Welke Crypto Kopen in 2022

Wij houden deze gids continu bij met de laatste ontwikkelingen

Wat zijn crypto’s

Nu we je kort hebben bijgepraat over de huidige situatie op de cryptocurrency-markt is het tijd voor een korte introductie, want wat zijn crypto’s nu precies? In het kort is een crypto een soort digitale munteenheid, oftewel een alternatief geldsysteem voor de reguliere geldsoorten – ook wel fiatvaluta genoemd. Ze zijn ontwikkeld om te fungeren als geld en vormen een alternatief voor fiat-valuta als Euro’s en Dollars, die veelal te maken hebben met inflatie.

Op dit moment zijn crypto’s met name geschikt om online mee te investeren, je kunt er immers je boodschappen nog niet mee betalen. De ontwikkelingen zijn echter in volle gang, dus dit de mogelijkheden om met crypto’s te kunnen betalen gaan snel.Het was begin 2009 dat de eerste crypto werd geïntroduceerd; de Bitcoin.

Het duurde echter tot 2011 tot deze Bitcoin een waarde van had. Dit is nu niet meer voor te stellen als je je realiseert dat in februari 2021 deze Bitcoin een waarde van maar liefst 60.000 heeft bereikt! Er worden voorspellingen gedaan dat tegen het jaar 2030 de Bitcoin een waarde van 1.000.000 kan bereiken. Dit zorgt ervoor dat velen geïnteresseerd raken en het idee hebben mee te moeten met deze ‘hype’.

Er gaat echter veel geld mee gemoeid, dus na het uitleggen van de voordelen van crypto’s zullen we ook tijd besteden aan de verschillende nadelen van crypto’s. Zo hopen we je zo goed mogelijk op weg te helpen naar een positieve en veilige (start van) crypto trading.

Op dit moment zitten we echter in een bear market die economie breed te zien is. Volgens sommige analisten is dan ook het moment om in te stappen.

Voordelen van crypto’s

Omdat crypto’s worden gezien als een antwoord op de nadelen van fiat-valuta ligt het voor de hand dat er met name ten opzichte van deze fiat-valuta veel voordelen zijn. We leggen de grootste voordelen aan je uit:

  • PrivacyEen groot voordeel van crypto’s ten opzichte van – met name digitale – fiatvaluta is privacy. Transacties gebeuren anoniem, wat vergelijkbaar is met betalingen in contant geld. Gebruik je jouw bank om een betaling te doen, of het betaalsysteem van bijvoorbeeld een webshop? Dan worden al jouw gegevens gebruikt en opgeslagen om dit uit te voeren.
  • Decentraal karakterOm bij jouw crypto’s te kunnen heb je een private key nodig die alleen jij kent. Dit draagt niet alleen bij aan de privacy, maar maakt ook dat er geen centraal systeem is dat deze keys opslaat. Wanneer jij crypto’s bezit, zitten deze opgeslagen in jouw wallet. Iedere transactie die vervolgens op de blockchain gebeurt wordt opgeslagen in iedere kopie van deze blockchain, waardoor het moeilijk is hiermee te frauderen. Iedere transactie moet immers door meerdere deelnemers goedgekeurd worden voor deze wordt uitgevoerd, in tegenstelling tot enkel de bank die een reguliere betaling goedkeurt.
  • TransparantieOmdat alle transacties worden opgeslagen in de blockchain zijn deze voor alle deelnemers inzichtelijk. Het enige dat je nodig hebt is een internetverbinding en een webbrowser en je hebt 24/7 toegang tot de blockchain.
  • Diversiteit aan activaZoals het gezegde luidt: je moet nooit op slechts één paard wedden. Met een aanbod van maar liefst 7.000 verschillende crypto’s is het heel goed mogelijk om je risico te spreiden en in meerdere munten te investeren. In sommige gevallen is het ook mogelijk om een deel van een munt te kopen, waardoor je ook met een laag budget goed je kansen – en dus risico’s – kunt spreiden door op deze manier in verschillende munten te investeren.
  • SchaarsteOmdat er een limiet zit aan het aantal exemplaren van een crypto – zoals de 21 miljoen van Bitcoin – wordt er een schaarste gecreëerd. Dit maximum zit in de code van de crypto verwerkt, zodat deze nooit overschreden kan worden. Dit is een groot onderscheid van fiatvaluta; deze kunnen worden bijgedrukt om de waarde stabiel te houden.

