Bitcoins kopen iDEAL

  Er gaat geen dag voorbij of Bitcoin is in het nieuws. Vanwege een daling of stijging, of omdat Elon Musk weet iets heeft getwitterd waardoor de koers sterk gedaald of gestegen is. Hoe dan ook: Bitcoins zijn hot! Misschien overweeg je zelf om in Bitcoin te gaan handelen, maar loop je nog tegen wat praktische zaken aan zoals de opslag of de betaling. Aan dit laatste onderwerp wijden we dit artikel, want het is niet meer nodig om via een credit card of ingewikkelde ruilacties Bitcoin te verhandelen. Dit gaat tegenwoordig ook heel makkelijk en snel via iDEAL. In dit artikel wordt uitgelegd hoe en waar je Bitcoins met iDEAL kunt kopen, wat hier de voor- en nadelen van zijn en waar je verder op kunt letten in de Bitcoin handel.

  Wat is Bitcoin

  Allereerst het antwoord op de basisvraag: want wat is Bitcoin nu precies? Bitcoin is in 2008 ontstaan uit de destijds ontstane vraag naar een nieuw digitaal betaalmiddel. De reden hiervan ligt in de financiële crisis en het wantrouwen dat is ontstaan richting de originele financiële instellingen. Het belangrijkste kenmerk van Bitcoin is dan ook een vorm van betalen direct tussen de eindgebruikers, zonder tussenkomst van banken of andere financiële instellingen.In plaats van dat je dus een bedrag vanaf jouw rekening overmaakt naar de rekening van een ander – een transactie die door de banken wordt geregeld – maak je het direct over naar de ander. Geen tussenkomst van derden en dus geen vorm van controle.Een andere grote verandering is het volledig in bezit hebben van jouw bezittingen. Dit klinkt dubbel en tegenstrijdig, maar dit is niet het geval. Wanner jij nu inlogt op jouw bankrekening zie je een overzicht van jouw bezittingen, zonder deze echt in jouw bezit te hebben. Dit kun je zien als een weergave van de administratie van jouw bank. Log je echter in op jouw crypto wallet, dan zie je een overzicht van jouw daadwerkelijke bezittingen.

  Wat is blockchain

  Om te begrijpen hoe de transacties van Bitcoin verlopen maken we even een uitstapje naar de kern van deze technologie, namelijk de blockchain. Een blockchain – en de technologie erachter – is een keten van transacties en data die onveranderbaar zijn wanneer vastgelegd. In het geval van Bitcoin worden ongeveer iedere tien minuten de transacties verzameld en met elkaar vastgelegd in een ‘block’. Dit block wordt daarna aan de keten toegevoegd waarna de blockchain ontstaat.Omdat deze blockchain ook data bevat is het eigenlijk een vorm van een database. En hierbij komt het misschien wel belangrijkste kenmerk van Bitcoin: het is namelijk decentraal. Wat hiermee bedoeld wordt is dat er over de gehele wereld pc’s zijn die een kopie van deze geschiedenis aan transacties bewaren. Omdat al deze pc’s deze geschiedenis in hun bezit hebben kunnen ook al deze pc’s controleren of nieuwe transacties legitiem zijn. Probeer je bijvoorbeeld een transactie in Bitcoin te doen zonder deze in jouw bezit te hebben? Dan zal dit uit de blockchain blijken waardoor jouw transactie wordt afgekeurd. Wel zo veilig.Omdat er wereldwijd wel duizenden pc’s zijn met deze kopie in hun bezit is het nagenoeg onmogelijk om het gehele netwerk plat te leggen. Dit gebeurt wanneer een kopie wordt vernietigd, maar in het geval van Bitcoin zou dit dus om het vernietigen van duizenden kopieën gaan.

