Crypto transactiekosten

Waarom moeten er transactiekosten betaald worden?

Allereerst de basis, want waarom moeten er transactiekosten betaald worden bij het handelen in crypto’s? Als je via de bank een overboeking doet komen hier tenslotte ook bijna nooit kosten bij kijken. De reden dat er vaak sprake is van transactiekosten bij crypto’s is dan ook logisch als je deze vergelijkt met transacties tussen banken. De eerste reden van transactiekosten is dat er daarmee getracht wordt te voorkomen dat er te veel spam op het netwerk terecht komt, en het heel duur wordt om hier een grootschalige spam aanval op uit te voeren. Ten tweede zijn transactiekosten een stimulans voor gebruikers om te helpen met het verifiëren en valideren van transacties. Dit kun je zien als een soort beloning voor hun bijdrage aan het netwerk.De ervaring leert dat deze kosten met name in het begin door investeerders echt gezien worden als kosten, terwijl het later meer wordt gezien als investering. Deze kosten hebben dan namelijk meer waarde op het gebied van veiligheid waardoor het als minder erg wordt ervaren om hieraan bij te dragen. Crypto draait op blockchain, en omdat deze van niemand is zal niemand zich aangesproken voelen om hier voor niets taken uit te voeren om de veiligheid te waarborgen. Daarom is het een samenspel waarin investeerders betalen zodat anderen de taken betaald uit kunnen voeren en zo de veiligheid zo goed mogelijk in stand kunnen houden.

Wat zijn de verschillende kosten bij crypto trading?

In het kort gezegd zijn transactiekosten dus kosten die je moet betalen voor het openen en sluiten van posities. In het geval van Bitcoin betekent dit bijvoorbeeld dat als je Bitcoin koopt je daarvoor een percentage moet betalen aan de broker of het platform, maar ook als je de Bitcoin weer verkoopt moet je hiervoor betalen. De ene broker is een stuk duurder dan de ander, daarom is het altijd raadzaam om de kosten goed te vergelijken. Als je niet oppast nemen transactiekosten een groot deel van je rendement in waardoor je investeren ineens een stuk minder gunstig wordt dan het op het eerste gezicht ijkt. Hierover later in de dit artikel meer.Naast transactiekosten zijn er nog twee andere kosten die berekend worden en waar je rekening mee kunt houden: starterskosten en leerkosten.

Starterskosten

Om te starten met het handelen in crypto’s moet je een eerste geldbedrag inzetten waarmee je crypto’s kunt kopen. Dit zijn natuurlijk kosten, maar het scheelt al een hoop als je dit ziet als deel van je investering. Dit is namelijk essentieel om vervolgens winst te kunnen maken. Hoe groot dit eerste geldbedrag is bepaal je helemaal zelf. Let er hierbij op dat je alleen geld gebruikt dat je kunt missen, zodat je een verkeerde investering kunt hebben en hier niet meteen op in hoeft te leveren qua levensstijl. Ten tweede is het belangrijk dat je je goed verdiept in de verschillende crypto’s en zo een weloverwogen beslissing maakt over de betreffende crypto waar je in wilt investeren.

Leerkosten

Onder leerkosten verstaan we eigenlijk het verliezen van geld omdat je een starter bent. Dit is bijna onvermijdelijk, dus wanneer je dit verlies ziet als ‘part of the job’ en hiervan kunt leren zul je hier in de toekomst van kunnen profiteren. Deze leerkosten zijn dus eigenlijk om te zetten in het geld dat je verliest bij crypto trading, maar omdat je hiervan leert is de kans groot dat je deze fout in de toekomst niet meer maakt waardoor het bijdraagt aan het grotere geheel; jouw investering op lange termijn.

Wat kost het beginnen met crypto traden?

We hebben nu drie typen kosten uitgelegd die komen kijken bij het beginnen met crypto traden; transactiekosten, starterskosten en leerkosten. Maar hoe hoog zijn deze kosten nu precies? Met name de starters- en leerkosten zijn afhankelijk van de bedragen die jij gebruikt om te handelen in crypto’s. Begin je relatief klein en veilig, dan zijn de bijbehorende kosten ook laag. Hier tegenover staat echter weer dat de opbrengsten in verhouding zijn met deze kleine belegging, en dus ook laag zullen zijn.De transactiekosten die worden gerekend voor het handelen in crypto’s verschillen enorm. Zo is het vaak zo dat hoe meer crypto’s je koopt, hoe hoger de transactiekosten zijn. In dit geval zijn deze dus laag wanneer je klein en veilig begint met het traden. De kosten verschillen echter ook nog per crypto omdat deze op verschillende blockchains draaien, en deze allemaal zijn eigen regels hanteert met betrekking tot de transactiekosten.

