EtherScan

Wat is EtherScan?

Bovenstaande is natuurlijk interessant, maar wat is EtherScan nu precies? Het betreft hier eigenlijk een zogenaamde blokketen zoekmachine of een block explorer. Deze is specifiek in het leven geroepen voor het netwerk van Ethereum. In de praktijk kan er gebruik worden gemaakt van dit hulpmiddel omwille van tal van verschillende redenen, namelijk:

  1. Er kunnen statistieken van het netwerk mee worden opgevraagd;
  2. Er kan worden gecontroleerd of een bepaalde transactie is gevalideerd of niet;

In eerste instantie lijkt het misschien een beetje overbodig dat er een zoekmodule zoals EtherScan bestaat, maar in de praktijk zal je kunnen vaststellen dat er eigenlijk vrij frequent gebruik van kan worden gemaakt. Of ook jij gebruik gaat maken van deze tool is grotendeels afhankelijk van de ervaring waarover je reeds beschikt met crypto. Daarnaast spreekt het ook voor zich dat je een investering moet hebben gedaan in Ethereum of een op Ethereum gebaseerd project. Voor andere cryptocurrencies is EtherScan uiteraard niet bruikbaar.

Waar EtherScan voor gebruiken?

In principe doet EtherScan dienst als een 'read-only' interface van de blockchain van Ethereum. Ze maakt het dan ook mogelijk om nagenoeg alle data van die blockchain te evalueren. Dit betekent in de praktijk dat je niet alleen de status van de transactie kan bekijken die je hebt uitgevoerd, daarnaast kan je eveneens opvragen hoeveel gas er daarvoor werd gebruikt, het aantal blok bevestigingen en ga zo maar door. In principe valt al deze data natuurlijk ook af te leiden door gewoon de blockchain te bekijken, maar vooral voor de wat minder ervaren gebruikers lijkt EtherScan in de praktijk een flink stuk toegankelijker te zijn.Zoals in de inleiding van deze pagina reeds aangegeven is het zo dat zekerheid voor gebruikers van de blockchain en investeerders in crypto bijzonder belangrijk is. Om dit te kunnen realiseren is het altijd een aanrader om op zoek te gaan naar bepaalde tools of hulpmiddelen die je deze zekerheid kunnen bieden. EtherScan kan op dit vlak het overwegen meer dan waard zijn. Door het uitvoeren van een eenvoudige zoekopdracht is het namelijk mogelijk om meteen te achterhalen of je uitgevoerde transactie correct wordt verwerkt of niet.

Erg belangrijk tijdens pieken op de markt

In het bijzonder tijdens pieken op de markt kan gebruikmaken van een hulpmiddel als EtherScan een belangrijke meerwaarde betekenen. Op het ogenblik dat er bijvoorbeeld een populaire ICO wordt gehouden kan deze in een mum van tijd zijn afgelopen. Een bekend voorbeeld van een dergelijke ICO is deze die werd gehouden met betrekking tot de BAT-token. Deze ICO was in amper 30 seconden afgelopen. Tijdens de ICO werd er een enorme hoeveelheid aan Ether verzonden naar de Basic Attention Token wallet. Omdat mensen uiteraard graag wilden weten of hun transactie was gevalideerd werden er massaal zoekopdrachten uitgevoerd in EtherScan. Dit bewijst meteen het nut van deze zoekmachine.

Ook verificatie van smart contracts

Buiten bovenstaande is het ook zo dat EtherScan kan worden gebruikt voor het valideren van een smart contract. Op het ogenblik dat je er voor hebt gekozen om een smart contract op te zetten op de blockchain spreekt het voor zich dat je zal willen controleren of dit smart contract daadwerkelijk op een correcte manier is gevalideerd. Dit kan in de praktijk op de meest eenvoudige wijze worden gecontroleerd in EtherScan. Uiteraard zijn er ook nog andere explorers die op de markt zijn terug te vinden waar gebruik van kan worden gemaakt, maar EtherScan lijkt globaal gezien wellicht de meest voor de hand liggende keuze te zijn.

Conclusie: EtherScan is een interessant hulpmiddel

Op het ogenblik dat je een grote transactie of een reeks van transacties hebt uitgevoerd in Ether spreekt het voor zich dat je daar mogelijks de actuele status van zal willen kunnen opvolgen. Daarnaast is het ook voor uitvoerders van een smart contract uiteraard vaak van belang om de verificatie daarvan te kunnen volgen. In beide gevallen kan EtherScan de perfecte oplossing betekenen. Buiten de blockchain van Ethereum zelf is dit overigens een third party applicatie waardoor er eigenlijk een dubbel gevoel van zekerheid kan worden gerealiseerd. Het mag dan ook duidelijk zijn, in het bijzonder wanneer jij iemand bent die actief met Ethereum of met ERC20-tokens bezig bent is EtherScan een interessant hulpmiddel.

Cryptocurrency prijzen

Aan de slag met crypto kan moeilijk zijn. Onze gedetailleerde prijsvergelijkingen en cryptocurrency-gidsen hebben u gedekt.
Vergelijk Exchanges

4

(44 people)

Tap to rate this article

Cryptocurrency prijzen

Vergelijk Exchanges