Soorten Bitcoins

Welke verschillende soorten Bitcoins bestaan er?

Op het ogenblik dat je op moment van schrijven een zoekopdracht zou doen naar Bitcoin is de kans bijzonder groot dat je niet alleen maar op de oorspronkelijke Bitcoin uit zal komen. Een aantal andere cryptocurrencies welk eveneens over een van Bitcoin afgeleide naam beschikken zijn onder meer de onderstaande:

  • Bitcoin Cash;
  • Bitcoin SV;
  • Bitcoin Gold;
  • Bitcoin Diamond;
  • Lightning Bitcoin;

Het feit dat een bepaalde cryptocurrency Bitcoin in haar naam heeft opgenomen hoeft uiteraard niet noodzakelijkerwijs te betekenen dat het een project betreft welke over een fundamentele waarde beschikt. Voor het merendeel van de cryptocurrency community bestaat er slechts één echte Bitcoin en dat is de BTC-token. Op het ogenblik dat je twijfelt over wat nu precies de echte Bitcoin is volstaat het dan ook reeds om gewoon naar de benaming van de token te kijken. Elke cryptocurrency heeft immers haar eigen token.Bovenstaande maakt meteen duidelijk dat de andere projecten met Bitcoin in hun naam doorgaans zogenaamde vorken of in ieder geval onafhankelijke projecten zijn. Het feit dat deze projecten zich dus niet de originele Bitcoin mogen noemen (zoals sommigen wel pretenderen te doen) betekent overigens niet dat ze geen enkele waarde hebben. Met name Bitcoin Cash beschikt op moment van schrijven bijvoorbeeld over een zeer grote community. De BCH-token heeft in verhouding met het merendeel van de andere cryptocurrencies op de markt ook een niet onaanzienlijke waarde.

Slechts één echte Bitcoin

Hoe je het in de praktijk ook draait of keert, er is slechts sprake van één echte Bitcoin. De BTC-token is degene waar het voor de cryptomarkt in 2009 allemaal mee begon. Hier valt niet over te discussiëren. Het merendeel van de mensen die willen instappen in de cryptomarkt vinden het belangrijk dat ze gaan investeren in een cryptovaluta die over een echt solide basis beschikt. Geldt dat ook voor jou? In dat geval is Bitcoin de meest voor de hand liggende keuze. Dit betekent overigens niet dat het niet helemaal fout kan gaan met Bitcoin. Elke investering die je doet in cryptocurrencies is er één die risico's met zich meebrengt. Hou er dan ook altijd rekening mee dat je het geïnvesteerde geld (ook in Bitcoin) kan verliezen.

Wat zijn altcoins?

Nu je weet dat er slechts één echte Bitcoin bestaat zal je, je ongetwijfeld afvragen welke benaming de andere tokens op de markt dan precies hebben. Alle andere cryptocurrencies buiten de echte BTC-token vallen onder de noemer van de 'altcoins'. Dit geldt dus ook voor de eerder op deze pagina aangehaalde cryptocurrencies zoals Bitcoin Cash, Bitcoin SV, etc. Het feit dat deze dus met andere woorden de naam Bitcoin in hun benaming hebben opgenomen doet op dit vlak uiteraard helemaal niets ter zake, in tegendeel.Het spreekt evenwel voor zich dat de aangehaalde Bitcoin varianten niet de enige altcoins zijn die op de markt zijn terug te vinden. Op het ogenblik dat er wordt gepraat over cryptocurrencies zijn er dan ook heel wat andere namen die naast Bitcoin als eerste worden aangehaald. Het gaat hierbij onder meer over Ethereum, Ripple (XRP), Litecoin en ga zo maar door. In eerste instantie ging de cryptocurrency community er vanuit dat er slechts één echte cryptomunt op de markt zou worden gelanceerd... Bitcoin dus. Naarmate er meer alternatieven werden gelanceerd ontstond ook de benaming 'altcoins'.

De dominantie van Bitcoin

Dat binnen de cryptomarkt Bitcoin ongelofelijk belangrijk is valt onder meer af te leiden uit het feit dat je op bijvoorbeeld CoinMarketCap de zogenaamde Bitcoin dominantie kan volgen. Naarmate er steeds meer nieuwe projecten op de markt zijn gelanceerd spreekt het voor zich dat de dominantie van Bitcoin enigszins is afgenomen. Dit gezegd hebbende is het wel nog steeds zo dat ze op moment van schrijven verantwoordelijk is voor meer dan 50% van de volledige cryptomarkt. De Bitcoin dominantie schommelt afhankelijk van de meerwaarde die ze zelf weet te realiseren en de waardestijgingen die altcoins laten optekenen. Algemeen gezien wordt er eigenlijk vanuit gegaan dat Bitcoin haar dominantie nooit helemaal zal verliezen, al is in de cryptomarkt natuurlijk niets helemaal onmogelijk.

In welke cryptocurrencies investeren?

Net het feit dat er tegenwoordig zoveel verschillende cryptocurrencies op de markt zijn terug te vinden zorgt er voor dat het voor veel mensen niet meteen duidelijk meer is in welke van deze digitale valuta's ze nu precies zouden moeten investeren. Dit is echter iets waar je vooral zelf het nodige onderzoek voor zal moeten doen. Cryptocurrencies zijn ongelofelijk volatiele producten waardoor de koers werkelijk alle kanten op kan schieten. In welke cryptocurrencies je uiteindelijk zal gaan investeren is bovendien ook voor een groot deel afhankelijk van de risico's die je wil lopen. Bitcoin wordt bijvoorbeeld als (voor cryptonormen) relatief veilig bestempeld terwijl jonge(re) projecten een stuk risicovoller zijn.In het meest optimale geval zorg je er voor dat je portefeuille met cryptocurrencies over een uitgebalanceerd karakter beschikt. Dit betekent dat je ergens een gulden middenweg moet zien te vinden tussen meer risicovolle cryptocurrencies (die je mogelijks een aanzienlijk grotere return on investment kunnen bieden) en de wat stabielere versies. Voordat je investeerd is het altijd van belang om goed te kijken naar het project achter de cryptovaluta. Alleen door grondig je huiswerk te doen zal je uiteindelijk kunnen rekenen op een echt kwalitatieve cryptoportefeuille die je mogelijks (geen garanties) zowel op de korte als op de lange termijn een aantrekkelijk rendement zal weten op te leveren.

Cryptocurrency prijzen

Aan de slag met crypto kan moeilijk zijn. Onze gedetailleerde prijsvergelijkingen en cryptocurrency-gidsen hebben u gedekt.
Vergelijk Exchanges

4

(44 people)

Tap to rate this article

Cryptocurrency prijzen

Vergelijk Exchanges