Nadelen van crypto’s

Nu je hebt kunnen lezen over de verschillende voordelen van crypto’s bestaat de kans dat je staat te popelen om te beginnen met investeren. Wees je echter ook bewust van de verschillende nadelen voordat je begint, we hebben de belangrijkste weer voor je onder elkaar gezet:

  • MarktacceptatieZoals we eerder al noemden is het nog niet echt mogelijk om op veel verschillende plekken met crypto’s te kunnen betalen. Er is dus ook nog zeker geen sprake van een algemene marktacceptatie. Er zijn wel heel veel ontwikkelingen op dit gebied, dus wie weet wat die toekomst hierop voor ons in petto heeft.
  • WetteloosheidEr is nog weinig sprake van regulering op het gebied van crypto trading. Het voordeel voor nu is natuurlijk het decentrale karakter, maar in landen als China zie je al dat de overheid cryptohandel aan banden heeft gelegd.
  • Falende crypto’sEr is natuurlijk veel aandacht voor de stijgende Bitcoin, maar er zijn al heel veel crypto’s die het niet hebben gehaald en niet langer meer bestaan. Omdat er al zoveel munten op de markt zijn is het voor nieuwe crypto’s soms lastig zich te kunnen onderscheiden.
  • LiquiditeitsrisicoHet is voor kleinere of minder bekendere crypto’s moeilijk om kopers te vinden, waardoor de waarde moeilijker stijgt.
  • VeiligheidOndanks de vele maatregelen die genomen worden ten behoeve van de veiligheid, worden exchanges nog steeds wel eens gehackt.
  • Verlies van private keyWaar je voor de bank een inlog hebt die je opnieuw aan kunt vragen bij verlies, is dit bij crypto’s anders. Je wallet met crypto’s wordt beveiligd door een private key – een lange serie van woorden of code – die niet vervangbaar is als je deze kwijt bent. Verlies van deze key betekent dus verlies van toegang tot je wallet en dus crypto’s.

Waar moet ik op letten bij het kopen van crypto’s

Nu we je de voor- en nadelen van crypto’s uit hebben kunnen leggen willen we je tóch nog wat extra informatie geven voor we overgaan naar de tien beste crypto’s. Want waar moet je op letten wanneer je in een crypto investeert?

  • Adoptie percentageWat is de potentiële groei van de munt en hoe valt hij in het dagelijks leven te gebruiken?
  • Market capHierin wordt de relatieve grootte van een munt berekend. Dit doe je door de huidige marktprijs van een munt te vermenigvuldigen met het totaal aantal munten in omloop.
  • Spreekt de munt je aan?Dit klinkt misschien heel kinderachtig, maar achter iedere munt schuilt een bepaalde filosofie of idee. Spreekt deze je aan? Dan is de kans groter dat deze munt bij je past dan bij een munt die een filosofie heeft die je niet ziet zitten. Een voorbeeld hiervan is Ripple: zij kwamen met het idee om geld goedkoper en sneller over te kunnen maken dan traditionele overboekingssystemen, waar op de wereld je je ook bevindt. Dit had in 2017 een prijsstijging van maar liefst 36.000% tot gevolg.
  • VeiligheidLet erop of er bijvoorbeeld gebruik wordt gemaakt van smart contracts. Hierin worden voor iedere transactie een reeks regels ingeschakeld, en pas als aan deze regels wordt voldaan wordt de transactie uitgevoerd.

Top 10 beste crypto’s

Nu is het dan echt tijd om de 10 beste crypto’s te bespreken. We hebben je nu voorzien van de belangrijkste handvatten in de vorm van kennis, maar willen nogmaals benadrukken dat de cryptocurrency markt een snel wisselende markt is. Op het moment van schrijven zijn dit de 10 beste crypto’s, maar dit is aan heel veel factoren onderhevig.

