Stop Limit

    Op het ogenblik dat je gaat handelen met cryptocurrencies zal je in aanraking komen met tal van verschillende termen. Twee van deze termen zijn de zogenaamde 'stop limit' en 'stop loss'. In principe betekenen beide termen precies hetzelfde. Het hangt er in de praktijk dan ook vooral vanaf van welke exchange er gebruik wordt gemaakt. Dit betekent dat de benaming anders is, maar de manier waarop het principe werkt niet. Vooraldat je aan de slag gaat met het instellen van een stop limit is het belangrijk om met een aantal zaken rekening te houden. Dit mag dan namelijk wel een zeer krachtig hulpmiddel zijn op vlak van risicomanagement, op het ogenblik dat je er foutief gebruik van maakt kan het ook aardig in je nadeel werken.

    De stop limit, van groot belang voor de cryptomarkt

    Op het ogenblik dat jij een beetje ervaring hebt met de gewone beleggersbeurs zal je ook daarbij ongetwijfeld reeds in aanraking zijn gekomen met de stop limit. Dit gezegd zijnde is het echter zo dat deze tool zomaar even nog belangrijker is binnen de cryptomarkt. Dit heeft alles te maken met het feit dat cryptocurrencies over een aanzienlijk volatieler karakter beschikken ten opzichte van bijvoorbeeld gewone aandelen. Het instellen van een stop limit is voor cryptocurrency investeerders dan ook eigenlijk nog veel meer een noodzaak.

    Waarom een stop limit gebruiken?

    In de praktijk zorgt een stop limit er voor dat je over de mogelijkheid beschikt om een soort van ondergrens te creëren voor jouw investering. Wanneer je er voor hebt gekozen om een bepaald bedrag te investeren in een specifieke cryptocurrency heb je dat uiteraard gedaan met het doel om daar winst mee te kunnen maken. Dat is echter niet altijd even voor de hand liggend. De kans bestaat dan ook dat de waarde van de cryptovaluta in kwestie niet stijgt, maar wel afneemt. Is dat het geval? Dan is het wellicht vooral een kwestie van je verlies te beperken. Dat is perfect mogelijk door gebruik te maken van een stop limit.Het instellen van een stop limit zorgt er voor dat je op een vooraf aangegeven moment automatisch je holding kan verkopen zonder dat je daarvoor daadwerkelijk achter de computer dient plaats te nemen. Met andere woorden, zelfs wanneer je even je holdings uit het oog verliest zal je door middel van een ingestelde stop limit altijd het verlies dat je maakt aanzienlijk kunnen beperken. Vervolgens kan je op een later tijdstip terug instappen (indien je dat wenst) in de cryptocurrency in kwestie waardoor je alsnog veel eenvoudiger een aantrekkelijk rendement kan realiseren.

    Voorbeeld van een stop limit order

    We kunnen natuurlijk de volledige theorie rond een stop limit order voor je uiteen gaan zetten, maar het is wellicht veel interessanter om er een praktijkvoorbeeld van te maken. Door dit te doen is het wellicht meteen (veel) duidelijker waar je nu precies op kan rekenen bij het plaatsen van een stop limit. Stel, je hebt er voor gekozen om te investeren in één Ethereum Classic token. Je hebt deze gekocht met een waarde van 15 euro. In dit geval kan je er voor kiezen om de stop limit in te stellen op 12 euro (stop) en 11 euro (limit). Dit lijkt misschien op het eerste zicht een beetje vreemd, want waarom ligt de waarde bij limit nu precies lager dan de stop? Uiteindelijk heb je namelijk toch aangegeven dat je jouw holding wenst te verkopen op het ogenblik dat ze de 12 euro heeft bereikt?Bovenstaande is natuurlijk een correcte conclusie, maar er is een goede reden aan te halen waarom het limit veld over een lagere waarde beschikt ten opzichte van het stop veld. Ondanks het feit dat je inderdaad als trader hebt aangegeven te willen verkopen op een waarde van 12 euro is het namelijk zo dat de cryptomarkt er uiteraard één is van vraag en aanbod. Door de prijs in het limit-veld lager in te stellen ten opzichte van het stop-veld wordt de kans een flink pak groter dat je order ook daadwerkelijk zal worden aangetikt. In het bijzonder wanneer er sprake is van een scherpe prijsval is dit van cruciaal belang.

    Een gedeeltelijke stop limit instellen

    Eveneens belangrijk om rekening mee te houden is de waarde waarvoor je precies een stop limit gaat instellen. Hier moet je goed over nadenken. Op het ogenblik dat je investeert in cryptocurrencies kan je dat namelijk voor een verschillende periode doen. Er zijn investeerders die in crypto zijn gestapt (of stappen) voor de langere termijn, maar er zijn ook daytraders. Het is bovendien eveneens niet uitgesloten dat je er voor hebt gekozen om jouw portefeuille met cryptocurrencies in twee delen te beheren. Op het ogenblik dat je een stop limit gaat instellen dien je dan ook altijd aan te geven voor welk deel van je portefeuille je dit wenst te doen. Meteen een stop limit instellen voor je volledige portefeuille zou bijvoorbeeld in de praktijk helemaal niet interessant zijn, tenzij je natuurlijk volledig uit de cryptocurrency in kwestie wenst te stappen.

    Hou altijd rekening met de support van een cryptocurrency

    Het wordt steeds aangeraden om je stop limit in te stellen in de nabijheid van de supportlijn waar een bepaalde cryptocurrency over beschikt. In de praktijk betekent dit vaak dat de stop op de supportlijn wordt gezet en de limit er net onder. Op het ogenblik dat de waarde van een bepaalde token onder de supportlijn duikt is de kans namelijk zeer groot dat er naar een nieuwe bodem zal worden gezocht. Dit betekent in de praktijk dat je verlies zonder stop limit nog heel wat hoger kan oplopen. Dit maakt evenwel meteen duidelijk dat het altijd aan te raden is om voordat je een stop limit plaatst eerst even een (technische) analyse te doen.

    Beheer actief je ingestelde stop limits

    Tot slot is er nog een zeer belangrijke tip die we moeten geven waar heel wat mensen jammer genoeg vaak geen rekening mee houden. Het instellen van een stop limit is namelijk slechts één ding. In de praktijk is het dan ook zo dat je er altijd rekening mee moet houden dat de waarde van een bepaalde token niet alleen maar negatief, maar ook positief kan evolueren... en maar goed ook! Op het ogenblik dat de ETC-tokens die je in het aangehaalde voorbeeld hebt aangekocht plots de lucht in schieten spreekt het voor zich dat je jouw stop limit hoger zal willen gaan instellen. Op deze manier pak je gegarandeerd een mooie winst omdat je wordt ingedekt tegen een plotse koersval. Het mag in ieder geval duidelijk zijn, het is steeds van belang om grondig je geplaatste stop limits op te volgen en indien nodig bij te stellen.

    Cryptocurrency prijzen

    Aan de slag met crypto kan moeilijk zijn. Onze gedetailleerde prijsvergelijkingen en cryptocurrency-gidsen hebben u gedekt.
    Vergelijk Exchanges

    4

    (44 people)

    Tap to rate this article

    Cryptocurrency prijzen

    Vergelijk Exchanges