ICO Scam

Wat is een ICO scam?

Het opzetten van een ICO gebeurt steeds met als doel om voldoende geld op te halen voor het realiseren van een blockchainproject. In het verleden werden met name Ethereum en NEO gefinancierd door middel van een ICO. Het doel van een dergelijke virtuele crowdfunding lijkt dan ook op het eerste zicht bijzonder nobel. In de praktijk is dat echter lang niet altijd het geval. De populariteit van cryptocurrencies en mede ook ICO's heeft er namelijk voor gezorgd dat mensen met minder goede bedoelingen er eveneens hun pijlen op zijn gaan richten. Voor jou als potentiële investeerder brengt dit uiteraard een significant gevaar en risico met zich mee. Het herkennen van een ICO scam is dan ook altijd van groot belang wil je niet geconfronteerd worden met een significant verlies.

Hoe een ICO scam herkennen?

Op het eerste zicht lijkt elke ICO die wordt georganiseerd op zich best oké. Op het ogenblik dat je gaat investeren in een ICO is het evenwel altijd van cruciaal belang om jezelf eerst even goed in het project te verdiepen. Wanneer er sprake is van een scam zullen er tijdens jouw onderzoek ongetwijfeld de nodige lijken uit de kast vallen. Door rekening te houden met de hieronder terug te vinden tips is het in ieder geval een stuk eenvoudiger mogelijk om een correcte ICO van een ICO scam te onderscheiden.

1.) Wees waakzaam voor onrealistische doelen

Er zijn ICO's die worden georganiseerd die meteen durven stellen de nieuwe Bitcoin te zijn. Daarnaast zijn er eveneens verschillende ICO's die claimen enkele van 's werelds belangrijkste problemen in één klap te kunnen verhelpen. Op het ogenblik dat er dergelijke, onrealistische doelen worden vooropgesteld is het reeds cruciaal om het project met argusogen te bekijken. Dergelijke praatjes zijn vaak bedoeld om het project zo snel mogelijk, zoveel mogelijk exposure te geven zonder dat deze stellingen worden gebackt door echte feiten. In een dergelijke situatie is de kans zeer groot dat je te maken hebt met een ICO scam.

2.) Lees op kritische wijze de whitepaper

De whitepaper is waar het voor een cryptoproject allemaal mee begint. Het spreekt dan ook voor zich dat het team achter een blockchainproject altijd zeer veel tijd en moeite investeert in het schrijven van deze whitepaper. Op het ogenblik dat je het idee hebt dat er gewoon vluchtig een document is uitgetikt of er vooral heel wat marketingpraatjes, maar geen echte feiten in staan vermeld is de kans groot dat er geen sprake is van een legitiem project. De whitepaper kritisch doornemen is dan ook steeds een must voordat je gaat investeren in een ICO.

3.) Controleer het team achter de ICO

De whitepaper maakt het eveneens mogelijk om kennis te maken met het team achter de ICO. Ook voor wat het team betreft is het echter absoluut noodzakelijk om wat extra onderzoek te doen. Zoek de mensen bijvoorbeeld eens op, op LinkedIN en probeer te achterhalen of de referenties daadwerkelijk correct zijn of niet. Je zou het misschien op het eerste zicht niet verwachten, maar in de praktijk is het zo dat er vaak gebruik wordt gemaakt van fictieve profielen bij de lancering van een ICO. Ga er dus zeker niet zomaar vanuit dat de aangegeven mensen daadwerkelijk betrokken zijn bij de ICO waar je interesse in hebt.

4.) Controleer de authenticiteit van de data

Een ICO scam kan in de praktijk onder meer worden herkend aan de content waar ze gebruik van maakt. Het gebeurt dan ook bijzonder vaak dat ICO scams er voor kiezen om gewoon content van het internet te plukken en te gebruiken... of moeten we zeggen misbruiken? Controleer daarom altijd of bijvoorbeeld de afbeeldingen niet gewoon zijn gestolen van het internet. Is dat het geval? In dat geval is dit meteen een belangrijke rode vlag waar je beslist rekening mee zal willen houden. Hoe dan ook, de authenticiteit van de data controleren waar gebruik van wordt gemaakt is ten allen tijde een absolute must.

Investeer nooit in een ICO zonder onderzoek te doen!

Het is jammer om vast te moeten stellen dat ICO's een beetje in een slecht daglicht worden gesteld. In de basis zijn ze namelijk ongelofelijk belangrijk voor de cryptomarkt. Bovendien is het ook zo dat investeerders er absoluut hun voordeel mee kunnen doen. Om er zeker van te zijn dat jij niet in de val loopt van mensen met minder goede bedoelingen is het steeds van belang om voordat je in gaat stappen in een ICO voldoende onderzoek te doen. Alleen wanneer dat onderzoek geen pijnpunten aan het licht brengt is het interessant om te investeren.In bovenstaande schuilt nog een extra gevaar. Veel mensen zijn in de basis namelijk zo overtuigd van het potentieel dat een bepaalde ICO met zich meebrengt dat ze als het ware blind worden voor de realiteit. Laat je niet gek maken door voorspellingen van enorme winsten en kijk altijd op een objectieve manier naar een project. Alleen op deze manier kan worden voorkomen dat er een vorm van 'FOMO' (Fear Of Missing Out) ontstaat waar je uiteindelijk wellicht alles behalve voordeel uit zal kunnen halen. Het mag in ieder geval duidelijk zijn, ondanks het feit dat er heel veel goede ICO's op de markt worden gelanceerd valt een ICO scam nooit helemaal uit te sluiten. Wees hier dus altijd aandachtig voor.

Cryptocurrency prijzen

Aan de slag met crypto kan moeilijk zijn. Onze gedetailleerde prijsvergelijkingen en cryptocurrency-gidsen hebben u gedekt.
Vergelijk Exchanges

4

(44 people)

Tap to rate this article

Cryptocurrency prijzen

Vergelijk Exchanges