Bitcoin nieuws

Bitcoin op een recordhoogte, maar is dit de top?

De afgelopen maanden stonden voor Bitcoin in het teken van stijging. Sinds oktober 2020 is er iedere maand een stijging genoteerd, met als enige uitzondering april van dit jaar toen de koers met 1,71% daalde. In mei is de recordhoogte van .000 gebroken, maar is dit voor nu het plafond of zit er nog een grotere stijging in de pijplijn?Om hier een denkrichting aan de geven is het niet alleen mogelijk om je op de grafieken uit het verleden te baseren, maar kunnen we ook kijken naar de informatie uit de Bitcoin blockchain. Als we deze analyseren zien we dat er nog steeds sprake is van een stijging en ook op korte termijn zijn de vooruitzichten goed.

Bitcoin geaccepteerd door veilinghuis Sotheby’s

Het gerenommeerde veilinghuis Sotheby’s uit New York heeft de primeur op het gebied van een kunstwerk dat met Bitcoin betaald kan worden. Dit gaat om het kunstwerk van Banksy genaamd Love is in the Air, wat op 12 mei gepland staat voor veiling. De verwachting is dat dit kunstwerk van Banksy tussen de 3 en 5 miljoen dollar op zal brengen, maar de ervaring leert dat de werkelijke bedragen vaak hoger uitvallen dan de verwachtingen. Maar zelfs met een eindprijs van 5 miljoen dollar is dit kunstwerk ‘slechts’ het op vier na duurste kunstwerk van deze kunstenaar.Enkele weken geleden was er grote interesse voor het betalen met digitale valuta voor digitale kunst. Toen waren er rond de drieduizend actieve bieders, waardoor de CEO van Sotheby’s – Charles Stewart – merkte dat hier een markt voor is. Deze handel in digitale kunst gaat met NFT’s, wat betekent dat het met unieke tokens betaald wordt. Zo kan een kunstwerk in zijn geheel aangekocht worden, maar kun je er ook voor kiezen een kleiner deel van het kunstwerk te kopen door middel van deze unieke tokens.Naast het betalen met Bitcoin is het ook mogelijk om met Ehtereum op het kunstwerk van Banksy te bieden. Hiervoor werkt het veilinghuis samen met de cryptocurrency exchange Coinbase.

Mogelijk stijgende rente in de Verenigde Staten leidt tot daling Bitcoin

Janet Yellen – de Amerikaanse minister van financiën – heeft op 3 mei jl. gezegd dat een rentestijging nodig kan zijn om oververhitting van de Amerikaanse economie te voorkomen. Dit had direct gevolgen voor de aandelenmarkten over de hele wereld; er werden uit paniek veel aandelen verkocht, waardoor de koersen daalden en dit ook een negatieve invloed had op Bitcoin.De reden dat Janet Yellen dit heeft gezegd is de instabiele Amerikaanse economie die is ontstaan door de nodige maatregelen ter bestrijding van het Coronavirus. Om deze instabiliteit wat te normaliseren kan het dus zijn dat er acties worden ondernomen om de economie wat te stimuleren, wat kan betekenen dat investeringen verplaatst gaan worden en beleidsmaatregelen gewijzigd gaan worden. Het gevolg hiervan kan zijn dat rentetarieven snel stijgen, ondanks de veranderingen die zij eventueel door wil voeren klein zijn. Hoe klein de wijzigingen ook zullen zijn, de impact op de aandelenbeurzen over de hele wereld waren direct merkbaar.

Patent om CO2 uitstoot van auto’s te verlagen via een beloningssysteem aangevraagd

VeChain Global Technology, onder leiding van de CTO, heeft patent aangevraagd om een vergoeding uit te keren voor auto’s met minder CO2 uitstoot. In dit patent staat een methode waarop data verzameld kan worden over de uitstoot van koolstof van verschillende objecten, waaronder auto's. Deze data moeten omgezet kunnen worden in iets tastbaars en uiteindelijk opgeslagen kunnen worden op een platform zoals dat van blockchain. Wanneer dit op een bruikbare manier opgeslagen kan worden op een blockchain is de volgende logische stap dat deze informatie als transacties kunnen worden verhandeld.Uiteindelijk komt het er dus op neer dat goed gedrag beloond wordt, en dit goede gedrag is in dit geval het verminderen van CO2 uitstoot van auto’s. Door deze uitstoot van verschillende auto’s te kunnen vergelijken, zowel van elektrische auto’s als van auto’s met een reguliere verbrandingsmotor, kan een soort gemiddelde bepaald worden. Vervolgens kan door middel van een smart contract op de blockchain een auto-eigenaar gestimuleerd worden om zijn uitstoot onder dit gemiddelde te houden en zo een beloning te ontvangen. Deze beloning is vervolgens aan zijn unieke ID op de blockchain gekoppeld en kan zo als transactie ingezet worden. Op deze manier wordt de berekende CO2 emissiewaarde die bij de auto hoort omgezet tot een hash. Deze hash wordt daarna aan de blockchain toegevoegd om daar vervolgens opgeslagen te worden.De reden dat VeChain dit aan het ontwikkelen is om de CO2 uitstoot te verminderen en zo de opwarming van de aarde tegen te gaan. Naast dit maatschappelijke doel zit er nog een belangrijke innovatie in dit patent, namelijk de ontwikkeling van een platform bestendig tegen fraude. De data met betrekking tot koolstof kan op deze manier op veilige wijze geregistreerd worden, en zo kan ook handel in koolstof op geloofwaardige manier worden bereikt.

