Data Availability

Data Availability

"Data availability" is een term die gebruikt wordt om te verwijzen naar een specifiek probleem waarmee verschillende blockchain-schaal strategieën worden geconfronteerd. Dit probleem stelt de vraag: hoe kunnen knooppunten er zeker van zijn dat wanneer een nieuw blok wordt geproduceerd, ook alle gegevens in dat blok echt naar het netwerk zijn geplaatst? Het dilemma is dat als een blok producent niet alle gegevens in een blok vrijgeeft, niemand kan zien of er een kwaadaardige transactie verborgen is binnen dat blok. Oplossingen zijn dus nodig. 

Layer 2 oplossingen 

De meest voor de hand liggende manier om het data availability problemen op te lossen, zoals de meeste wel zullen weten, is simpelweg vereisen dat iedereen (inclusief light gebruikers) alle gegevens downloadt. Het is duidelijk dat dit niet goed schaalt. Dit is wat de meeste blockchains, zoals Bitcoin en Ethereum, momenteel doen.

Om de schaalbaarheid problemen van blockchain aan te pakken, worden Layer 2 oplossingen op de markt gebracht. Deze oplossingen bouwen verder op de bestaande blockchain, maar verplaatsen de meeste transacties buiten de hoofdketen, waardoor de belasting op het netwerk vermindert.

Een voorbeeld van zo'n Layer 2 oplossing om een wat beter beeld te krijgen, is het Lightning Network voor Bitcoin. Door transacties buiten de hoofdketen uit te voeren en alleen eindresultaten op de blockchain vast te leggen, kan het Lightning Network enorme schaalbaarheidsverbeteringen bieden, waardoor Bitcoin sneller en goedkoper kan worden gebruikt voor dagelijkse transacties.

Daarnaast is Data availability proofs een nieuwe technologie die gebruikers in staat stelt met een zeer hoge waarschijnlijkheid te controleren of alle gegevens voor een blok zijn gepubliceerd, door slechts een zeer klein deel van dat blok te downloaden. 

De volledige details van data beschikbaarheid bewijzen zijn wat ingewikkeld en zijn gebaseerd op aannames, zoals het vereisen van een minimum aantal light gebruikers in het netwerk, zodat er genoeg light gebruikers zijn die steekproef sessies doen, zodat ze gezamenlijk het hele blok kunnen herstellen. Het originele paper over data beschikbaarheid bewijzen kun je online bekijken, mocht je er meer over willen weten.

Projecten in 2024 die zich focussen of data availability:

Layer 2 Solutions

Zoals hierboven al benoemd, zullen deze Solutions naar verwachting een belangrijke rol blijven spelen bij het vergroten van de schaalbaarheid en het verbeteren van de data beschikbaarheid op blockchain-netwerken. Projecten zoals Arbitrum, Optimism, en StarkWare richten zich op het verbeteren van deze Layer 2-oplossingen. 

Decentralized Storage Networks

Gedecentraliseerde opslagnetwerken zoals Filecoin en Sia bieden mogelijkheden voor het opslaan van gegevens buiten de blockchain, wat kan bijdragen aan een betere beschikbaarheid van gegevens. Deze netwerken maken gebruik van blockchain-technologie om een gedistribueerd en veilig opslagsysteem te bieden. 

Decentralized Identifiers (DIDs)

DIDs zijn unieke identificatiecodes die gebruikers in staat stellen om hun digitale identiteit te beheren op gedecentraliseerde wijze. Door het gebruik van DIDs kunnen gebruikers controle hebben over hun eigen gegevens en deze gemakkelijker beschikbaar maken voor toepassingen en diensten.

Blockchain Governance

Governance mechanismen binnen blockchain-netwerken zullen een impact hebben op de beschikbaarheid van gegevens, omdat ze bepalen hoe beslissingen worden genomen met betrekking tot het beheer en onderhoud van het netwerk.

Blockchain Oracles

Orakels spelen een cruciale rol bij het brengen van externe gegevens naar blockchain-netwerken. Projecten zoals Band Protocol en API3 werken aan het bieden van betrouwbare en veilige oracle oplossingen, waardoor blockchain-netwerken toegang krijgen tot realtime gegevens. 

Conclusie 

Data availability is zoals je nu wel weet een essentieel onderdeel van de moderne digitale samenleving. Met de opkomst van blockchain technologieën, zoals dus de Layer 2 oplossingen en gedecentraliseerde data-opslag, zie je zeker wel een veelbelovende toekomst voor schaalbare, veilige en gedecentraliseerde gegevensopslag en verwerking. 

Deze innovaties hebben een grote kans om de manier waarop er met data wordt omgegaan, ingrijpend te veranderen en te verbeteren, en zo een ideale basis te leggen voor de digitale wereld die er in de toekomst nog aan zit te komen.

De toekomstige schaalbaarheid plannen van onder andere een platform als Ethereum zijn ook afhankelijk van zijn gegevens opslagcapaciteit. Rollups worden beperkt door de gegevens throughput op de hoofdketen, vandaar de introductie van data sharding en andere upgrades om de prestaties van Ethereum te verbeteren als een gegeven beschikbaarheids laag voor Layer 2-oplossingen.

Web3-communities en voorstanders zijn nu ook actief bezig om de uitdagingen te overwinnen, en recente ontwikkelingen zoals data beschikbaarheid slagen en danksharding banen de weg om hogere schaalbaarheid te bereiken zonder de integriteit van gegevens op te offeren. De experts zijn druk bezig en dat is ook te zien aan de ontwikkelingen die constant naar buiten komen. Vertrouwen is er dus zeker en het kan daarom alleen maar positief uitpakken. 

Cryptocurrency prijzen

Aan de slag met crypto kan moeilijk zijn. Onze gedetailleerde prijsvergelijkingen en cryptocurrency-gidsen hebben u gedekt.
Vergelijk Exchanges

4

(44 people)

Tap to rate this article

Cryptocurrency prijzen

Vergelijk Exchanges