  1. Bitcoin is de oudste cryptomunt die tijdens de vorige financiële crisis is geboren en is zich ook in de huidige crisis aan et bewijzen. Dit doet hij dan ook al ruimschoots: in februari 2021 is de grens van .000 gebroken en het hoogtepunt tot nu toe was .000. Realiseer je je dat dit vorig jaar nog maar .000 waard was, maar in 2023 misschien wel .000.000? Bitcoin is tot nu toe ook de meest geaccepteerde munt om in het dagelijks leven mee te kunnen betalen. Er worden nu zelfs als Bitcoins uitgereikt als prijs bij een radiostation.
  2. Ehtereum De vooruitzichten voor Ethereum zijn ook rooskleurig. Dit komt mede door de introductie van de langverwachte update naar ETH2.0, die vermoedelijk eind 2021 gelanceerd wordt. Hiermee wordt Ethereum sneller en veiliger en is er dus een extra reden om ethers te sparen. Je hebt minimaal 32 ethers nodig om op het netwerk mee te bepalen en te kunnen verdienen aan transactiekosten.
  3. Ripple Zoals we eerder al meldde wordt deze munt gebruikt om een hoge snelheid en lage kosten voor financiële transacties te realiseren. Hou goed in de gaten of Ripple in 2021 weer met een nieuw product of samenwerking komt, want dat is de kans groot dat de koers weer zal stijgen. Met name samenwerkingen met financiële instellingen zijn interessant om te volgen, want wanneer deze aankondigen het Ripple betaalnetwerk te willen gaan gebruiken zullen er meer Ripple XRP – de betreffende crypto - nodig zijn.
  4. Zcash is een privacy munt die gebaseerd is op de technologie van Bitcoin. In 2020 werd de eerste zcash block halving plaats, wat betekent dat er per 10 minuten de helft minder munten vrijkomen. Deze halving heeft vervolgens ook invloed op de inflatie; die wordt hiermee ook gehalveerd. Zcash besteedt veel aandacht aan privacy.
  5. Chainlink is de best presterende munt uit 2019 en ook in de eerste helft van 2020 deed deze munt het goed, dus mag zeker niet ontbreken in dit lijstje. Op 1 januari 2019 was de munt €0,25 waard, en precies een jaar later – op 1 januari 2020 – was de waarde gestegen naar €1,53. Chainlink focust zich op het gat tussen smart contracts – zoals die op Ethereum – en de gegevens daarbuiten zoals de bekende betalingssystemen.
  6. Polkadot Deze munt is nog heel jong en bestaat nog geen jaar, maar wordt nu al de Ethereum-killer genoemd. Het protocol van deze crypto wil verschillende blockchains met elkaar laten communiceren.
  7. Cardano doet al wat langer meer op de markt van cryptocurrency, namelijk sinds 2014. De prijs van deze crypto stijgt snel en de crypto is gebaseerd op mathematisch onderzoek. Het doel van Cardano is om dé crypto bij uitstek te worden voor grootschalige financiële apps. Dit is er ook zeker een om in de gaten te houden dus.
  8. Litecoin Deze crypto is twee jaar na de introductie van Bitcoin ontstaan en is een soort lichtere versie van de Bitcoin, vandaar de naam Litecoin. Het minen is een stuk eenvoudiger en je kunt het op je eigen computer doen.
  9. Naer protocol worden door sommige gezien als de nieuwe layer 1 welke enorm veel potentieel heeft door o.a. de techniek 'sharding' waardoor heel transacties gedaan kunnen worden.
  10. Tron Een laatste veelbelovende munt is Tron. Deze is ontwikkeld door marketing goeroe Justin Sun, die het ambitieuze plan heeft om het internet te decentraliseren. Dit wil hij doen door een platform te ontwikkelen waarop wereldwijd gratis digitale content kan worden gedeeld via hun eigen blockchain.

Samenvatting

Ben je een beginner op het gebied van handelen van crypto’s, dan is het raadzaam niet op één paard te wedden maar je kansen – en dus risico’s – te spreiden. Begin hierin met bekende en betrouwbare munten, en kies er desnoods voor om hier delen van te kopen in plaats van meteen hele crypto’s. Er is op dit moment sprake van een bull market, waardoor de prijzen blijven stijgen. Wees je er echter van bewust dat dit snel om kan slaan en investeer alleen met geld dat je kunt missen. We hebben je met dit artikel de basisinformatie gegeven over crypto’s en verteld wat voor ons de top 10 is, dus je zal nu een goede afweging kunnen maken of je al dan niet wilt beginnen met cryptocurrency trading.

Cryptocurrency prijzen

Aan de slag met crypto kan moeilijk zijn. Onze gedetailleerde prijsvergelijkingen en cryptocurrency-gidsen hebben u gedekt.
Vergelijk Exchanges

4

(44 people)

Tap to rate this article

Cryptocurrency prijzen

Vergelijk Exchanges