Stop Loss
Inhoudsopgave
Wat is een stop loss precies?
We kunnen de stop loss eigenlijk omschrijven als de belangrijkste functie die op vlak van risicomanagement kan worden toegepast bij crypto trading. Niet alleen binnen de cryptomarkt, maar ook binnen de reguliere beleggingsmarkt wordt er hier overigens veelvuldig gebruik van gemaakt. Eenvoudig gezegd is een stop loss eigenlijk een opdracht die wordt gegeven tot het verkopen van een bepaalde cryptocurrency op het ogenblik dat deze een bepaalde prijs heeft bereikt. We zouden ze dus eigenlijk ook kunnen omschrijven als een vorm van verzekering op de order die je gaat plaatsen.Voor veel mensen zal bovenstaande ongetwijfeld wat verwarrend zijn. Toch is het plaatsen van een stop loss in de praktijk eigenlijk vrij eenvoudig. We geven je graag een concreet voorbeeld. Stel bijvoorbeeld dat je er tijdens de piek van de markt in het jaar 2017 voor hebt gekozen om een Bitcoin te kopen met een waarde van 19.000 dollar. Je hebt deze investering gedaan omdat je vermoedt dat de waarde van Bitcoin nog verder kan stijgen, bijvoorbeeld naar een bedrag van 40.000 dollar. Echter spreekt het voor zich dat je hier niet helemaal zeker van kan zijn, in tegendeel.Wanneer het fout gaat zou je natuurlijk graag je verliezen zo beperkt mogelijk willen houden. Wel, dat is mogelijk door het instellen van een stop loss. Ben jij van mening dat een maximaal verlies van 3.000 dollar aanvaardbaar zou zijn? In dat geval plaats je, je stop loss op dit bedrag. Bereikt de waarde van één BTC-token op een zeker ogenblik de vooropgestelde 16.000 dollar? Dan slik je, je verlies en wordt je verkooporder aangetikt. Wanneer de waarde van Bitcoin vervolgens nog verder zakt zijn jouw verliezen een aanzienlijk stuk beperkter gebleven.
Waarom is het instellen van een stop loss zo belangrijk?
Door gebruik te maken van een stop loss kan je in de praktijk rekenen op verschillende voordelen of mogelijkheden. In eerste instantie zal je kunnen vaststellen dat je op deze manier je verlies kan beperken. Op het ogenblik dat je een verkooporder hebt ingesteld en de koers niet de gewenste richting uitgaat is het vooral een kwestie van je verlies indijken. Op deze manier kan het in een latere fase wellicht eenvoudig(er) mogelijk zijn om alsnog een bepaalde meerwaarde te kunnen realiseren. Dit brengt ons meteen bij de tweede reden waarom elke trader eigenlijk gebruik zou moeten maken van een stop loss.Naast bovenstaande zorgt dit instrument er in de praktijk namelijk eveneens voor dat je een bepaalde cryptocurrency kan kopen op een zeker ogenblik tegen een lagere aankoopprijs. Geloof je dus met andere woorden nog steeds in het potentieel van de cryptomunt waar je eerder in hebt geïnvesteerd? Dan is het altijd mogelijk om met een stop loss een bepaalde asset voor een lagere prijs terug te kopen. Op het ogenblik dat deze terugkooporder bijvoorbeeld slechts 15 procent lager ligt in vergelijking met je sell order kan je er reeds in slagen om je eerder gerealiseerde verlies terug goed te maken.
Waar moet een stop loss precies worden geplaatst?
Inmiddels mag het wel duidelijk zijn welke mogelijkheden een stop loss precies met zich meebrengt en welke voordelen er aan verbonden zijn. Nu rest er echter nog een andere belangrijke vraag, namelijk waar de stop loss precies moet worden geplaatst. Het is op dit vlak van cruciaal belang om rekening te houden met de support en resistance levels die gelden voor de cryptocurrency waarin je wenst te investeren.Het support level kan het best worden omschreven als een prijslijn welke zo sterk is dat de prijs van de cryptocurrency in kwestie niet lager lijkt te kunnen uitvallen dan de prijs in kwestie. Ze doet dan ook als het ware dienst als 'support'. Een resistance level is een prijslijn die op een zeker ogenblik een dergelijke kracht lijkt te hebben dat de koers hier niet doorheen kan breken. De resistance of weerstand kan de meerwaarde van een cryptocurrency dan ook voor een niet onaanzienlijke periode drukken.Bovenstaande is natuurlijk interessant om te weten, maar waar wordt de stop loss nu bij voorkeur precies geplaatst? Op het ogenblik dat je een trade maakt doe je dat uiteraard met als doel om geld te verdienen. Op het ogenblik dat je er bijvoorbeeld voor hebt gekozen om een investering te doen in Bitcoin zal je hopen dat de waarde van de BTC-token verder zal stijgen. Op het ogenblik dat de koers alleen maar daalt zal je tot de conclusie komen dat jouw verwachting niet is uitgekomen. Het moment waarop je tot deze conclusie komt ligt waarschijnlijk onder het support level. We geven je een duidelijk praktijkvoorbeeld.Stel dat de waarde van de BTC-token zich op de supportlijn van 4.000 dollar bevindt. Jij als trader bent er van overtuigd dat deze waarde nog verder zal gaan toenemen. In dat geval zal je de cryptocurrency willen kopen, maar onderzoek je eerst waar je mogelijks een stop loss neer wil gaan zetten. Er kan sprake zijn van een sterke support op een niveau van 3.880 dollar. Op het ogenblik dat de waarde van de token hier onderdoor schiet is de support gebroken en kan een verder (aanzienlijk) verlies plaatsvinden. Het is in dit geval dan ook beter om je verlies te pakken en in een latere fase terug tegen een goedkopere prijs in te stappen.Bovenstaande zorgt er voor dat je de stop loss eigenlijk net op of net onder de supportlijn kan plaatsen. Waar je voorkeur naar uitgaat als trader is afhankelijk van je persoonlijke voorkeur evenals uiteraard de hoeveelheid aan verlies welke je wenst te slikken. De supportlijn moet echter in elk geval als indicatie dienen voor de stop loss die je gaat plaatsen.
Hou je stop loss in de gaten!
Tot slot nog een laatste, zeer belangrijke tip. Op het ogenblik dat je er voor hebt gekozen om een stop loss te plaatsen is het altijd van belang om deze in het oog te houden. Heb je bijvoorbeeld een stop loss geplaatst om je verlies in te perken, maar schiet je BTC-holding uit het aangehaalde voorbeeld plots naar 8.000 dollar? Dan spreekt het voor zich dat je jouw stop loss zal willen verhogen. Hierdoor is een extra winst altijd gegarandeerd. Het mag in ieder geval duidelijk zijn, een stop loss is alleen maar een interessante vorm van risicomanagement op het ogenblik dat je er ook actief mee gaat werken. Doe je dat niet? Dan zal je er helaas nooit het maximale potentieel mee weten te behalen.