Modular

Modularity

Schaalbaarheid is ontzettend belangrijk is voor de blockchain technologie. Het is daarnaast ook iets wat wordt gezien als een grote uitdaging. Dan komt de modulariteit om de hoek kijken. Het is namelijk een cruciale stap om de schaalbaarheid en efficiëntie te verbeteren. Ben je ook zo benieuwd naar hoe het de wereld van blockchain transformeert? Lees dan snel verder en kom alles te weten. 

De aanpak voor schaalbaarheid

Om te beginnen ben je dan natuurlijk wel geïnteresseerd in hoe het precies zit allemaal. Modularity houdt in dat de kernfuncties van een blockchain-netwerk worden verdeeld in losse modules. Dit maakt het vervolgens weer mogelijk om elk onderdeel afzonderlijk te optimaliseren voor een zo goed mogelijke werking en flexibiliteit.

Door onder andere de consensus mechanismen en dataopslag te scheiden, kunnen blockchain-netwerken beter worden aangepast aan specifieke behoeften en omgevingen. Dat is uiteraard niet overal hetzelfde. 

De afgelopen 5 jaar is er enorm veel onderzoek gedaan naar het verhogen van schaalbaarheid zonder dat dit ten koste gaat van veiligheid en decentralisatie. Ethereum zet een grote stap in zijn schaalbaarheid met Layer 2 (L2) technologie, vooral met Rollups. L2 laat transacties buiten de hoofdchain uitvoeren voor snelheid en voornamelijk de lagere kosten die erbij komen kijken. 

Rollups, zoals Optimistic en Zero Knowledge, voeren transacties off-chain uit en brengen ze later terug naar de hoofdchain. Dit verhoogt Ethereum's capaciteit aanzienlijk en voldoet aan de groeiende vraag naar snelle en goedkope transacties.

Zoals je ziet wordt er dus zeker wel aan gewerkt en modulariteit helpt hier alleen maar bij wat ontzettend handig is. Eind 2023 is er nog een lijst naar buiten gekomen met notering van TIA op Binance en dit heeft ook bijgedragen aan de waardestijging. De lijst belicht de veelbelovende schaalbaarheid oplossingen van Celestia, een gebied waar concurrenten als Ethereum (ETH) en Solana (SOL) voor uitdagingen stonden bij het voldoen aan de behoeften van hun gebruikers.

Bevorderingen 

Een ander belangrijk onderdeel van modulaire benaderingen is de bevordering van interoperabiliteit tussen verschillende blockchain-systemen. Door standaard interfaces en protocollen te omschrijven, kunnen verschillende blockchains perfect met elkaar communiceren en op een goede manier informatie uitwisselen. 

Dit opent de deur naar een geïntegreerd ecosysteem van blockchain-netwerken, waarin gegevens en activa vrij kunnen stromen tussen verschillende platforms.

Celestia is een voorbeeld dat je niet snel kunt vergeten. Het is een ideaal project in de wereld van blockchain, bekend als de eerste modulaire blockchain. Dit netwerk stelt gebruikers in staat om met minimale inspanning hun eigen blockchain te implementeren. 

Dit wordt bereikt door de architectuur van blockchain vanaf de basis opnieuw te overwegen, waarbij de uitvoering van transacties wordt gescheiden van overeenstemming, en een nieuwe techniek, data beschikbaarheid sampling, wordt geïntroduceerd​.

Een belangrijk iets om te weten nog van Celestia's technologie is de focus op data beschikbaarheid. Dit is essentieel voor het behoud van de integriteit en betrouwbaarheid van het netwerk, omdat het zorgt dat alle gegevens die nodig zijn om transacties te verifiëren, beschikbaar zijn voor alle deelnemers. Hieronder vind je nog een top 5 aan projecten die zich bezighouden met modularity. 

Projecten die zich op modulaire aspecten in 2024

Ethereum (ETH) 2.0

Ethereum heb je al voorbij zien komen en 2.0 is de langverwachte upgrade van het Ethereum-netwerk. Het is ontworpen met modulaire componenten zoals shard chains en de Beacon Chain. Deze modulaire benadering streeft ernaar de schaalbaarheid en veiligheid van het Ethereum-netwerk te verbeteren.

Polkadot (DOT)

Polkadot is een interoperabel blockchain-protocol dat modulaire ontwikkeling en verbinding tussen verschillende blockchains mogelijk maakt. Het sgeeft ontwikkelaars de optie om aangepaste blockchains te bouwen en te verbinden met het Polkadot-netwerk, wat de flexibiliteit en schaalbaarheid van blockchain-toepassingen vergroot.

Cardano (ADA)

Cardano is een blockchain-platform dat is ontworpen met een modulair protocol dat het gemakkelijk maakt om updates en upgrades door te voeren zonder het hele netwerk te hoeven onderbreken. Het gebruik van een modulaire aanpak kan bijdragen aan de veerkracht en flexibiliteit van het Cardano-netwerk.

Tezos (XTZ)

Tezos is een blockchain-platform dat modulaire smart contract-functionaliteit biedt, waardoor ontwikkelaars flexibele en veiligere blockchain-toepassingen kunnen bouwen. Door zijn modulaire architectuur is Tezos in staat om protocol upgrades uit te voeren zonder hard forks.

Cosmos (ATOM)

Cosmos is een netwerk van interoperabele blockchains die met elkaar kunnen communiceren via het Cosmos Hub. Het modulaire ontwerp van Cosmos stelt ontwikkelaars in staat om aangepaste blockchains te bouwen en te verbinden met het Cosmos-ecosysteem. Deze projecten benadrukken allemaal even veel de waarde van modulaire architectuur binnen de crypto wereld. Dit kan enorm bijdragen aan een flexibelere en schaalbaardere infrastructuur voor blockchain-toepassingen. 

Cryptocurrency prijzen

Aan de slag met crypto kan moeilijk zijn. Onze gedetailleerde prijsvergelijkingen en cryptocurrency-gidsen hebben u gedekt.
Vergelijk Exchanges

4

(44 people)

Tap to rate this article

Cryptocurrency prijzen

Vergelijk Exchanges