NFT

    Het creëren van schaarste is een veelgebruikte methode om een grote vraag te realiseren; het liefst een grotere vraag dan het beschikbare aanbod. Met de komst van de Bitcoin ruim 12 jaar geleden was al bekend dat er een beperkt aantal van zou zijn, en dat dit ook in de toekomst zo zou blijven, namelijk 21 miljoen. NFT staat voor non-fungible token, oftewel een token dat iets unieks vertegenwoordigt. Maar wat betekent dit precies in de wereld van cryptocurrency trading, hoe verhouden deze NFT’s zich tot normale tokens en wat zijn de kansen die een NFT biedt voor de toekomst? Na het lezen van dit artikel zijn deze vragen allemaal beantwoord.

    Wat is NFT?

    Laten we bij het begin beginnen, want wat is een NFT nu precies? Het staat voor non-fungible token en vertegenwoordigt dus iets unieks. Non-fungible is de tegenhanger van fungible, wat juist betekent dat het makkelijk vervangbaar is. Voorbeelden van fungible items zijn bijvoorbeeld fiat-valuta als de Euro of een blikje Coca-Cola; van beide items zijn er ontzettend veel en het is dus allesbehalve een uniek item. Voorbeelden van NFT’s zijn bijvoorbeeld toegangskaartjes voor een concert. Voor dit betreffende concert zijn er natuurlijk duizenden van deze toegangskaartjes in omloop, maar er is er maar één met de unieke code die alleen aan jou toegang tot het concert geeft.NFT’s krijgen voor het eerst de echte brede publiciteit in 2017, wanneer het spel CryptoKitties het mogelijk maakt voor gebruikers om digitale katten te kunnen fokken en verhandelen. Omdat iedere gebruiker zijn eigen katten kan fokken zijn deze uniek – non-fungible dus – en worden deze soms al voor meer dan een ton verkocht. Een jaar later, in 2018, worden er platforms gebouwd om NFT’s te kunnen kopen en verkopen. Voorbeelden van deze platforms zijn SuperRare, OpenSea, Rarible en Nifty Gateway. Een jaar later volgen grote merken zoals Nike en Formule 1 om iets met NFT te doen en in 2020 is de markt voor NFT’s verdrievoudigd in omvang tot maar liefst meer dan 200 miljoen euro.

    Hoe verschillen NFT’s van normale tokens?

    Het grootste verschil van NFT’s ten opzichte van normale tokens zit hem in hoe uniek een item is. Leen jij €10 aan een vriend en geeft hij jou een week later deze €10 terug, dan weet je niet of dit exact hetzelfde bankbiljet is. Dit geldt ook voor bijvoorbeeld Ethereum; als jij 1 Ethereum naar iemand stuurt en deze een week later terugkrijgt, dan zul je nooit weten of dit precies dezelfde Ethereum is geweest. Dit komt omdat deze normale tokens gebruik maken van het ERC-20 protocol. Dit protocol omvat een lijst aan voorwaarden waar verschillende gecreëerde tokens aan moeten voldoen. Indien aan alle voorwaarden wordt voldaan wordt deze pas toegelaten op het Ethereum-netwerk, en hier hoeft een token niet uniek voor te zijn. Voorwaarden die hierin opgenomen zijn, zijn bijvoorbeeld:

    • Tokens moeten kunnen worden uitgewisseld;
    • Gebruikers moeten toegang kunnen krijgen tot de data van de token;
    • Tokens moeten kunnen worden opgeslagen.

    In tegenstelling tot fungible tokens, maken NFT’s gebruik van een ander protocol, namelijk ERC-721 en ERC-1155.ERC-721 is het bekendste protocol voor NFT’s. De belangrijkste eigenschap van dit protocol is dat het ervoor zorgt dat alle tokens uniek gemaakt worden zodat ze van elkaar verschillen. Het eerder genoemde CryptoKitties maakte bijvoorbeeld gebruik van dit protocol.ERC-1155 is een wat nieuwer protocol en daarom ook nog wat minder bekend. Dit protocol is met name geschikt voor de wat complexere situaties. Een voorbeeld van een game die gebruik maakt van dit protocol is World of Warcraft; bij aanvang van het spel krijgen spelers verschillende items, die door middel van NFT’s uniek zijn waardoor slechts één speler er gebruik van kan maken.

    De voordelen van NFT

    Het grootste voordeel van NFT’s is dat deze uniek zijn. Omdat ze uniek zijn is het mogelijk om data over het token te verkrijgen zodat je bijvoorbeeld na kunt gaan wie de eerdere eigenaren van de token waren. De informatie over deze eigenaren wordt namelijk opgeslagen in de metadata waardoor de herkomst van de token te herleiden valt, wat voor meer vertrouwen bij de nieuwe eigenaar kan leiden en wat ervoor kan zorgen dat een NFT een stuk meer waard kan zijn. Dit kun je vergelijken met het kopen van een tweedehands auto; wanneer de historie van de auto bekend is op bijvoorbeeld het gebied van eigendom en onderhoud, dan leidt dit tot een hoog vertrouwen waardoor je meer voor deze auto kunt vragen dan wanneer deze informatie ontbreekt.

