Crypto trading

Wat is crypto trading precies?

Op het ogenblik dat je aan crypto trading gaat doen betekent dit letterlijk dat je gaat investeren in een bepaalde digitale valuta. De manier waarop deze investering zal gebeuren is afhankelijk van de situatie in kwestie. In eerste instantie is het bijvoorbeeld mogelijk dat je er voor gaat kiezen om een cryptocurrency die je reeds in bezit hebt als het ware te verhandelen tegen een andere cryptovaluta. Dit kan gebeuren bij alle cryptocurrency exchanges die hun diensten aanbieden. Wat echter wanneer je nog niet eerder in het bezit bent gekomen van een cryptocurrency en je dus als volledige nieuwkomer in de markt moet stappen? In dat geval zal je er voor willen kiezen om aan crypto trading te doen met fiat-geld.

Crypto trading met fiat-geld

Iedereen die wil instappen in de cryptomarkt zal er per definitie voor moeten kiezen om bij de start eerst een investering te doen met fiat-geld. Een dergelijke investering kan in principe gebeuren met een valuta naar keuze. Dit betekent dat er partijen op de markt zijn terug te vinden die je eenvoudig laten instappen met euro's, maar je bijvoorbeeld ook kan participeren in cryptocurrencies met Amerikaanse dollars of bijvoorbeeld de Japanse yen.Op het ogenblik dat je er voor kiest om met fiat-geld in te stappen in de cryptomarkt is het van belang om goed na te gaan welke optie op dit vlak de minste kosten met zich meebrengt. Zo kan je er bijvoorbeeld perfect voor kiezen om bij een cryptocurrency broker in te stappen met iDeal, maar brengt een dergelijke transactie altijd bepaalde kosten met zich mee. Vergelijk op dit vlak dus goed de betaalmogelijkheden en de bijbehorende kosten van verschillende partijen. Alleen zo betaal je de laagste kosten voor jouw eerste investering in de cryptomarkt.

Hoe verloopt crypto trading in de praktijk?

Handelen in cryptocurrencies kan in de praktijk op tal van verschillende manieren gebeuren. In eerste instantie kan er sprake zijn van een gewone “market order”. In dit geval wordt er voor gekozen om een bepaalde cryptocurrency meteen te kopen tegen de marktprijs welke op dat ogenblik van toepassing is. Gebruikmaken van een market order brengt voor- en nadelen met zich mee. Het voordeel is dat je meteen bent verzekerd van je investering in de cryptovaluta in kwestie, maar het nadeel is dat je op deze manier zelden aankoopt op het absolute dieptepunt. Dit is dus een overweging die je wel voor jezelf zal willen maken.Een tweede mogelijkheid om aan crypto trading te doen is door gebruik te maken van een zogenaamde limit order. Een dergelijke order wordt steeds geplaatst met een specifieke aankoop- (of verkoop-) prijs in het achterhoofd. Op het ogenblik dat je bijvoorbeeld een dergelijke order hebt ingezet wordt deze in vergelijking met een market order niet meteen doorgevoerd. Je order zal pas worden uitgevoerd op het ogenblik dat de aangegeven aankoopprijs ook daadwerkelijk is bereikt. Dit brengt heel wat potentieel met zich mee, maar wanneer de prijs van een bepaalde token plots de hoogte in schiet is de kans natuurlijk ook bestaande dat jouw order nooit zal worden aangetikt.

Het volatiele aspect van crypto trading

In de basis zou je natuurlijk kunnen stellen dat crypto trading wel wat weg heeft van participaties die gebeuren op de beurs. In de praktijk is er echter sprake van één belangrijk verschil. Dit verschil heeft uiteraard betrekking tot het zeer volatiele karakter van de cryptomarkt. Deze volatiliteit wordt grotendeels in de hand gewerkt door het feit dat het op moment van schrijven nog steeds een niet gereguleerde markt betreft. Op het ogenblik dat je aan crypto trading gaat doen is het dan ook altijd aan te raden om dit uitsluitend te doen met geld dat je kan missen. Gaat het fout en gaat de koers van de cryptocurrency waarin je hebt geïnvesteerd spectaculair onderuit? Dan zal je er op deze manier je slaap niet voor hoeven te laten. Wel is het zo dat een investering in crypto in principe een interessante aanvulling kan vormen op elke bestaande beleggingsportefeuille.

Crypto trading op korte of lange termijn

Tot slot is het nog belangrijk om rekening te houden met het verschil tussen crypto trading op korte en op lange termijn. Ben jij iemand die vooral wil speculeren op de korte termijn? In dat geval zal je steeds het meest optimale instap- en uitstapmoment moeten proberen in te schatten. Het is mogelijk om daarvoor gebruik te maken van technische analyses, maar ook een handig gebruik van een stop loss zal in dit geval een absolute vereiste zijn. Let wel, zelfs wanneer je optimaal gebruik maakt van alle hulpmiddelen die de markt te bieden heeft is het nog steeds zeer moeilijk om op korte termijn een permanent rendement te behalen met crypto. Dit geldt uiteraard niet in het minst voor beginnende crypto traders.Op het ogenblik dat je er voor kiest om voor de lange(re) termijn in te stappen in cryptocurrencies gebeurt de crypto trading natuurlijk op een compleet andere manier. In dit geval hoeft een plotse, onverwachte koerswijziging immers nog niet meteen een probleem te vormen. Voel jij je echter al snel slecht wanneer de koersen een (bloed)rood karakter laten zien? In dat geval kan je er natuurlijk ook bij een investering voor de lange(re) termijn voor kiezen om gebruik te maken van een stop loss. In ieder geval mag het duidelijk zijn, de manier waarop je precies aan crypto trading gaat doen is altijd afhankelijk van de keuze of je in crypto staat voor de korte of toch eerder voor de lange(re) termijn.

Cryptocurrency prijzen

Aan de slag met crypto kan moeilijk zijn. Onze gedetailleerde prijsvergelijkingen en cryptocurrency-gidsen hebben u gedekt.
Vergelijk Exchanges

4

(44 people)

Tap to rate this article

Cryptocurrency prijzen

Vergelijk Exchanges