Cryptocurrency waarde
Inhoudsopgave
De fundamentele waarde van een cryptocurrency
In eerste instantie is er uiteraard de fundamentele waarde waar een cryptovaluta over beschikt. Deze waarde wordt bepaald door het concept en het potentieel van het project. Op het ogenblik dat je gaat investeren in een bepaalde cryptocurrency dien je, je eigenlijk drie concrete vragen te stellen. Het gaat hierbij om de volgende:
- Wat is het (toekomst)potentieel van het project?
- Is er reeds een soortgelijk project op de markt gelanceerd?
- Heeft het project alles (in het bijzonder financieel) op orde?
De antwoorden op de bovenstaande drie vragen zijn verantwoordelijk voor de fundamentele waarde waar een cryptovaluta over beschikt. Voordat je gaat investeren in een bepaald project is het dan ook steeds een vereiste om goed je eigen huiswerk te maken.
1.) Het (toekomst)potentieel van een cryptocurrency
In eerste instantie moet er worden gekeken naar het potentieel waar een cryptocurrency over beschikt. Bijzonder veel mensen kiezen er voor om af te gaan louter en alleen op de inhoud van de whitepaper waar een project over beschikt. Ondanks het feit dat je uit een dergelijke whitepaper natuurlijk reeds heel wat kan afleiden is het wel zo dat dit niet altijd een garantie biedt voor de praktijk, in tegendeel. Omdat iets in theorie mooi en interessant klinkt hoeft dit daarom nog niet meteen te betekenen dat het ook in de praktijk realiseerbaar is.Bovenstaande is bovendien nog maar het begin. Zelfs al is een blockchainproject in de praktijk realiseerbaar, je moet jezelf ook altijd de vraag stellen of mensen er wel echt op zitten te wachten. Uiteindelijk is het vooral de mate aan adoptie (dus met andere woorden hoeveel mensen er echt gebruik van maken) welke zal bepalen of een cryptocurrency nu in de praktijk over een bepaalde werkelijke waarde beschikt of niet. Heel wat projecten die een op het eerste zicht fantastische whitepaper hadden zijn inmiddels dood en begraven. Staar je hier dus absoluut niet blind op en wees je bewust van de risico's die investeren met zich meebrengt.
2.) Wie zijn de concurrenten?
Een tweede belangrijke factor bij het bepalen van de waarde van een cryptocurrency heeft betrekking tot de concurrentie die op de markt is terug te vinden. Op het ogenblik dat een bepaald platform als eerste een specifieke dienst kan lanceren beschikt deze in de praktijk over een fundamenteel voordeel. Een belangrijke kanttekening welke hierbij moet worden gemaakt heeft betrekking tot het feit dat een monopoly-positie in de praktijk vaak op de lange termijn niet in stand te houden valt. Een klassiek voorbeeld zijn Ethereum en TRON.Ondanks het feit dat TRON in eerste instantie als ERC20-token op de blockchain van Ethereum is ontstaan is ze inmiddels uitgegroeid tot een regelrechte concurrent. In het bijzonder op vlak van dApps adoptie lijkt het er zelfs naar uit te zien dat Ethereum de strijd met TRON heeft verloren. Bij het bepalen van de waarde van een cryptocurrency en ook het toekomstpotentieel waar deze over beschikt is dus altijd van cruciaal belang om ook stil te blijven staan bij de concurrentie welke op de markt is terug te vinden.
3.) Heeft de cryptocurrency haar zaakjes goed op orde?
Een derde belangrijke factor heeft betrekking tot het feit of de cryptocurrency waarin je gaat investeren haar zaakjes goed op orde heeft of niet. Wat dit betreft moet je jezelf terug enkele extra vragen stellen. Het gaat hierbij om de volgende vragen:
- Over hoeveel financiële middelen beschikt het team achter de cryptovaluta?
- Treedt het team openlijk naar buiten over de vorderingen die haar project maakt?
- Wordt er structureel verder gewerkt aan het project?
Naast bovenstaande is het ook altijd de moeite waard om even te kijken naar het team achter de cryptocurrency waarin je gaat investeren. Bestaat deze uit echte professionals en indien ja, zijn zij in staat om het project tot een succes te maken? Een goed concept waar een slecht team achter schuil gaat kan in de praktijk alsnog bijzonder snel alle potentieel verliezen.
Hou rekening met de specificaties van de coin
Naast bovenstaande is het eveneens belangrijk om rekening te houden met de specificaties waar een bepaalde coin over beschikt. Een bron als CoinMarketCap kan op dit vlak zeer handig zijn. Op het ogenblik dat je de data van een coin gaat evolueren zijn er verschillende cijfers van belang. Je moet dan ook in het bijzonder aandacht schenken aan de volgende gegevens:
- De marktwaarde (market cap);
- Het volume over de voorbije 24 uur;
- Het aantal tokens welke in circulatie zijn;
- Het aantal tokens welke maximaal in circulatie kunnen komen;
Veel mensen die gaan investeren in een bepaalde cryptocurrency kijken in het bijzonder naar de marktwaarde waar deze over beschikt. Ondanks het feit dat deze waarde natuurlijk niet onbelangrijk is zijn de andere cijfers eigenlijk (veel) interessanter. Een project kan namelijk best een degelijke marktwaarde hebben, als er geen sprake is van een aanzienlijk volume is de kans groot dat er geen echte meerwaarde meer mee kan worden gerealiseerd. Aan het 24-uurs volume valt perfect af te leiden of een coin daadwerkelijk wordt gebruikt of niet.Tot slot moet er uiteraard ook worden gekeken naar het aantal tokens welke in circulatie zijn en welke er maximaal in circulatie zullen komen. Dit is namelijk bepalend voor de mate aan inflatie waar je mee geconfronteerd kan worden. Voor Bitcoin geldt bijvoorbeeld dat er sprake is van een maximale supply van 21.000.000 BTC. Dit betekent dat er nooit meer dan deze hoeveelheid aan BTC-tokens in omloop kan worden gebracht. Op het ogenblik dat alle tokens in omloop zijn gebracht zal er dus geen inflatie meer worden gerealiseerd.
Let op met pump & dump scenario's
Tot slot is het eveneens zo dat je er rekening mee moet houden dat pump & dump acties de waarde van een cryptocurrency aanzienlijk kunnen beïnvloeden. De waarde na een pump is echter absoluut nooit een maatstaf waar je rekening mee moet houden. De kans dat een coin na een pump de gerealiseerde meerwaarde weet vast te houden is bijzonder klein. Stap je op het verkeerde moment in? Dan is de kans dus zeer groot dat je nooit geen rendement meer zal weten te realiseren met de investering die je hebt gedaan.