Exchange traded fund

  Mensen die willen investeren in cryptocurrencies doen dat in eerste instantie natuurlijk door gewoon een bepaalde cryptovaluta te kopen. Het is echter zo dat veel mensen enigszins op zien tegen de (technische) vereisten die daarbij komen kijken. Voor deze doelgroep kan het eventueel de moeite waard zijn om te kijken in de richting van een zogenaamd 'exchange traded fund'. Het betreft hier een (crypto)fonds welke beursgenoteerd is en de koers van de onderliggende asset volgt. Concreet betekent dit dat een Bitcoin ETF bijvoorbeeld een beursgenoteerd, financieel product is welke het koersverloop van de Bitcoin zal volgen. Op deze pagina vertellen we je graag meer over een exchange traded fund en hoe jij als (potentiële) investeerder daar mogelijks je voordeel mee kan doen.

  Wat is een exchange traded fund?

  Op het ogenblik dat het gaat over een exchange traded fund is er sprake van een prijs tracker of een index tracker. In het geval van een crypto ETF betekent dit dan ook dat de tracker altijd de kostprijs zal volgen van de onderliggende crypto. In principe kan dit eender welke cryptocurrency zijn. De algemene aanname is echter dat de focus bij een ETF (in eerste instantie) vooral zal zijn gelegen op Bitcoin. Door te investeren in een Bitcoin ETF is het in de praktijk mogelijk om je voordeel te doen bij een mogelijke koersstijging zonder dat je daarvoor verplicht bent om daadwerkelijk de tokens van de cryptomunt in kwestie te bezitten.Een exchange traded fund staat in de praktijk bekend als een zeer eenvoudig en bovendien ook transparant beleggingsinstrument. Ze is dan ook direct verhandelbaar via de beurs. In het geval van Bitcoin betekent dit dan ook dat ze 'exchange traded' zal worden. Het gevolg hiervan is dat ze continue verhandelbaar zal zijn op de beurs. Dit zorgt er voor dat ze in zekere zin over dezelfde flexibele eigenschappen zal komen te beschikken als een aandeel. Bovendien is het zo dat een ETF ook wordt aanzien als een minder risicovol instrument. Dit niet in het minst omdat deze tracker eigenlijk gewoon mee gaat met de markt. Bij een stijgende koers van Bitcoin neemt ook de waarde van de Bitcoin ETF toe. Is er sprake van een terugval van de koers? In dat geval zal de waarde van de ETF natuurlijk aanzienlijk gaan afnemen.

  De eigenschappen van een exchange traded fund

  In vergelijking met traditionele beleggingsfondsen is het zo dat een ETF niet probeert om de markt te overtreffen. Dat lijkt op het eerste zicht minder interessant, maar als je weet dat klassieke beleggingsfondsen in het merendeel van de gevallen de markt toch niet weten te verslaan lijkt een exchange traded fund eerlijker en transparanter te zijn. Daarnaast is het eveneens zo dat een exchange traded fund in de praktijk een relatief eenvoudig beleggingsproduct is. In het bijzonder voor meer traditionele beleggers die toch graag hun graantje van de cryptomarkt zouden willen meepikken kan het dan ook zeer interessant zijn om te kijken in de richting van een ETF. Hier hebben ze immers zelf reeds de nodige ervaring mee. Dit is precies wat een exchange traded fund zo toegankelijk maakt.

  Hoe investeren in een exchange traded fund?

  Een investering doen in een exchange traded fund of een ETF is gewoon mogelijk bij een broker. Je dient er wel rekening mee te houden dat er aan het kopen van een ETF bepaalde kosten verbonden zijn. Dit gezegd zijnde is het wel zo dat deze kosten in de praktijk steeds aanzienlijk binnen de perken gehouden worden. Een ETF staat dan ook niet voor niets bekend omwille van haar lage beheerskosten. Dit is voor een groot deel het gevolg van het feit dat beheerders van de ETF's of trackers geen actief beheer dienen uit te voeren. Dat is bij tal van andere beleggingsproducten natuurlijk wel even anders.

  De voordelen van een exchange traded fund

  Het belangrijkste voordeel dat is verbonden aan een exchange traded fund heeft betrekking tot de eenvoud waarmee er kan worden geïnvesteerd. Veel mensen vinden het op moment van schrijven nog steeds behoorlijk complex om over te gaan tot het kopen van een bepaalde cryptocurrency. Wanneer dat ook geldt voor jou, maar je toch wil kunnen profiteren van een eventuele koersstijging op de markt is het altijd de moeite waard om te kijken in de richting van een ETF. Dit kan de kloof voor vooral particulieren met de cryptomarkt aanzienlijk verkleinen. Hierdoor kan er een grote meerwaarde worden gecreëerd voor de markt op zich.

  De nadelen van een exchange traded fund

  Eigenlijk zijn er niet zoveel nadelen verbonden aan een exchange traded fund. Het is dan ook niet voor niets dat dit beleggingsproduct sinds jaar en dag één van de populairste op de beurs is. Dit gezegd zijnde is het wel zo dat je er rekening mee moet houden dat er aan instappen in een exchange traded fund ook bepaalde kosten verbonden zijn. Deze kosten liggen hoger dan de transactiefees die je moet betalen aan een cryptocurrency exchange. Hoeveel voordeel je met deze laatste optie kan doen is natuurlijk afhankelijk van de exchange in kwestie, maar toch. Wil je dus met andere woorden de kosten op je investering in crypto zoveel mogelijk beperken? Dan is het altijd de moeite waard om rechtstreeks te investeren niet over te gaan tot het kopen van een exchange traded fund.

  Conclusie; beleggen met een ETF of niet?

  Op het ogenblik dat je graag wil kunnen profiteren van de eventuele meerwaarde die de cryptomarkt (en dan één cryptomunt in het bijzonder) weet te realiseren zonder dat je daarvoor over een bepaalde, technische kennis dient te beschikken is het altijd de moeite waard om te kijken in de richting van een exchange traded fund of een ETF. Je moet er wel rekening mee houden dat je in de praktijk een groter rendement zal weten te realiseren op het ogenblik dat je rechtstreeks investeert in de cryptocurrency van je keuze zonder dat er daarvoor gebruik wordt gemaakt van een exchange traded fund. Wanneer het je dus vooral om het rendement te doen is, is het altijd een aanrader om een directe investering te doen. Dit is echter een afweging welke je uiteraard als investeerder zelf dient te maken.

  Cryptocurrency prijzen

  Aan de slag met crypto kan moeilijk zijn. Onze gedetailleerde prijsvergelijkingen en cryptocurrency-gidsen hebben u gedekt.
  Vergelijk Exchanges

  4

  (44 people)

  Tap to rate this article

  Cryptocurrency prijzen

  Vergelijk Exchanges