    De nadelen van NFT

    Het grootste nadeel van NFT’s zit hem in het gegeven dat deze op het moment van schrijven nog niet zo geaccepteerd zijn als fungible tokens. De protocollen die hiervoor nodig zijn – ERC-721 en ERC-1155 – zijn nog redelijk nieuw wat ertoe leidt dat er nog niet zoveel ontwikkelaars zijn die hier applicaties voor kunnen bouwen. Dit nadeel kan echter in de toekomst verdwijnen, wanneer de kennis over de techniek van de protocollen breder wordt er hier meer applicaties voor gebouwd kunnen worden.

    NFT in de praktijk

    Voordat we meer vertellen over de grootste NFT projecten van dit moment is het nog handig om wat voorbeelden uit de praktijk te geven waar gebruik kan worden gemaakt van NFT’s. Denk hierbij aan officiële documenten als identiteitsbewijzen, diploma’s of zelfs geboorteaktes. Deze documenten zijn allemaal uniek die daarom om te zetten zijn naar non-fungible tokens. Dit proces wordt ook wel ‘tokenizen’ genoemd, waarover later meer.Een gebied waar NFT’s al veelal gebruikt worden is in de gaming-industrie. We noemden eerder al even het spel CryptoKitties uit 2017, waar mensen eigenaar kunnen worden van een digitale kat. De eigenschappen van een echte kat – naam, karakter en geboortedatum – zijn natuurlijk uniek en dat is precies het geval bij deze crypto katten. Deze digitale katten kunnen met Ethereum gekocht worden en alleen in 2017 al zijn er voor 12 miljoen dollar aan cryptokatten verkocht.Een ander voorbeeld van een platform dat gebruikt maakt van NFT’s is SoRare. Hier kun je voetbalkaartjes sparen; er zijn 10.000 unieke kaartjes te verzamelen die alleemaal op de Ethereum blockchain worden bewaard. Omdat al deze kaartjes uniek zijn is dit een perfect voorbeeld van een NFT, in tegenstelling tot bijvoorbeeld de voetbalplaatjes die je vaak bij supermarketen kunt sparen. In dit laatste geval worden er heel veel exemplaren per plaatje verspreid, waardoor je nooit de enige bent die over een betreffend plaatje beschikt.

    De grootste NFT projecten van dit moment

    Nu je weet van NFT’s zijn en hoe deze in de praktijk al gebruikt worden kun je je voorstellen dat er al verschillende NFT projecten zijn opgezet. Deze projecten bestaan uit samenwerkingen die zich richten op NFT’s en de handel daarin. We hebben de vijf grootste NFT projecten van het moment voor je verzameld:

    Enjin

    Enjin Coin is een blockhain gaming-platform dat zich richt op het maken van digitale verzamelobjecten die het eigendom zijn van de gebruiker. Het is – mede door de samenwerking met Samsung – een bekend cryptoproject en maakt gebruik van de ERC-1155 technologie. De belangrijkste kenmerken van deze NFT’s zijn:

    • Eigendom van items;
    • Door gebruik van de Enjin-wallet kunnen items gemakkelijk worden uitgewisseld;
    • Overbodige items kunnen worden ‘gesmolten’ tot Enjin-crypto’s;
    • Alle bezittingen worden overzichtelijk bewaard in één wallet.

    Flow Blockchain

    De ontwikkeling van de Flow Blockchain leidt ons wederom terug naar de game CryptoKitties. De ontwikkelaars van deze game waren ontevreden over de prestaties van de betreffende Ethereum blockchain waardoor zij hun eigen blockchain zijn gaan ontwikkelen. Deze blockchain was de Flow Blockchain, die dusdanig ontwikkeld is dat deze snel, schaalbaar én gedecentraliseerd is zodat er door ontwikkelaars makkelijk op gebouwd kan worden. Door deze unieke architectuur van de blockchain is er sprake van schaalbaarheid zonder gebruik te maken van sharding en is er sprake van een gebruikersvriendelijke interface.

    Decentraland

    De naam van dit NFT project zegt eigenlijk al genoeg; een decentrale virtual reality wereld die wordt aangedreven door de Ethereum blockchain. De werking van dit platform doet een beetje denken aan games als Sims, Simcity en Second Life; gebruikers kunnen namelijk content en applicaties maken en hier inkomsten mee genereren. Het grootste verschil ook hier is echter het decentrale karakter en het feit dat het gebouwd is op de Ethereum blockhain. Binnen Decentraland wordt er gebruik gemaakt van twee tokens; een ERC-721 NFT en de normale ERC-20 token. Spelers bezitten in de game een virtueel stuk vastgoed in de vorm van een NFT. Omdat zij eigenaar zijn, zijn zij vrij om hiermee te doen wat zij willen. Naast het eigendom van deze grond, en bijvoorbeeld vastgoed dat zij hierop bouwen, kunnen spelers ook items verdienen door aan speciale events mee te doen. Deze items, zoals een outfit, zijn ‘getokenized’ en hier is dus sprake van NFT’s. Over dit proces van tokenizen lees je later meer.

