Bitcoin Code oplichting

Wat is Bitcoin Code

Het voornaamste platform waar deze criminelen dergelijke berichten deelden was Facebook. Hier is amper sprake van controle waardoor het de perfecte voedingsbodem is voor fake news. In een dergelijk bericht stond bijvoorbeeld in grote letters dat een interview met Jort Kelder bijna werd gestopt na zijn verklaring hoe hij in korte tijd aan zoveel geld was gekomen. Ook werd er vaak gezegd dat de grote reguliere banken doodsbang zouden worden van dergelijke ontwikkelingen, iets wat de juiste snaar leek te raken bij de lezer. Ook John de Mol en Ali B zijn veel gebruikt in advertenties vanuit Bitcoin Code, vaak dusdanig in elkaar geknutseld dat het leek of zij dit aan tafel bij Matthijs van Nieuwkerk hadden verkondigd. Wanneer iemand op de link in de advertentie klikte kwam hij op een artikel waarin uitgelegd werd hoe je op het platform van Bitcoin Code geld kon storten en zo heel snel heel veel geld kon verdienen.Na je op het platform aangemeld te hebben word je binnen no-time gebeld, en zo geholpen met jouw eerste investering. Dit advies sluit aan op de financiële informatie die een gebruiker op het platform heeft achtergelaten, waardoor deze investering soms op kon lopen tot maar liefst €2.500! Het aloude trucje om telefonisch meer los te krijgen lijkt hier ook te werken, want de overtuigende stem weet velen om te praten naar een veel hogere investering.Al snel wordt duidelijk dat het geld niet in Bitcoin is geïnvesteerd, en dat de gedupeerden kunnen fluiten naar hun geld. Dit is het moment dat de Bitcoin Code op een andere manier toeslaat, namelijk door een manier te bieden om dit verlies goed te kunnen maken. Dit gebeurt zo overtuigend waarbij er soms zelfs wordt aangedrongen om nog een hypotheek af te sluiten.De oplichters achter de Bitcoin Code richten zich echter niet alleen op de Nederlanders. Met een algoritme dat de uiting aanpast aan het land waar de ontvanger zich bevindt, worden deze uitingen aangepast met de juiste mensen en de juiste logo’s van lokale nieuwszenders. Internationaal is hier bijvoorbeeld ook George Clooney voor gebruikt om mensen in de Verenigde Staten te overtuigen.

Alternatieve benamingen voor Bitcoin Code

Naast de Bitcoin Code zijn er nog vele andere benamingen voor deze criminele partij naar boven gekomen. We hebben deze namen voor je onder elkaar gezet, zodat je dit rijtje altijd even kunt raadplegen:

  • LionsFM
  • Bitcoin Loophole
  • Bitcoin Future
  • Bitcoin Era
  • Bitcoin Profit
  • Bitcoin Revolution
  • Bitcoin Circuit
  • GiroFX
  • Bitcoin Traders Pro
  • The Crypto Revolt
  • Immediate Hedge
  • Bitcoin Rush

Uit onderzoek blijkt dat de meeste slachtoffers gemaakt zijn in de leeftijdscategorie 40-60 jaar. Sommigen zijn zelfs er zelfs heel moeilijk van te overtuigen dat ze worden opgelicht, omdat ze écht in de beloftes van de Bitcoin Code geloven vanwege de professionele aanpak. Soms is dit echter ook het geval omdat mensen al zo diep in de schulden zitten dat ze niet wíllen geloven dat ze hun geld echt voorgoed kwijt zijn. Let daarom dus altijd goed op door je gezonde verstand te gebruiken. En wanneer iets te mooi lijkt om waar te zijn is dit meestal ook het geval.

Bitcoin Revolution

Een naam uit het rijtje hierboven, Bitcoin Revolution, staat sinds mei 2019 als officiële waarschuwing op de website van het AFM. Hierbij geldt het dwingende advies om niet met deze partij in zee te gaan, omdat ze dingen beloven die niet waargemaakt worden.