Hoe worden de verschillende kosten berekend?

Omdat de transactiekosten verschillen per crypto is het moeilijk om hier één bedrag voor te kunnen geven. Om hier toch een goede indruk van te kunnen geven leggen we je van twee populaire crypto’s de verschillende transactiekosten uit, inclusief de wijze waarop deze worden berekend. De crypto’s waar we dit van zullen doen zijn Bitcoin en Ethereum.

Bitcoin

Omdat Bitcoin het eerste blockchain-netwerk ter wereld is, hebben zij de standaard gezet die tegenwoordig door veel crypto’s wordt gebruikt. De oorsprong van deze kosten zit hem in de beveiliging tegen grote spamaanvallen en het belonen van goed gedrag. Deze Bitcoin-miners ontvangen transactiekosten als onderdeel van het proces waarbij transacties op de blockchain worden gezet.In tegenstelling tot wat er soms beweerd wordt zijn de transactiekosten van Bitcoin niet afhankelijk van het verstuurde bedrag maar van de grootte van de transacties in bytes. Wanneer een transactie bijvoorbeeld 200 bites groot is, bedragen de transactiekosten ongeveer 0,0016 BTC. Dit lijkt niet zo veel, maar wanneer je je bedenkt dat de waarde van de Bitcoin op het moment van schrijven de grens van .000 gepasseerd is, wordt dit een ander verhaal. Wanneer er veel activiteit op het netwerk is nemen deze kosten toe omdat gebruikers met elkaar concurreren. Dit gebeurt bijvoorbeeld in periodes van hoge volatileit op de markt. Omdat de maximale grootte 1 MB is zit er een limiet aan het aantal bevestigde transacties op het netwerk. Miners proberen deze transacties zo snel mogelijk aan de blockchain toe te voegen, maar omdat er een limiet zit aan de maximale doorvoersnelheid kunnen zij niet altijd zo snel werken als ze zouden willen.

Ethereum

Ehtereum hanteert een andere vorm van transactiekosten dan Bitcoin. In plaats van naar de grootte van een transactie te kijken, wordt er rekening gehouden met de benodigde hoeveelheid rekenkracht of gas om een transactie te verwerken. Deze prijs is dus variabel en wordt uitgedrukt in ether (ETH), de munt van het netwerk van Ethereum. Ondanks de hoeveelheid gas voor een transactie gelijk kan blijven, kan de prijs van gas stijgen of dalen omdat deze prijs van gas weer afhankelijk is van de activiteit op het netwerk. Wil jij dus meer voor gas betalen, dan zullen miners jouw transactie waarschijnlijk voorrang geven op de rest.De kosten die je hier betaalt zijn dus afhankelijk van de hoeveelheid benodigd werk, de gasprijs en het bedrag dat je betaalt per werkeenheid.

De transactiekosten van de verschillende cryptocurrency exchanges

Naast crypto’s hanteren de meeste cryptocurrency exchanges ook transactiekosten. Omdat er meer wordt gehandeld op exchanges dan via traders (een tussenpersoon tussen jou en de exchange die ook een fee rekent) hebben wij de drie populairste exchanges onder elkaar gezet inclusief de bijbehorende kosten.

Binance

Binance is op het moment van schrijven de grootste crypto exchange wanneer je kijkt naar handelsvolume. Naast het feit dat het een goed een stabiele exchange is, zijn de kosten die gerekend worden ook nog eens heel laag. De mogelijkheden van deze exchange zijn uitgebreid en de kosten van Binance zijn 0,10% per transactie. Hou je Binance Coin tokens – BNB – vast dan krijg je ook nog eens 25% korting op al je transacties.