    Worldwide Asset eXchange

    Worldwide Asset eXchange (WAX) kun je zien als een marktplaats voor NFT’s, oftewel een veilige plek om virtuele items te maken, kopen, verkopen en te verhandelen. Door middel van blockchaintechnologie is er een platform gebouwd waarop transacties efficiënt kunnen verlopen. De pijlers van dit platform zijn dan ook souplesse, efficiëntie en veiligheid. WAX kun je dus vergelijken met een soort bol.com die handelt in NFT’s, gefocust op de gaming industrie en het handelen in digitale verzamelobjecten.

    The Sandbox

    Het laatste grote project dat we bespreken is The Sandbox (SAND). Dit project gaat de strijd aan met Decentraland en creëert ook een digitale wereld waarin spelers dingen kunnen bouwen en er geld mee kunnen verdienen. In dit spel kunnen alle in-game items gekocht worden en vervolgens getokenized worden, waardoor deze creaties echt eigendom worden van de speler. Spelers worden tevens beloond voor hun deelname door hen de in ERC-20 uitwisselbare cryptocurrency SAND te geven. De game heeft wat weg van Minecraft, maar onderscheidt zich op het gebied van eigendom: spelers van The Sandbox zijn echt eigenaar van de content, in tegenstelling tot Minecraft waar het eigendom altijd bij de ontwikkelaar ligt.

    Het tokenizen van items

    Het tokenizen van bezit kan heel simpel uitgelegd worden als het mede-eigenaar worden van een item. Denk hierbij aan items als een Ferrari of een Picasso. Deze fysieke items worden omgezet naar digitale tokens die toegevoegd worden aan de blockchain, wat een veilige en transparante overdracht garandeert. Vergelijk je dit met de overdracht van een huis, waarbij het om een traag en niet-transparant proces gaat, dan zie je al gelijk het voordeel. Met tokenizen worden bezittingen liquide gemaakt en daardoor deels verhandelbaar, iets wat bij bijvoorbeeld een huis niet mogelijk is.Een voorbeeld van het tokenizen van producten is bijvoorbeeld een Picasso: de geschatte waarde van dit schilderij ligt op €1.000.000 maar de eigenaar ‘tokenizet’ dit schilderij door 1.000 tokens van €1.000 te verkopen. Ieder deel van dit schilderij – de token – krijgt een uniek nummer wat het een non-fungible token maakt; een NFT. Wanneer de eigenaar alle duizend tokens verkoopt heeft hij de geschatte waarde binnen en alle kopers zijn mede-eigenaar van het schilderij. Wordt het schilderij geveild voor €1.400.000 dan heeft iedere koper van een token €400 winst gemaakt, maar de oorspronkelijk eigenaar dus een verlies van €400.000.

    Kansen voor de toekomst

    Naast de praktische mogelijkheden ligt er ook een kans voor makers van content die op deze manier direct en goed voor hun werk betaald kunnen krijgen. Denk hierbij aan een platform als Spotify, dat artiesten tussen de 0,006 en 0,0084 in dollars betaalt per stream. Voor een modaal inkomen moeten de nummers van een artiest dus 6 miljoen keer beluisterd worden per jaar, er even vanuit gaande dat dit voor de artiest de enige vorm van inkomsten is. Met NFT’s worden echter tussenpartijen als Spotify weggehaald, waardoor er een directe mogelijkheid ligt om een creatie aan een koper aan te bieden. Dit zie je al gebeuren omdat er al tienduizenden kunstwerken zijn verkocht op NFT-platformen.De onderliggende blockchaintechnologie is nog volop in ontwikkeling, dus de toekomst ziet er veelbelovend uit voor de wereld van NFT’s.

    Samenvatting

    NFT’s, oftewel non-fungible tokens, zijn de afgelopen jaren in rap tempo gegroeid in populariteit. Het maakt items compleet uniek waardoor er van ieder items slechts één beschikbaar is. De ontwikkelingen op het gebied van NFT’s is nog in volle gang en belooft veel goeds voor de toekomst. Zo kan de rol van tussenpartijen als Spotify minimaal worden, of zelfs in zijn geheel verdwijnen, waardoor er een eerlijke verdeling komt tussen verkoper en koper. De tijd zal ons leren waar de technologie van NFT’s ons heen brengt.

    Cryptocurrency prijzen

    Aan de slag met crypto kan moeilijk zijn. Onze gedetailleerde prijsvergelijkingen en cryptocurrency-gidsen hebben u gedekt.
    Vergelijk Exchanges

    4

    (44 people)

    Tap to rate this article

    Cryptocurrency prijzen

    Vergelijk Exchanges