het zaak om goed naar de ervaringen van andere beleggers te kijken. Die ervaringen/reviews geven je veel duidelijkheid over de exchange.

Wil je graag bij een betrouwbare exchange een account aanmaken? Kijk bijvoorbeeld eens naar Bitvavo, Binance, Coinbase, Nexo, Kraken en FTX.

Tip 2: beveilig je account van A tot Z

Heb je bij een betrouwbare exchange een account aangemaakt? Dan ben je al een heel eind op weg om veilig crypto te kunnen kopen. De volgende stap die je moet zetten, is het beveiligen van je account.

Waarom? Omdat gebleken is dat hackers vrij snel in je account kunnen komen. Om dit allemaal te voorkomen, zou je je account gewoonweg top moeten beveiligen.

Dit doe je bijvoorbeeld door de two factor authentication in te schakelen. Als je in wilt loggen, bouw je hiermee een extra stap in het inlogproces in. Je logt eerst in bij de crypto exchange, waarna je op je smartphone een code ontvangt. Alleen als je die code invult, ben je echt volledig ingelogd bij je crypto exchange.

Dit is bijzonder veilig. Jij bent degene die over je smartphone beschikt. En jij bent ook degene die over je wachtwoord beschikt. Zolang je niet beide zaken kwijtraakt, ben je 100% veilig. 

Meerdere crypto exchanges hebben ook andere veiligheidsfeatures ingesteld. Dit stelt je in staat om je account nog beter te beveiligen. Sowieso is het aan te raden om voor een complex wachtwoord te gaan. Gebruik niet Welkom123, maar laat een complex wachtwoord genereren met een wachtwoord generator. De ervaring leert dat dergelijke wachtwoorden nagenoeg niet te kraken zijn.

Met andere woorden: besteed wat tijd aan het beveiligen van je account. Dit lijkt in eerste instantie onnodig werk, maar dat is het allerminst. Als er plots iets gebeurt, ben je maar al te blij met de door jou preventief getroffen veiligheidsmaatregelen. 

Tip 3: beleg alleen met geld dat je kunt missen

In de wereld van crypto kun je je geld op meerdere manieren kwijtraken. Je account kan gehackt worden, een cryptocoin kan plots een scam blijken te zijn én je kunt de verkeerde trades plaatsen.

Tegen dat laatste moet je je ook in zien te dekken. Dit doe je in eerste instantie al door alleen te beleggen met geld dat je kunt missen. Heb je op dit moment nog geen financiële buffer? Dan is het dus eerst zaak om voor die financiële buffer te zorgen. 

Waarom? Omdat je in de wereld van crypto nu eenmaal altijd verkeerde trades kunt plaatsen. Dit hebben de afgelopen jaren maar al te goed bewezen. De koersen van crypto zijn in de jaren 2021 en 2022 hard gedaald, waardoor alle beleggers een deel van hun vermogen zagen verdampen. Als dit om geld zou zijn gegaan dat je eigenlijk niet had kunnen missen, kwam je in financiële problemen terecht.

Beleg je alleen met geld dat je kunt missen? Dan beleg je niet alleen met een veel beter gevoel, maar ook een stuk veiliger. Veiligheid heeft niet alleen betrekking op je online veiligheid, maar ook op de veiligheid van je geld. Beleg daarom alleen met geld dat je kunt missen.

Bijkomende tips:

  • Stort bij voorkeur geld met iDeal. Crypto met iDeal kopen is de veiligste weg gebleken. Gelukkig kun je bij meer en meer crypto exchanges met iDeal betalen.
  • Verdiep je goed in de cryptovaluta’s. Op het moment van schrijven kun je uit duizenden cryptovaluta’s kiezen. Voordat je de knoop doorhakt, moet je je goed verdiepen in de cryptovaluta’s. Doe onderzoek naar het team achter de cryptovaluta en naar het verhaal achter de valuta. Veel valuta’s zijn namelijk met een bepaald doel ontwikkeld. 

Tip 4: spreid je risico’s

Op dit moment kun je uit veel cryptocurrency exchanges kiezen. Ook kun je op dit moment uit veel cryptovaluta’s kiezen. Deze twee zaken zorgen ervoor dat je je risico’s prima kunt spreiden. Als je zo veilig mogelijk crypto wilt kopen, is precies dat wat je moet doen.

Hoe je je risico’s kunt spreiden? Dat doe je onder meer door op meerdere paarden te wedden. Investeer niet in slechts één cryptovaluta, maar verdeel je investeringen over meerdere cryptovaluta’s. Op die manier ben je niet langer afhankelijk van slechts één cryptovaluta.

