Crypto narrative RWA. Wat zijn real world assets ?
Robert Heilbron
2023-06-283 minuten
Crypto narratives, je hoort het vaak. Maar wat wordt er mee bedoeld? En wat moet je er mee? Het is wel handig om te weten wat de zogenaamde crypto moonboys er mee bedoelen en vooral hoe jij er je voordeel uit kan halen. En daar begin je mee door het te begrijpen. Een crypto narrative welke nu populair is, is het narrative: RWA (real world assets). Maar, wat zijn real world assets nou eigenlijk?
Narrative "RWA". Wat zijn real world assets?
Nou goed, daar gaan we: wat zijn Real World Assets ? Of wellicht beter nog om te beginnen met de vraag: wat is een 'narrative' en wat wordt ermee bedoeld in de crypto wereld?
Met een narrative in de crypto wereld wordt over het algemeen verwezen naar dominante verhaallijnen, concepten en overtuigingen die de ontwikkeling en, vooral, de adoptie van het gedecentraliseerde gedachtegoed beïnvloeden. Een aantal bekende narratives in de web3 space zijn dan ook:
- Decentralisatie
- Democratie (eerlijker)
- Transparantie
- Token economieën, ofwel "tokenization" (waarvan Defi het bekendste voorbeeld is)
De 4 bovenstaande "narratives" zijn in crypto/ blockchain de belangrijkste. Eigenlijk een soort fundering, waarvan Defi de nieuwste is.
De afgelopen jaren, maanden en weken hebben we veel narratives voorbij zien komen. Waarvan deze wellicht een belletje doen rinkelen: Defi, Zero Knowledge, Layer 1 en Artificial Intelligence.
Kort samengevat kunnen we stellen dat narratives refereren aan trending (populaire) ideeën of overtuigingen. Vaak zijn narratives een vorm van hype: ze winnen snel aan populariteit en interesse. Maar ook een trend: een terugkerend populair fenomeen binnen crypto.
Aha.. maar wat zijn dan real world assets?
Dus.. wat zijn Real World Assets? Op dit moment is het narrative "RWA" trending. Het is een zogenaamd hot topic. Maar waarom?
De afgelopen jaren hebben we de cryptospace behoorlijk zien veranderen. Door de jaren heen hebben we ICO's gehad, meme coins, nft's & meer. Nu zien we crypto adoptie van (grote) bedrijven. Denk hierbij aan de lancering van een ETF door Blackrock en de Chinese Bank HSBC. De interesse van instituties neemt toe.
Die toename in interesse zie je niet alleen terug bij de allergrootste bedrijven of banken. Je ziet deze ook terug bij kleinere bedrijven: Vastgoed, Private Equity en meer. Wat er bij vastgoed gebeurt om het een "real world asset" te maken is dat er bijvoorbeeld van een vastgoedproject aandelen worden gecreëerd. Die aandelen kunnen vervolgens verkocht worden aan honderden mensen (of kleine bedrijven) en vervolgens worden deze aandelen ver-"tokenized" zodat deze op de Blockchain bestaan én dus verhandelbaar zijn. Dit is een vorm van tokenization.
Een RWA is dus een product wat in de fysieke wereld “echt” bestaat en vervolgens tokenized is op de blockchain als aandeel/ token en dus wereldwijd verhandelbaar is zonder tussenkomst van derden. Het fysieke 'product' (e.g. vastgoedproject) bestaat off chain, en de tokenized versie on chain. Mooi he!
Stablecoins en RWA
Een ander voorbeeld van RWA's in Defi zijn "Stablecoins". Wie kent (lees: gebruikt) ze niet? Het zijn een soort van €'s of $'s beschikbaar op de Blockchain om mee te handelen, uit te lenen of betalingen mee te verrichten.
De stablecoins hebben waarde omdat de euro/ dollar waarde van die coin gegarandeerd wordt onderliggende assets in de "echte" wereld. Dit kunnen zijn: cash, goud, vastgoed, aandelen etc. In principe zijn die dus ‘oproepbaar’ ter ondersteuning.
Er zijn ook stablecoins die op een andere manier haar waarde proberen te garanderen, bijvoorbeeld dmv een algoritme. Sounds familiar..? TerraUSD heeft het op deze manier geprobeerd, maar dat is zoals we allen weten niet helemaal goed gegaan..
That’s it for Real World Assets. Een beter woord kun je er dan ook niet voor verzinnen ;)
Dit vind je misschien ook leuk
Whale alert: enorme XRP transactie van $33 miljoen
Redactie
sep. 2, 2023Leestijd: 2 min
De XRP markt bevindt zich in een achtbaan. Whale Alert, het platform dat alle grote crypto bewegingen in de gaten houdt, heeft een enorme XRP transactie opgemerkt welke een aantal speculaties op gang brengt.
SpaceX schrijft $373 miljoen Bitcoin af in 2021 en 2022
Redactie
aug. 18, 2023Leestijd: 2 min
SpaceX, het ruimtevaart technologiebedrijf van Musk, heeft in 2021-2022 voor maar liefst $373 miljoen aan Bitcoin afgeschreven.
Bitcoin breekt records ondanks prijsdaling
Redactie
aug. 23, 2023Leestijd: 2 min
De Bitcoin prijs laat sommigen angstig worden. Toch is het vertrouwen van Bitcoin miners in het netwerk duidelijk zichtbaar.