Wat zijn Bitcoin futures en hoe handel ik hierin?

  Met de introductie van de Bitcoin in 2009 is er een hoop veranderd in de financiële wereld. Er kwam een antwoord op de alom bekende fiat-valuta als de euro en de dollar, waarbij de macht weer bij de gebruiker kwam te liggen in plaats van bij de grote financiële instellingen. Inmiddels is Bitcoin niet meer weg te denken uit de financiële markt, en hebben er inmiddels duizenden andere cryptocurrencies de markt ook betreden. Er is nu echter sprake van een nieuw fenomeen, namelijk Bitcoin futures. Wat zijn deze Bitcoin futures, hoe handel je hierin en wat zijn de voor- en nadelen van het handelen in Bitcoin futures? Dit en meer lees je in onderstaand artikel.

  Wat zijn Bitcoin futures?

  Uiteraard beginnen we bij de basis, want wat zijn Bitcoin futures nu precies? In het kort komt het erop neer dat via futures Bitcoin verhandeld wordt aan de hand van prijsafspraken. Het is eigenlijk een soort overeenstemming om op een vastgesteld tijdstip in de toekomst Bitcoin te handelen tegen een prijs die van tevoren is afgestemd. Deze overeenstemming wordt tussen twee partijen besproken en vervolgens vastgelegd. Om deze manier van handelen nog beter uit te leggen doen we dit aan de hand van de verschillen tussen het handelen in futures en het handelen volgens de normale manier. Beide methoden zijn hieronder uiteengezet.

  Normale manier van handelen

  Allereerst de normale manier van handelen, ook wel spot trading genoemd. De aandelenmarkt kan ontzettend schommelen waardoor de waarde van aandelen kan toenemen of afnemen. Globaal gezegd komt dit voort uit het samenspel tussen vraag en aanbod. Is het aanbod groot maar de vraag minder, dan betekent dit een lagere waarde van een aandeel. Is een aandeel echter enorm in trek, maar zijn er weinig van te krijgen op de markt? Dan stijgt de prijs die mensen hiervoor willen betalen. Via aandelen worden bedrijven als het ware in stukjes gedeeld, waarin ieder stukje bedrijf wordt vertegenwoordigd door een aandeel. Boekt het bedrijf niet de successen die het voor ogen had? Dan zullen mensen af willen van dit stukje in het bedrijf. Gaan de successen echter in positieve zin tegen alle verwachtingen in? Dan zullen er meer mensen zijn die een stukje van het bedrijf willen kopen om zo mee te delen in de winst. Deze normale manier van handelen komt veel voor en de stijgings- en dalingspercentages zijn over het algemeen klein. Momenten waarop deze wijzingen groter zijn, zijn bijvoorbeeld in tijden van algehele beurscrises of een fusie van twee zeer invloedrijke bedrijven.

  Handelen via futures

  Wanneer we deze normale manier van handelen afzetten tegen het handelen via futures, dan is het grootste onderscheid de timing. Handel je normaal en met aandelen dan focus je op de waarde van deze aandelen. Handel je echter met futures, dan focus je je veel meer op de voorspelling van de prijzen en hoe deze zich in de toekomst zullen gedragen. Bij het handelen in futures is het niet de kunst in te stappen op het moment dat de prijs lager is om vervolgens te hopen dat deze stijg, maar juist om in te stappen en aan te geven wat jouw verwachting is met betrekking tot de prijs. Zoals je bij de normale manier van handelen een deel van een bedrijf koopt, gaat het met Bitcoin futures meer over de voorspelling van de ontwikkeling van de koers. Daarom is het bij het handelen via futures ook mogelijk om geld te verdienen als een bedrijf daalt in waarde, maar heeft het als keerzijde natuurlijk ook het verliezen van geld als de waarde van een bedrijf toeneemt. Je zet je geld dus in op de koersvoorspelling.Zoals eerder gezegd sluit je dus een soort contract af waarin vaststaat op welk moment en tegen welk bedrag je een Bitcoin koopt of verkoopt.

  De voordelen van futures

  Nu je weet wat futures zijn is het tijd om de voordelen te bespreken. Een groot voordeel van handelen in futures is dat er geen grote investeringen nodig zijn om een hoog rendement te kunnen halen. Dit komt door het hefboomeffect, waarover later meer. Een ander groot voordeel – en tevens groot onderscheid van de normale manier van handelen – is de mogelijkheid om geld te verdienen wanneer de waarde daalt. Je koopt namelijk niet de crypto maar een derivaat. Dit leidt ons meteen tot het volgende voordeel, namelijk dat het niet nodig is om coins te hebben om te kunnen handelen. Ook biedt het handelen in futures de mogelijkheid om de risico’s van jouw portfolio te verminderen.

