Wat is een crypto bull run?

We zitten in 2024, komt er een crypto bull run?

2 minuten leestijd

Bull en Bear Markten: De Twee Gezichten van de Cryptomarkt

Net zoals bij andere investeringen zoals aandelen en vastgoed, worden de markten in de wereld van cryptocurrency vaak beschreven als 'bull' of 'bear' markten. Deze termen geven niet alleen de staat van de markt aan, maar ook de algemene sentimenten van investeerders.

Een bull markt duidt op een periode van stijgende prijzen, terwijl een bear markt wijst op een tijd van dalende prijzen. Deze trends zijn niet van korte duur; ze representeren langdurige en substantiële prijsbewegingen.

Wat is een Bull Markt?

In een bull markt overheerst optimisme. Prijzen stijgen omdat de vraag het aanbod overtreft en investeerders vertrouwen hebben in toekomstige groei. Dit kan een zelfversterkende cyclus van toenemende investeringen en prijsstijgingen teweegbrengen.

Cryptocurrency, sterk beïnvloed door marktvertrouwen, biedt unieke kansen tijdens deze fasen. 'Bulls' zijn investeerders die geloven in een opwaartse trend en bereid zijn om in deze periode te investeren.

Het Einde van een Bull Markt

Bull markten duren niet eeuwig. Ze kunnen fluctueren met tijdelijke dalingen, maar een significante omkering van de trend kan duiden op het einde.

Externe factoren, zoals economische veranderingen of wereldgebeurtenissen, kunnen een bear markt inluiden. Het is essentieel om de bredere marktbewegingen te begrijpen en niet te snel conclusies te trekken uit kortstondige dalingen.

De Dynamiek van een Bear Markt

Een bear markt kenmerkt zich door dalende prijzen, waarbij het aanbod de vraag overtreft en het algemene vertrouwen laag is. 'Bears' zijn investeerders die verwachten dat de prijzen zullen blijven dalen. Deze markten kunnen uitdagend zijn, vooral voor onervaren handelaren, omdat het moeilijk is te voorspellen wanneer de bodem bereikt is en wanneer de markt zal herstellen.

Kansen in een Bear Markt

Ondanks de uitdagingen, biedt een bear markt ook kansen. Lange-termijn investeerders kunnen profiteren door te kopen tijdens een dip, terwijl kortere-termijn strategieën kunnen inspelen op tijdelijke prijsschommelingen. Geavanceerde strategieën zoals short selling of dollar-cost averaging kunnen ook effectief zijn in deze fase.

De Oorsprong van 'Bull' en 'Bear'

Deze termen hebben een interessante achtergrond. Ze worden verondersteld te zijn afgeleid van de manieren waarop de dieren aanvallen: stieren stoten omhoog met hun hoorns, terwijl beren naar beneden slaan met hun klauwen. Voor een diepgaandere uitleg over de oorsprong van deze termen, is de Merriam-Webster verklaring een goede bron.

Hoe kun je profiteren van een bull’s market?

Nu je weet wat de kenmerken zijn van deze twee typen markten is het tijd om te kijken hoe je hier je voordeel mee kunt doen. Emoties blijven vervelende dingen wanneer het op het maken van rationele beslissingen aankomt, en hoe strak jouw plan ook ooit was

– je zal niet de eerste zijn die hier uit paniek iets in wijzigt.Om je toch een beetje op weg te helpen om een zo hoog mogelijk rendement te kunnen halen in een bull’s market hebben we een paar tips voor je. Allereerst: overweeg om in een bull’s market jouw crypto’s vast te houden. Koop de gewenste crypto en hou deze vast, zodat je zo optimaal mogelijk van de stijging in waarde profiteert.

Bevind je je aan het begin van een bull’s market, en zijn de prijzen nog niet zo lang aan het stijgen? Dan is de term BTFD relevant, wat staat voor Buy The F*cking Dip. Dit betekent dat je crypto’s koopt en zo de prijs hoopt op te voeren, zodat je hier op een later moment van kan profiteren door ze tegen een hogere prijs te verkopen.Een andere strategie die je kunt hanteren is die van een hefboom. Een hefboom kun je zien als een verdubbelaar om zo jouw winst te vergroten. Maak je €10 winst en heb je hier een hefboom van 10 op staan? Dan is jouw winst niet €10, maar 10 x €10 = €100! Uiteraard dien je er rekening mee te houden dat exact deze som te maken valt voor een verlies van €10 met een hefboom van 10. De bedragen kunnen op deze manier enorm oplopen, dus wees je ervan bewust dat dit een hele risicovolle handelsmethode is.

Hoe kun je profiteren van een bear’s market?