Koopkracht stablecoins ten opzichte van Bitcoin stijgt, PayPal tot actie gedwongen

Stablelcoin heeft als één van de belangrijkste functies om mensen te laten beslissen al dan niet in onder andere Bitcoin te investeren. Er wordt meer ruimte op de markt gecreëerd om door te groeien naarmate er meer stablecoins in omloop komen. Dit proces wordt versterkt wanneer deze toename in omloop sneller gaat dan het stijgen van Bitcoin, wat op dit moment aan de orde is. Het aantal stablecoins in omloop is de afgelopen tijd harder gestegen dan de market cap van Bitcoin. Dit heeft als gevolg dat er meer koopkracht klaarstaat om de markt te betreden.Wellicht heb je afgelopen oktober gelezen dat het via het bekende betalingssysteem PayPal mogelijk is om Bitcoin te kopen. Dit heeft zeer positief voor ze uitgepakt; de vraag is een stuk hoger dan oorspronkelijk verwacht wat de geruchten heeft gestimuleerd dat PayPal bezig zou zijn met de lancering van zijn eigen stablelcoin. Ondanks dit nog niet bevestigd is door het bedrijf heeft een woordvoerder al wel aan The Block gemeld dat PayPal bezig blijft om de potentie van digitaal geld en een daarbij horende digitale financiële infrastructuur te onderzoeken. Daarbij willen zij waarschijnlijk als betrouwbare partner dienen, waardoor het erop lijkt dat ze met een externe partij samen zullen werken om deze eigen stablelcoin te lanceren.

Tijdelijke daling van Bitcoin en Ethereum

Op 4 mei jl. is Bitcoin gezakt naar een waarde van .000, en deze trend zette zich door op de nacht van 5 mei. Er was sprake van wat schommeling tussen .000 en .000 maar de koers bleef uiteindelijk steken op de laagste waarde. Deze zelfde trend was merkbaar bij cryptocurrency Ethereum, terwijl andere altcoins juist in de lift zaten en hard stegen.Het is een bekend fenomeen dat dagen met grote stijgers gevolgd worden met dagen vol met correcties. Nadat de gehele markt van de crypto’s een kleine 7% daalde is deze inmiddels alweer redelijk gestabiliseerd. De vraag blijft echter voor hoe lang deze situatie zal gelden, want er speelt veel wat op het moment van invloed is op de algehele beurswaardes.

Komt er een nieuwe Bitcoin-upgrade aan?

De laatste upgrade van het Bitcoin netwerk stamt alweer uit 2017. In dat jaar werd het netwerk geüpgraded naar Segwit – Segregrated Witness – en het duurde niet lang voor er over de volgende upgrade gespeculeerd werd. Dit is al sinds 2018 het geval, en de upgrade die hierin het meest besproken is, is Taproot. Deze werd begin 2018 geïntroduceerd door Gregory Maxwell, voornamelijk bekend als groot softwareontwikkelaar.Taproot heeft als een van de voornaamste doelen om gebruikers meer privacy te bieden door smart contracts als gewone Bitcoin transacties te laten maskeren. Om Taproot te kunnen lanceren zullen miners nieuwe consensusregels een periode toe moeten passen. Ondanks er veel positieve geluiden klinken onder de Bitcoin aanhangers is er ook wat onrust ontstaan rondom de upgrade van Bitcoin. Desondanks wordt er over het algemeen verwacht dat Taproot zonder problemen geïmplementeerd kan worden, zelfs wanneer dit met activeringsmethoden gebeurt waar niet iedereen achter staat. De verwachting is ook dat deze implementatie eind 2021 plaats zal vinden.