Bitvavo

Bitvavo kun je eigenlijk zien als een broker en exchange in één. Het is een Nederland bedrijf en maak het mogelijk om tegen lage transactiekosten crypto’s te verhandelen. Betalingen kunnen gedaan worden via bijvoorbeeld iDEAL, maar er zijn ook betaalmogelijkheden als creditcard. Bitvavo is met zijn maximale percentage van 0,25% per transactie de goedkoopste exchange van Nederland. Ook bij Bitvavo is het aantrekkelijk om de token vast te houden; dit kan leiden tot een rente van wel 10,5%. Ook is deze exchange voor starters zeer aantrekkelijk, omdat je vaak via acties de eerste €1.000 gratis mag verhandelen.

BitMEX

De laatste exchange die we bespreken is BitMEX. Deze exchange is met name geschikt voor het handelen in crypto’s op de lange termijn. Dit maakt dan ook dat er veelal ervaren traders op handelen. Omdat er daarom ook veel met grote volumes wordt gehandeld kun je gebruik maken van een hefboom tot wel 100x: wanneer de koers dan met bijvoorbeeld 1% stijgt, betekent dit voor jou een stijging van 100%.

Is het mogelijk om gratis crypto’s te traden?

Na het lezen van al deze fees kunnen we ons voorstellen dat je je afvraagt of er ook exchanges zijn die helemaal geen transactiekosten rekenen. Echter, wanneer je je realiseert dat deze cryptocurrency exchanges alleen maar kunnen bestaan door iets te verdienen zul je ook snappen dat deze exchanges in de basis niet bestaan. Er zijn exchanges die een bedrag hanteren waarmee je gratis kunt handelen – zoals Bitvavo die we noemden – maar om een veilige exchange te kunnen hanteren zijn er kosten nodig. Gratis zal het dus op de lange termijn nooit zijn, maar als je het slim speelt kun je met lage transactiekosten al een heel eind komen. Vergeet daarbij ook niet om deze transactiekosten te zien als deel van de investering; het draagt bij aan de mogelijkheid om jouw investering te laten groeien en is in zekere zin dus onmisbaar.Wel zijn er een paar manieren om jouw transactiekosten laag te houden, zodat je uiteindelijk zoveel mogelijk rendement overhoudt. Kies er hierbij voor om voor lange termijn trends te gaan. Wanneer je binnen enkele minuten zowel opent als sluit moet je wel heel veel winst maken om de betaalde transactiekosten eruit te kunnen halen. Stap zo goedkoop mogelijk in zodat je zo duur mogelijk kunt verkopen, of ga voor de HODL-strategie: hou je crypto’s vast zodat je de transactiekosten minimaal houdt en je niet steeds bezig bent met het kopen en verkopen van crypto’s wat iedere keer kosten met zich meebrengt.

Samenvatting

In het algemeen kan gesteld worden dat hoe drukker de blockchain van de crypto die je koopt is, hoe hoger de transactiekosten zijn die je betaalt. Begin je met handelen in crypto’s, hou er dan rekening mee dat je met name in het begin vooral transactiekosten kwijt bent. Hou echter in je achterhoofd waarom je deze kosten betaalt, namelijk om de miner van jouw transactie te kunnen betalen. Deze miner moet over de juiste apparatuur beschikken om deze transactie goed te kunnen keuren en betaalt ook zijn eigen stroomrekening. Doet hij dit zonder dat jij transactiekosten betaalt dan doet hij niet alleen onbetaald werk, maar maakt hij ook nog eens verlies. De reden dat je deze kosten betaalt is dus omdat het een investering is, geen kostenpost. Het heeft als doel dat jij met jouw transactie uiteindelijk geld kan verdienen. Mocht dit niet meteen het geval zijn en je maakt eerst wat verlies, zie dit dan als leerkosten om te voorkomen dat je deze fout in de toekomst opnieuw maakt. Kijk tot slot wanneer je begint met traden naar zowel de juiste coin als de juiste exchange; vaak worden er voor starters aantrekkelijke acties gecommuniceerd zodat je jouw risico’s in het begin beperkt houdt en zoveel mogelijk kunt leren. Wie weet stap je binnenkort dan over naar een exchange voor gevorderden en zijn de kansen op hoge rendementen een stuk aannemelijker.

Cryptocurrency prijzen

Aan de slag met crypto kan moeilijk zijn. Onze gedetailleerde prijsvergelijkingen en cryptocurrency-gidsen hebben u gedekt.
Vergelijk Exchanges

4

(44 people)

Tap to rate this article

Cryptocurrency prijzen

Vergelijk Exchanges