Online wallets

Wat zijn online wallets precies?

Een online wallet is een soort cryptocurrency wallet waarbij er zoals de naam reeds laat vermoeden gebruik wordt gemaakt van een stukje software welke zich op het internet bevindt. Dit betekent in de praktijk dat er altijd een internetverbinding voor handen moet zijn om de tokens te kunnen benaderen. Is deze er niet? Dan kan je dus tijdelijk niets met je tokens doen. Anderzijds is het wel zo dat gebruikmaken van een online wallet er voor zorgt dat je altijd van overal ter wereld jouw portefeuille met cryptocurrencies kan benaderen. Dit zoals reeds aangegeven dus uiteraard wel op voorwaarde dat je internet voor handen hebt.

De populariteit van online wallets

Online wallets zijn in de praktijk veel populairder dan je op het eerste zicht misschien zou vermoeden. Dit heeft alles te maken met de verschillende voordelen welke er aan dit type van wallets zijn terug te vinden. Een belangrijke vraag die je, je echter moet stellen heeft betrekking tot het verschil tussen bijvoorbeeld een echte online wallet en tokens die worden opgeslagen bij één van de verschillende cryptocurrency exchanges waar je gebruik van maakt. Inderdaad, eigenlijk is het verschil tussen beide keuzes relatief beperkt. Het belangrijkste verschil schuilt dan ook steeds in de betrouwbaarheid van de partij in kwestie evenals in het soort beveiliging welke wordt voorzien. Ook wanneer je gebruik wil maken van een online wallet is het dan ook altijd van cruciaal belang om te kiezen voor een zo veilig mogelijke optie.

Toegang tot online wallets met een hardware wallet

Hoe veilig een bepaalde online wallet waar je gebruik van gaat maken nu precies is, is in de praktijk ook steeds enigszins afhankelijk van de manier hoe jij er gebruik van maakt. Wist je bijvoorbeeld dat het mogelijk is om op verschillende manieren toegang te krijgen tot de fondsen die zich in een online wallet bevinden? Er zijn dan ook heel wat online wallets die het mogelijk maken om in te loggen met je hardware wallet. Op deze manier kan je er voor zorgen dat jouw private keys worden beschermd door je Ledger Nano S of bijvoorbeeld je Trezor T. Dit is een veel veiligere manier dan gewoon inloggen met je private key. Heel veel mensen zijn op deze manier namelijk in het verleden reeds hun coins kwijtgeraakt.

Wat zijn de voordelen van online wallets?

Het is algemeen bekend dat het sterk wordt afgeraden om er voor te kiezen om je tokens langdurig en in grote hoeveelheden bij een cryptocurrency exchange te laten staan. Waarom zou je er dan precies voor moeten kiezen om gebruik te maken van online wallets? In principe doe je dan toch precies hetzelfde? Ja en neen. Bovendien zijn er aan het gebruik van online wallets wel degelijk ook enkele interessante voordelen verbonden, namelijk:

  1. Je beschikt eender waar en eender wanneer over de mogelijkheid om toegang te krijgen tot jouw cryptocurrencies. De enige voorwaarde die hieraan verbonden is, is dat je over een werkende internetverbinding beschikt. Dat is alles.
  2. In tegenstelling tot hardware wallets zijn er aan het gebruik van online wallets geen kosten verbonden. Dit maakt ze toegankelijker voor kleine(re) investeerders.
  3. Online wallets vereisen geen installatie en zijn bijgevolg technisch (veel) eenvoudiger ten opzichte van bijvoorbeeld hardware wallets.

Naast bovenstaande voordelen is het ook zo dat je online wallets tegenwoordig heel wat beter kan beveiligen dan vroeger het geval was. Indien ook jij er voor gaat kiezen om gebruik te maken van online wallets dien je in ieder geval wel altijd de nodige voorzorgsmaatregelen op vlak van beveiliging te treffen. Twee-factor-authenticatie gebruiken is bijvoorbeeld een must.

Met welke nadelen dien je rekening te houden?

De bovenstaande voordelen hebben duidelijk gemaakt dat er wel degelijk diverse, interessante redenen bestaan om gebruik te maken van online wallets. Dit gezegd zijnde moet je, je ook altijd bewust zijn van de nadelen die er aan dit type van wallets verbonden zijn. Ook deze hebben we uiteraard even voor je op een rijtje gezet middels onderstaand overzicht.

  1. De private keys zijn in handen van een derde partij. Is deze onbetrouwbaar? Dan is het mogelijk dat zij uiteindelijk met jouw coins aan de haal gaat.
  2. Het feit dat je private keys worden beheerd door een externe partij maakt ze ook vatbaar voor bijvoorbeeld financiële tegenslagen. Kan de online wallet in kwestie op een zeker ogenblik het hoofd niet meer boven water houden waarna ze er de stekker uittrekt? Dan leidt dat ongetwijfeld tot verlies van jouw cryptocurrencies.
  3. Online wallets zijn net als cryptocurrency exchanges vaak het doelwit van hackers. Heeft er een hackersaanval plaatsgevonden op de online wallet jij gebruik van maakt? Dan is de kans bijzonder groot dat (een deel van) je portefeuille buit is gemaakt.

Gebruik online wallets niet voor grote holdings

Er zijn dus duidelijk heel wat pro's en contra's aan te halen met betrekking tot het gebruik van online wallets. Dat maakt het moeilijk voor jou als cryptocurrency enthousiasteling om de juiste keuze te maken. Ondanks het feit dat je er perfect voor kan kiezen om gebruik te maken van online wallets zou het toch helemaal niet verstandig zijn om zomaar je hele vermogen in crypto op een online wallet te plaatsen. Omwille van deze reden wordt het sterk aangeraden om je holdings in online wallets tot een minimum te beperken. Bij voorkeur hou je hier dan ook alleen maar die tokens in waar je bijvoorbeeld snel mee wil kunnen handelen. Dat is namelijk heel wat minder voor de hand liggend op het ogenblik dat je een software of een hardware wallet gaat gebruiken.

Conclusie; online wallets gebruiken of niet?

De informatie die is terug te vinden op deze pagina heeft duidelijk gemaakt wat de troeven zijn van online wallets, maar ook welke gevaren er aan verbonden zijn. Uiteindelijk is het dan ook aan jou om te bepalen of de voordelen het risico voor jou waard zijn of niet. In ieder geval raden we absoluut niet aan om zomaar je volledige portefeuille online in een wallet op te slaan. Gaat er dan op een zeker ogenblik iets fout? Dan zijn de financiële verliezen uiteraard niet te overzien. Bovendien spreekt het voor zich dat je er altijd goed aan doet om alle mogelijke beveiligingen in te schakelen. Twee-factor-authenticatie activeren is bij online wallets bijvoorbeeld een absolute must te noemen.

Cryptocurrency prijzen

Aan de slag met crypto kan moeilijk zijn. Onze gedetailleerde prijsvergelijkingen en cryptocurrency-gidsen hebben u gedekt.
Vergelijk Exchanges

4

(44 people)

Tap to rate this article

Cryptocurrency prijzen

Vergelijk Exchanges