  Nodes en miners

  Naast blockchain is er nog een term die belangrijk is om Bitcoin goed te begrijpen, namelijk nodes. Een node is uit te leggen als één van de pc’s die de gehele transactiegeschiedenis bijhoudt. Omdat deze node de transactie als het ware naast de historie legt, en dus kan zien of deze legitiem is, kan deze transacties goedkeuren of afkeuren. Wanneer een transactie wordt goedgekeurd is het aan de miners om deze goedgekeurde transactie als block aan de keten toe te voegen waarmee de blockchain wordt uitgebreid.Miners zijn ook uit te leggen als een vorm van pc, maar dan – meestal – enkel gericht op het minen van Bitcoin. De manier waarop dit gebeurt is aan de hand van een ingewikkelde wiskundige opgave. Hiervoor is veel rekencapaciteit nodigen en er wordt tevens met andere miners geconcurreerd. De eerste die deze opgave oplost verdient namelijk 12,5 Bitcoin en mag het block aan de ketting toevoegen.

  Wat is een Bitcoin wallet?

  Wil je overgaan tot handel in Bitcoin of een andere crypto? Dan is het noodzakelijk een wallet aan te schaffen. Omdat Bitcoin – en alle andere crypto’s – alleen in digitale vorm beschikbaar is, is het dus onontkoombaar om deze in een digitale portemonnee op te slaan. Ook het kopen, verkopen of verhandelen van Bitcoin is alleen mogelijk via een dergelijke wallet. Deze wallet bevat twee sleutels in digitale vorm; de openbare- en de privé sleutel.De openbare sleutel kun je zien als een soort huisadres van de ontvanger. Wil jij Bitcoin versturen naar iemand anders? Dan heb je hiervoor het adres van deze ontvanger nodig, wat te vinden is in deze openbare sleutel. Vergelijk dit met het huisadres van iemand wanneer je diegene een kaartje stuurt.De privé sleutel richt zich echter alleen op jou als ontvanger en voorziet jou in jouw toegang tot de Bitcoins in jouw bezit. Dit kun je zien als een soort pincode die je op jouw rekening hebt: deze heb je nodig om jouw bezittingen te kunnen zien, maar ook om transacties uit te kunnen voeren.Er zijn heel veel verschillende typen wallets verkrijgbaar. Factoren die hierbij een rol spelen zijn veiligheid, toegankelijkheid en kosten. Wil je meer weten over de typen wallets die verkrijgbaar zijn om zo te bepalen welke voor jou het meest geschikt is? Dan raden we je aan eerst te lezen. Zodanig ben je volledig geïnformeerd en kun je de meest geschikte wallet kiezen.

  Waarom zou ik Bitcoin kopen?

  Gezien de laatste ontwikkelingen op het gebied van Bitcoin, en een zeer volatiele markt, is het waarschijnlijk dat je wat twijfel hebt bij het al dan niet investeren in Bitcoin. De waarde is enorm gestegen wanneer je het met de introductie uit 2009 vergelijkt, maar dit is de afgelopen 12 jaar niet in één rechte lijn omhoog gegaan. We geven je hierbij drie belangrijke redenen waarom je in Bitcoin zou willen investeren.

  1. Meer rendement dan op een spaarrekeningDe rentes die op spaargeld gegeven worden zijn heel erg laag, en eigenlijk kun je deze verwaarlozen als het om inkomsten gaat. Daarbij blijven de prijzen omhoog gaan in verband met inflatie. Het resultaat? Jij betaalt meer voor jouw dagelijkse dingen als boodschappen, maar de waarde van jouw bezittingen blijft gelijk. Dit is natuurlijk een trend die je liever de andere kant op zou willen zien gaan. Via beleggingen zoals bijvoorbeeld Bitcoin kun je meer winst halen op jouw bezit. Het is natuurlijk geen garantie dat dit gebeurt, maar de kans dat jouw bezit stijgt in waarde is in ieder geval hoger dan wanneer je het op de bank laat staan.
  2. Het is spannendOmdat er zóveel gebeurt op het gebied van Bitcoin is geen enkele dag saai. Dit werkt natuurlijk twee kanten op. Stijgt de waarde van Bitcoin en heb jij deze in jouw bezit? Dan schreeuw je dit het liefst van de daken natuurlijk. Maar daalt de waarde, dan daalt ook jouw bezit. Wees je er dus van bewust dat de handel in Bitcoin veel risico’s’ met zich meebrengt en doe dit alleen met geld dat je kunt missen.
  3. Op de toekomst voorbereidDe mening zijn er nog over verdeeld, maar er gaan geruchten dat crypto het betaalmiddel van de toekomst is. Tegenwoordig heeft al bijna niemand meer contant geld in zijn bezit en heeft iedereen dit als digitaal bezit op de bank staan. Dus waarom zouden we niet in de toekomst dit volledig vervangen hebben door crypto’s? De betaalmogelijkheden blijven groeien, dus wie weet betalen we over twintig jaar wel met onze crypto wallet in plaats van pinpas bij de kassa van de supermarkt.