Bescherm jezelf tegen oplichters

Naast het gebruiken van je gezonde verstand zijn er op het gebied van crypto-oplichting een aantal dingen die je kunt doen om oplichting tegen te gaan:

  • Verdiep jezelf in de wereld van crypto’s en alles wat hierbij komt kijken. Door jouw kennis zo groot mogelijk op te bouwen zul je beter in staat zijn in te schatten wanneer er beloftes gemaakt worden die niet kunnen kloppen;
  • Handel je in crypto’s of wil je hiermee starten, doe dan uitgebreid onderzoek naar de exchange of broker die je hiervoor wilt gebruiken. Het internet barst van de reviews over al deze exchanges, dus verrijk je kennis en voorkom blunders;
  • Maak een goede inschatting van betrouwbare bronnen. Het lijkt overbodig om te zeggen, maar door het ‘succes’ van de Bitcoin Code herhalen we het toch nog maar een keer: Facebook is geen betrouwbare bron. Maak hierbij liever gebruik van gerenommeerde platforms en/of informatie van mensen die dicht bij je staan. Deze hebben het een stuk beter met je voor dan cyber criminelen.

Oplichters herkennen

Mocht je naar jouw idee een betrouwbare partij gevonden hebben om mee te investeren in crypto’s, wees je dan bewust van enkele veelvoorkomende trucs die – op het eerste gezicht – niet eens heel verdacht hoeven te lijken:

  • Weet met wie je te maken hebtRaadpleeg verschillende bronnen om te achterhalen of de partij met wie je in zee wil gaan betrouwbaar is. Wees je er hierbij van bewust dat deze partij ook zélf positieve berichten (FUD) over zichzelf kan verspreiden. Vind je helemaal geen betrouwbare informatie? Kies dan voor de veilige weg en ga voor een andere partij: er zijn er tenslotte genoeg die bewezen betrouwbaar zijn.
  • Deel geen persoonlijke gegevensWanneer het om oplichting gaat wordt er vaak om een kopie van je paspoort gevraagd, een foto, bewijs van adresgegevens of het nummer van je creditcard. Er zijn echter ook partijen die juist vanwege hun grote veiligheid hierom vragen, maar doe hier goed onderzoek naar.
  • Laat je nooit en te nimmer onder druk zetten om informatie aan te leveren. Er is altijd sprake van een actie die nog maar een paar minuten geldt, maar geloof ons: deze actie is er na die paar minuten ook nog steeds. Laat je dus niet opjagen maar ook zeker niet intimideren.
  • Kijk goed naar de cijfers over het beloofde rendement en maak een inschatting van de haalbaarheid. Is het rendement dusdanig hoog dat je er je vraagtekens bij hebt? Dan is dit meestal reden genoeg om ver weg te blijven van deze partij.

Nepaccounts van Elon Musk

Het is al vaak voorgekomen dat wanneer Elon Musk – oprichter van onder andere Tesla – op Twitter aandacht aan een onderwerp besteedt, dit direct invloed heeft op de waarde van dit betreffende onderwerp. Hier slaan criminelen ook een slaatje uit door onder nepaccounts berichten wereldkundig te maken. Zo kwam begin 2021 het bericht van een man uit Duitsland die in een scam is getrapt en daarmee voor bijna een half miljoen aan Bitcoin is opgelicht. In het bericht dat via een nepaccount geplaatst is stond een link waarmee je Bitcoin naar Elon Musk kon opsturen, waarna je dit verdubbeld terug zou krijgen. Elon Musk heeft hier natuurlijk niets mee van doen gehad, maar deze betreffende man geloofde er tóch in en raakte zo bijna een half miljoen aan Bitcoin kwijt.

Oplichting in de wereld van cryptocurrencies

In een tijdsbestek van 10 jaar is er naar verluidt al voor meer dan 15 miljard euro aan verschillende crypto’s gestolen of door middel van oplichting afgetroggeld. Hierbij gaat het niet alleen om berichten waarin wordt aangespoord om geld te steken in crypto’s, maar ook om gehackte cryptobeurzen. We hebben een paar grote zaken voor je onder elkaar gezet:

  • QuadrigaXCIn deze zaak is de oprichter van de Canadese cryptobeurs er met al het geïnvesteerde geld vandoor gegaan. Terwijl het bedrijf in zwaar weer kwam nam de oprichter het ervan door onder andere een paar luxe villa’s, een vliegtuig en een jacht te kopen. Na een reis in India is hij – zo stelt zijn vrouw – overleden aan een voedselvergiftiging en heeft hiermee de wachtwoorden van QuadrigaXC mee zijn graf ingenomen. Gevolg? Klanten konden hun geld niet verplaatsen en de zogenaamde tegoeden van 160 miljoen waren ontoegankelijk.
  • ICOVia een Inital Coin Offering kun je een nieuwe crypto lanceren. Zo kun je helemaal in het begin jouw nieuwe cryptocurrency tegen een laag tarief aanbieden, en het geld dat je ermee verdient gebruiken voor de kosten om het verder uit te bouwen. Dit is natuurlijk een makkelijke manier voor oplichters om aan geld te komen.
  • PiramidespelOok in de wereld van cryptocurrency trading komt er een zekere vorm van piramidespel voor, namelijk als zijnde multi-level marketing. Hierbij worden nieuwe klanten geworven door bestaande klanten die hiervoor een commissie uitbetaald krijgen. Wanneer deze nieuwe klanten ook weer nieuwe klanten werven dan is er dus sprake van een opstapeling van deze commissies. In het puntje van de piramide zitten dus mensen die vele commissies krijgen, maar verder naar onder ziet het er wat minder rooskleurig uit.
  • Stelen van een simkaartIn 2018 is Nicholas Truglia opgepakt voor het stelen van de simkaart van een grote investeerder in crypto’s. Dit ging heel gemakkelijk: hij belde de betreffende telefoonprovider en wist de servicemedewerker ervan te overtuigen dat hij zijn simkaart kwijt was en het nummer overgezet moest worden op een andere simkaart. Toen dit lukte kon Truglia onder de naam van de investeerder met geld schuiven en zich zo 22 miljoen euro toe-eigenen.

Vervolging van crypto oplichters

Omdat anonimiteit een belangrijke rol speelt in de wereld van crypto’s is het heel moeilijk om kwaadwilligen te vervolgen. In de zaak van de Bitcoin Code heeft John de Mol een rechtszaak tegen Facebook aangespannen, omdat het sociale medium hier zelf geen actie op lijkt te ondernemen. Ook Elon Musk heeft zijn zorgen geuit waardoor Twitter strenger is gaan handhaven op dergelijke oplichterij. Het blijft echter lastig om de betreffende oplichters achter de advertenties op te sporen, dus tot op heden is de grootste winst behaald op het gebied van de platformen die deze advertenties tonen.

Samenvatting

Aan grote positieve gebeurtenissen zitten vaak ook negatieve gevolgen. Zo ook de wereld van cryptocurrencies, en dan met name Bitcoin. Door advertenties te verspreiden waarin grote namen als Jort Kelder en John de Mol aangeven binnen korte tijd heel veel geld verdiend te hebben met Bitcoin, wordt geprobeerd dit over te laten slaan op de ‘gewone Nederlander’. Deze advertenties zijn voorzien van logo’s van verschillende grote media als de NOS en Elsevier, en zijn dusdanig in elkaar gezet dat het lijkt alsof de bekentenis aan tafel bij Matthijs van Nieuwkerk heeft plaatsgevonden. Dit lijkt niet zonder succes: de advertenties linken door naar een platform waarop je gemakkelijk een account aanmaakt, waarna je gebeld wordt en zo persoonlijk jouw eerste investering kunt doen. Deze stem aan de telefoon is echter zo gewiekst dat het vaak lukt mensen een stuk meer te laten investeren dan zij aanvankelijk in gedachten hadden.Is het geld verdwenen en begint dit besef ook bij de gedupeerde in te dalen? Dan is daar alweer het volgende telefoontje met een oplossing om dit verloren geld te compenseren. Hierbij wordt niet geschroomd om aan te sporen op een lening of tweede hypotheek, wat ertoe kan leiden dat mensen nog dieper in de schulden komen. Achteraf komen velen erachter dat het toch eigenlijk wel te mooi was om waar te zijn, wat direct onze grootste aanbeveling is. Weet dat er kwaadwillende mensen actief zijn in de wereld van cryptocurrencies. Gebruik ten alle tijden jouw gezonde verstand en weet dat wanneer iets te mooi lijkt om waar te zijn, dit vaak ook daadwerkelijk het geval is. Handel tot slot alleen met geld dat je kunt missen in crypto’s, zodat mócht het toch een keer misgaan, je niet meteen op straat staat.

Cryptocurrency prijzen

Aan de slag met crypto kan moeilijk zijn. Onze gedetailleerde prijsvergelijkingen en cryptocurrency-gidsen hebben u gedekt.
Vergelijk Exchanges

4

(44 people)

Tap to rate this article

Cryptocurrency prijzen

Vergelijk Exchanges