Dit geldt eigenlijk ook voor de cryptocurrency exchanges. Je kunt voor één veilige crypto exchange kiezen, maar daarbij ben je wel volledig afhankelijk van alleen die crypto exchange. Het is daarom verstandiger om bij meerdere exchanges te spreiden. Dat levert de gewenste veiligheid op en brengt zodoende een gerustgesteld gevoel met zich mee.

Tevens moet je goed naar je investeringen kijken. Ga je in één keer 10.000 euro beleggen in crypto? Of kies je ervoor om maandelijks 1.000 euro in crypto te beleggen? Door op die manier je investeringen te spreiden, ben je niet langer afhankelijk van slechts één koers. Dit wordt ook veel gedaan in de wereld van andere financiële producten. Een aanrader dus!

Tip 5: deel nooit je private keys en wachtwoorden

Als je in crypto gaat beleggen, krijg je vanzelf met private keys en wachtwoorden te maken. Het belangrijkste wat je moet doen, is om deze gegevens nóóit te delen. Dit zijn voorbeelden van zaken die je volledig voor jezelf moet houden.

Hoe je dit doet? Daar heb je meerdere mogelijkheden voor. Zo kun je ervoor kiezen om de private keys en wachtwoorden uit te printen en het betreffende papiertje in een kluis te bewaren. 

Een andere optie is om deze gegevens in betrouwbare software op te slaan. Je moet in dat geval uiteraard wel ervoor zorgen dat deze software niet in verkeerde handen kan komen.

Heb je uiteindelijk op een veilige manier crypto gekocht? Dan zit je met de volgende uitdaging: het veilig bewaren van de crypto. Hiervoor heb je op dit moment drie mogelijkheden:

  • In de crypto wallet bij je exchange. Het is mogelijk om je crypto in de crypto wallet bij je exchange te laten staan. Als je voor een betrouwbare exchange hebt gekozen, kan dit interessant zijn. Je kunt op dat geval namelijk ook nog rente over je crypto ontvangen. Maar, je bent in dit geval wel afhankelijk van de exchange. Als de exchange gehackt wordt, is het maar afwachten wat er met jouw crypto gebeurd.
  • In een software wallet. Het is ook mogelijk om je crypto in een software wallet te bewaren. Dit is een speciaal programma dat je op je computer/laptop downloadt. Om toegang tot dit programma te krijgen, moet je een wachtwoord invullen. Als het goed is, ben jij de enige met dit wachtwoord. Dit is zodoende een veilige manier om je crypto te bewaren.
  • In een hardware wallet. Je kunt ook nog voor een hardware wallet kiezen. Dit is een soort van usb stick die je in je computer in moet pluggen. Je zet vervolgens je crypto over naar deze usb stick, waarna je deze wallet op een veilige plek opbergt. De beste plek om zo’n usb stick te bewaren, is toch wel een veilige kluis.

Crypto veilig kopen: onze conclusie

Crypto veilig kopen is iets waar je enige tijd en moeite aan moet besteden. Ga in ieder geval niet over één nacht ijs bij het uitkiezen van een goede exchange. Hou ook altijd je eigen veiligheid in de gaten en maak gebruik van de verschillende veiligheidsfeatures.

Verder is het zaak om op een beleidsvolle manier te beleggen. Dit betekent dat je alleen met geld moet beleggen dat je kunt missen. Ook is het onwijs belangrijk om je risico’s goed te spreiden. 

Veelgestelde vragen over veilig crypto kopen

Wat zijn de beste manieren om veilig crypto te kopen?
Dit doe je het beste bij een betrouwbare crypto exchange. Een exchange die goed aangeschreven staat, die onder toezicht van De Nederlandsche Bank staat en die meerdere veiligheidsfeatures ingebouwd heeft. Maak ook gebruik van extra veiligheidsfeatures.

Hoe kan ik veilig betalen voor mijn crypto-aankopen?
Het advies is om crypto te kopen met iDeal. Dit is nu eenmaal het meest gangbare en veiligste betaalmiddel in ons land.

Welke beveiligingsmaatregelen moet ik nemen bij het kopen van crypto?

Je moet voor een veilig wachtwoord kiezen. Ook moet je dit wachtwoord, en private keys, op een veilige plek bewaren. Verder moet je alleen crypto kopen bij een betrouwbare cryptocurrency exchange. Tot slot is het advies om je gegevens nooit te delen, om extra veiligheidsfeatures bij je account in te bouwen en je risico’s te spreiden. Het belangrijkste is dat je een twee factor authenticatie aan je account toevoegt. Daarmee kun je alleen inloggen met een code die je op je smartphone ontvangt.

Cryptocurrency prijzen

Aan de slag met crypto kan moeilijk zijn. Onze gedetailleerde prijsvergelijkingen en cryptocurrency-gidsen hebben u gedekt.
Vergelijk Exchanges

4

(44 people)

Tap to rate this article

Cryptocurrency prijzen

Vergelijk Exchanges