  Hoe kan ik Bitcoin kopen?

  Wil je nu overgaan tot de aankoop van Bitcoin? Gefeliciteerd! Hiervoor zijn echter verschillende mogelijkheden, dus lees je goed in en bepaal wat voor jou de meest geschikte optie is. Om Bitcoin te kopen zijn er verschillende mogelijkheden, zo kun je dit doen via een broker of maar je kunt ook zelf aan de slag via een Wanneer je als absolute nieuweling begint op de markt van crypto trading kan het raadzaam zijn hier een broker voor in te schakelen. Deze fungeert als het ware als tussenpersoon tussen jou en een exchange. Deze broker heeft veel ervaring met het handelen in crypto’s als het goed is, dus kan jou goed adviseren in de koers die je op moet gaan. Doe altijd goed research naar een broker voordat je ermee in zee gaat, want op het gebied van cryptohandel komt fraude helaas voor. Hou er ook rekening mee dat een broker geld kost. Maak hier ruimte voor wanneer je een begroting maakt voor jouw handel in crypto’s, en hou ook rekening met de bijkomende.Een andere manier om in crypto’s te handelen is via een trading bot. Dit kun je eigenlijk zien als een soort trader maar dan in de vorm van een robot. Jij voorziet deze trading bot van de informatie die hij nodig heeft om namens jou te kunnen handelen. Dit gaat om informatie als tot hoever een trading bot mag gaan, waar jouw voorkeur in crypto’s ligt en nog veel diepere info indien gewenst. Ook het gebruik van een trading bot gaat natuurlijk tegen kosten, maar het kan je een hoop stress en slapeloze nachten bezorgen: een robot wordt namelijk nooit moe en heeft geen last van emoties en bijvoorbeeld.Tot slot kun je ook gebruik maken van een exchange. Of je nu beginnend- of gevorderd handelaar bent; voor iedereen is een geschikte exchange te vinden. Bekijk ook hier goed de mogelijke opties en zorg dat je voor jezelf goed inzichtelijk hebt aan welke vooraarden een exchange moet voldoen. Moet het bijvoorbeeld mogelijk zijn de winst of inleg via fiatvaluta in te kunnen leggen? Of moet het mogelijk zijn gebruik te maken van een hefboom? Kijk ook naar de verschillende crypto’s die verhandelbaar zijn en de betaalmethoden, en zorg dat deze goed aansluiten op jouw behoeftes.

  Waar kan ik Bitcoin kopen met iDEAL?

  Wil je handelen in Bitcoin en wil je deze met iDEAL kunnen betalen? Dan zijn er verschillende exchanges die dit ondersteunen. We hebben er hieronder een aantal voor je bij elkaar gezet, maar hou ook onze in de gaten waar je de laatste informatie over de beschikbare exchanges vindt.Exchanges waar je met iDEAL kunt betalen:

  • Bitvavo
  • Bitcoin Meester
  • Okex
  • Kraken
  • Bitonic
  • eToro
  • Bitpanda
  • Coinbase

  Voordelen Bitcoin met iDEAL kopen

  Aan het kopen van Bitcoin zitten een aantal grote voordelen in tegenstelling tot bijvoorbeeld betaling met credit card of bankoverschrijving. We hebben er weer een aantal voor je bij elkaar gezet:

  • Er wordt geen gebruik gemaakt van gevoelige informatie als credit card gegevens. Komen jouw gegevens van een credit card in handen van de verkeerde persoon, dan kan hij hier betalingen mee gaan verrichten. Door via iDEAL aan te kopen is de kans op fraude een stuk kleiner.
  • De kans is groot dat je via iDEAL alleen handelt met dat je kunt missen. De limieten van credit cards kunnen hoog oplopen, zodat de maatschappijen over de openstaande kredieten hoge rentes kunnen rekenen. Wanneer je dus een credit card gebruikt is de kans groter dat je je laat verleiden om met meer geld te handelen dan je van plan was. Gebruik je iDEAL dan kun je alleen gebruik maken van het saldo op jouw bankrekening waardoor de kans een stuk kleiner is dat je hierdoor in de schulden komt.
  • Het betalen met iDEAL is supersnel. Je hoeft geen gegevens van jouw credit card in te vullen of een handmatige bankoverschrijving uit te voeren. Het hele platform is dusdanig ingericht zodat het vertrouwd is – omdat het jouw bankomgeving is – en daarmee supersnel geregeld kan zijn om geld op jouw wallet te storten.

  Nadelen Bitcoin met iDEAL kopen

  Natuurlijk zitten er ook nadelen aan het handelen in Bitcoin via iDEAL, en de grootste hiervan is wel de beperking die je jezelf oplegt. Het is namelijk niet op alle exchanges mogelijk om via iDEAL te betalen, omdat dit met name op de Nederlandse markt gericht is. Kijk dus goed naar de mogelijkheden op de exchanges. Heeft een exchange die aan al jouw eisen voldoet geen mogelijkheid tot betaling met iDEAL? Overweeg dan een andere exchange of betaalmethode. Echter, er zijn steeds meer exchanges waar dit mogelijk is dus wij achten de kans groot dat je een geschikte exchange voor betaling met iDEAL zult vinden.

  Bitcoin ATM

  We willen dit artikel afsluiten met een leuk weetje, want wist je dat er zelfs ware crypto ATM’s – geldautomaten – bestaan? Op het moment van schrijven vind je er 19 in Nederland, waarbij deze met name in de grote steden te vinden zijn. Deze geldautomaten voor crypto’s kun je gebruiken om bijvoorbeeld geld om te zetten in crypto’s. Deze worden dan in de gewenste crypto opgeslagen in jouw wallet.Ook is het mogelijk om het tegenovergestelde te doen, en crypto’s uit jouw wallet uit te laten betalen in cash.

  Samenvatting

  Betalen met iDEAL wanneer je Bitcoin wilt kopen is een betaalmethode die steeds meer geïntegreerd raakt in de wereld van crypto handel. Het is heel eenvoud en snel, maar het kan ook een stuk veiliger zijn dan bijvoorbeeld met het gebruik van een credit card. Met veiliger bedoelen we twee dingen: het is namelijk makkelijker om via gestolen credit card gegevens betalingen vanuit jouw rekening te doen, maar het is ook veiliger omdat jouw saldo waarschijnlijk kleiner is op jouw betaalrekening. Zo beperk je jezelf in het bedrag dat je in crypto investeert, en is de kans groot dat je alleen met geld handelt dat je kunt missen.We hebben in dit artikel enkele exchanges vermeld waarbij betaling met iDEAL mogelijk is. Deze ontwikkelingen zijn echter in volle gang, dus we adviseren zeker om jouw voorkeurs exchange goed te checken op de mogelijkheid van betaling met iDEAL.

  Cryptocurrency prijzen

  Aan de slag met crypto kan moeilijk zijn. Onze gedetailleerde prijsvergelijkingen en cryptocurrency-gidsen hebben u gedekt.
  Vergelijk Exchanges

  4

  (44 people)

  Tap to rate this article

  Cryptocurrency prijzen

  Vergelijk Exchanges