40% geeft aan Bitcoin volgend jaar als betaalmiddel te gebruiken

Uit een onderzoek van Mastercard blijkt dat de interesse in de adoptie van crypto’s als digitaal betaalmiddel blijft stijgen. Dit onderzoek is uitgevoerd onder ruim 15.000 deelnemers verspreid over 18 verschillende landen. Mastercard zag al in het eerste kwartaal van 2021 van het aantal contactloze transacties met een miljard stijgen, een trend die verwacht wordt door te zetten.Het bestedingspatroon van consumenten is in 2020 aanzienlijk veranderd, met name door de komst van het Coronavirus. Hierdoor geeft de helft aan normaal geen interesse te hebben in een nieuwe betaalmethode, maar dat dit nu is veranderd. Dit is in lijn met de ontwikkeling van verschillende grote online winkels die kijken naar de mogelijkheden van alternatieve betaalopties.Naast deze hoge verwachting van het introduceren van nieuwe betaalmethodes is er ook direct gevraagd naar de verwachting dat consumenten crypto’s zullen gebruiken als betaalmiddel. Maar liefst 40% geeft aan dat zij verwachten dit volgend jaar te doen, een percentage dat met name afkomstig is vanuit de millennials, oftewel generatie Y. Hiervan geeft 67% aan dat ze een stuk opener zijn jegens crypto’s dan een jaar geleden, 77% geeft aan meer te willen leren over crypto’s en maar liefst 75% geeft toe dat ze crypto’s zouden gebruiken wanneer ze hier meer kennis over hadden.

Is het slim niet altijd naar je vrouw te luisteren?

Als je deze vraag stelt aan acteur Ashton Kutcher is het antwoord zeer waarschijnlijk ‘ja’. Waar hij eerder al het principe van Uber aan zijn vrouw Mila Kunis pitchte en zij dit genadeloos afschoot, deed zij hetzelfde wanneer hij haar vertelde over Bitcoin. Toen de twee net begonnen met daten vertelde Kutcher over een bedrijf dat taxiritjes liet delen waarin eigenlijk iedereen in staat was taxichauffeur te zijn. Kunis antwoordde hierop dat zij dit het slechtste idee ooit vond, hetzelfde antwoord dat zij gaf op Kutcher’s uitleg over Bitcoin.Gelukkig luisterde hij niet naar zijn vrouw en geeft Kunis nu aan dat het heel slim van hem was dat hij weet niet altijd naar zijn vrouw te luisteren. Ondanks Kunis met name op het gebied van Bitcoin heel bang was voor de grote risico’s die het met zich meebracht, aangezien het niet verzekerd was door de Federal Deposit Insurance Corp. Het antwoord van Kutcher was hierop ‘ok, dan gaan we erin investeren’, de mening van zijn vrouw duidelijk overboord gooiend. Niet alleen is hij sinds 2013 investeerder in Bitcoin, ook was hij in een vroeg stadium betrokken bij platformen als Uber, Spotify en Airbnb. Hiermee is naar verluidt de waarde van zijn kapitaalfonds A-Grade gestegen tot een duizelingwekkend bedrag van 250 miljoen dollar. En dat in slechts 6 jaar. Inmiddels investeert de acteur ook in andere crypto-gerelateerde bedrijven als Lolli, een bedrijf dat zich richt op het realiseren van Bitcoin beloningen.Dat het raadzaam is niet altijd naar je vrouw te luisteren is met deze voorbeeld wat ons betreft duidelijk.

Samenvatting

Er gebeurt zoveel op het gebied van Bitcoin dat het moeilijk is dit allemaal bij te kunnen houden. Zoals je in dit artikel hebt kunnen lezen zijn er niet alleen veel ontwikkelingen op het gebied van marktwaarde en koersen, maar ook op het gebied van betalingsopties. De mogelijkheid om bij een gevestigde naam als Sotheby’s met Bitcoin te kunnen betalen is een grote doorbraak, en de verwachting dat dit op korte termijn bij andere grote namen ook mogelijk is, is dan ook groot. Ook het onderzoek dat Mastercard deed onder een grote steekproef consumenten geeft aan dat er een toenemende interesse is in het betalen met Bitcoin, gestimuleerd door tijden van het Coronavirus waarin veiligheid voorop staat. Waar de ontwikkelingen ons allemaal heen brengen zal de tijd ons leren, wij houden je in ieder geval goed op de hoogte.

Cryptocurrency prijzen

Aan de slag met crypto kan moeilijk zijn. Onze gedetailleerde prijsvergelijkingen en cryptocurrency-gidsen hebben u gedekt.
Vergelijk Exchanges

4

(44 people)

Tap to rate this article

Cryptocurrency prijzen

Vergelijk Exchanges