We hebben het kort al even aangestipt, maar in een bear’s market kan het heel interessant zijn om juist te investeren in crypto’s. Hierbij is het raadzaam om dit te doen in een crypto die al eens heeft bewezen uiteindelijk op een hogere waarde uit te komen naar een volledige cyclus van zowel bull’s- als bear’s markets.In plaats van dat je investeert in crypto met het idee om dit lang vast te houden, doe je juist aankopen voor de korte termijn. Je hebt het vertrouwen dat de waarde uiteindelijk stijgt, zodat je jouw aankopen tegen een hoger bedrag door kunt verkopen.Een andere manier om in een bear’s market te handelen is via futures. Dit houdt in dat je als het ware een crypto leent en verkoopt in de hoop dat de waarde daalt. Indien dit daadwerkelijk gebeurt, dan koop je deze crypto terug en hou je het verschil bij. Dit principe is ook deels door te vertalen naar opties. Door opties te kopen geef je jezelf het recht om tegen een vastgestelde prijs een crypto door te verkopen. Mocht er sprake zijn van een bear’s market waarin de prijzen dalen, dan kun je deze crypto tegen een hogere prijs dan in de markt kunnen verkopen. De winst volgt vervolgens uit dit verschil.Wat we ook graag nog mee willen geven is dat het raadzaam is mee te gaan met de algehele trend. Het is bewezen dat bull’s- en bear’s runs elkaar opvolgen en dat dit een doorlopende cyclus is. Zie je om je heen allerlei signalen die wijzen op een veranderende koers, maar merk je dat je hier zelf weerstand tegen biedt? Ga dan eens goed na hoe realistisch het is dat de koers wijzigt, en accepteer deze trend indien nodig. Het ontkennen van een trend kan ook betekenen dat je je op de verkeerde positie in de cyclus bevindt, en dat het wellicht tijd is om actie te ondernemen.

Voorbeelden bull’s market

Zoals gezegd is het altijd raadzaam goed naar het verleden van een bepaalde crypto te kijken. Indien deze een volledige cyclus eerder heeft doorgemaakt en hier goed doorheen is gekomen, is de kans groot dat dit bij een volgende cyclus opnieuw gebeurt. Om dit in perspectief te plaatsen hebben we de vergelijking gemaakt met de aandelenmarkt.De markt van de wereldeconomie is in continue fluctuatie tussen bull’s en bear’s market. De periodes van deze cycli zijn lang en kunnen wel tot decennialang duren. Zo zijn er kenners die ervan overtuigd zijn dat we onlangs de langste bull’s market uit de geschiedenis hebben meegemaakt. Deze zou namelijk na het einde van de financiële crisis in 2008 zijn ingezet, en geduurd hebben tot de komst van Covid-19. Feit blijft dat de definitie van een bull’s en bear’s market per persoon verschilt, en dus ook de interpretatie van gebeurtenissen uit het verleden.Het is dus aan te raden naar de trend op lange termijn te kijken, en niet alleen naar de pieken en dalen binnen één cyclus. Kijk je bijvoorbeeld 100 jaar terug naar de trend van de Dow Jones? Dan is deze enorm gestegen, met natuurlijke kleine dalletjes die tussentijds genoteerd zijn. Er zijn mensen die geloven dat dit ook met Bitcoin het geval zal zijn. Wanneer je nu een grafiek zou maken vanaf 2009 tot 2021, dan zie je een enorme stijgende trend. De tijd zal echter leren of dit over 10 of 20 twintig jaar ook nog het geval zal zijn, laat staan over 100 jaar.

Samenvatting

We hebben je in dit artikel uitgelegd wat de kenmerken zijn van een bull run, en bear run, de markets en de manieren hoe je hier verstandig mee om kunt gaan. De bull’s market kenmerkt zich door een stijgende trend, zoals een stier met zijn hoorns altijd van onder naar boven slaat. De bear’s market doet precies het tegenovergestelde en daalt, zoals hij met zijn klauwen van boven naar bededen slaat.Wees altijd alert op de aanwijzingen van de betreffende markt, en of deze aan het veranderen zijn. Negeer deze eventuele wijziging niet, maar doe hier juist je voordeel mee. Is er sprake van een beginnende bull’s run? Dan kan het de juiste strategie zijn om crypto’s te kopen en voor langere tijd vast te houden. In een bear’s market doe je dit op de kortere termijn, omdat je het vertrouwen hebt dat de waarde relatief snel weer zal stijgen.Een andere manier om in een bear’s market slim te investeren is door gebruik van futures of opties. Zo is de verkoopprijs van tevoren vastgesteld, en kan deze wel eens hoger uitkomen dan wanneer je op datzelfde moment via de reguliere verkoop uit zou komen.

Cryptocurrency prijzen

Aan de slag met crypto kan moeilijk zijn. Onze gedetailleerde prijsvergelijkingen en cryptocurrency-gidsen hebben u gedekt.
Vergelijk Exchanges

4

(44 people)

Tap to rate this article

Cryptocurrency prijzen

Vergelijk Exchanges