  De nadelen van futures

  Natuurlijk is ook het handelen via futures niet een manier die geen nadelen kent. We hebben ook hier weer de belangrijkste voor je bij elkaar gezocht. Via hetzelfde hefboomeffect als bij de voordelen besproken, kan dit ook averechts werken zodat je meer geld verliest dan je hebt ingelegd. Dit kan hard gaan waardoor je snel en veel geld kan verliezen. Het is niet zo dat je bij het handelen in futures achterover kunt gaan leunen. Juist hierbij is het van belang om de markt goed te volgen en zo de impact in te schatten die de koersen hebben op jouw futures.

  Wat zijn leverages?

  Terugkomend op het eerder besproken hefboomeffect is het goed om wat meer uit te leggen over leverages. Leverage is een begrip dat heel veel voorkomt in de wereld van crypto’s, maar wat betekent dit nu precies? Als je via futures een positie inneemt kun je een leverage in de vorm van een hefboom inzetten. Dit betekent kort gezegd dat je het effect van jouw positie versterkt. Heb je een rendement van €20 behaald en heb je hier een leverage van 5x op ingezet? Dan verdien je vijf keer zoveel, dus €100 in plaats van €20. Zoals gezegd kun je door middel van een hefboom met een kleine investering een hoog rendement behalen, want de stap van €20 naar €100 is aardig serieus. Maar zoals je al aan voelt komen is de keerzijde net zo krachtig. Maak je geen €20 winst maar verlies inclusief een leverage van 5x, dan kun je via een snelle rekensom uitrekenen hoe groot je verlies dan is.Er zijn gelukkig – met name voor de beginners – exchanges die een marge hebben ingebouwd zodat je geen posities inclusief leverages in kunt nemen die je niet kan betalen. Omdat een hefboom een soort ‘als, dan’ effect is kun je hier gemakkelijk limieten op zetten.

  Handelen in Bitcoin futures

  Nu je weet hoe futures werken, en vooral wat de grote effecten kunnen zijn, vraag je je misschien af hoe je kunt handelen in Bitcoin futures. Verwacht je dat de prijs van Bitcoin stijg, dan neemt je een long position in. Stijgt de koers van Bitcoin? Dan maak je winst. Verwacht je echter dat de prijs van Bitcoin daalt, dan kies je voor de short position. Dan maak je winst wanneer de prijs van Bitcoin inderdaad daalt. Vervolgens kies je of je op jouw posities nog een hefboom in de vorm van leverages wilt zetten, waarbij we je mee willen geven dit goed uit te zoeken alvorens te realiseren.Heb je een positie ingenomen, dan zijn er verschillende mogelijkheden om deze te verliezen. Allereerst wanneer de 

  grens is bereikt. Deze stop-loss grens is een grens die je zelf instelt als uiterste, zodat je zeker weet dat jouw verlies nooit die grens passeert. Stel je deze grens niet in dan kun je te maken krijgen met een liquidatie prijs. Wanneer de prijs boven jouw liquidatie prijs uitkomt ben je je totale positie kwijt en dus ook al het geld.

  Handelsstrategieën Bitcoin futures

  Nu je wat meer weet over de achtergrond en werking van Bitcoin futures ben je misschien zo ver dat je hierin wilt gaan handelen. Hiervoor is het goed om de – voor jou – juiste handelsstrategie te kiezen. Deze is onderhevig aan verschillende factoren, zoals visie, doel en tijd.

  • Doel: begin met het definiëren van een duidelijk doel, waarom wil je in Bitcoin futures gaan handelen? De kans is groot dat dit antwoord in het domein van ‘snel veel geld verdienen’ ligt. Een andere optie is om futures te gebruiken náást jouw portfolio met Bitcoin. Zo kun je jouw risico spreiden door ook in futures te gaan handelen. Omdat de waarde van jouw wallet afhankelijk is van de ontwikkelingen op de markt, kun je ervoor kiezen om ook een short position te nemen. Als de prijs daalt en jouw wallet dus minder waard wordt, dan zorgen de futures ervoor dat dit effect verzacht wordt. Vanwege het kiezen voor een short position maak je namelijk winst, zodat het totale verlies lager uit zal komen. Er zijn zelfs mensen die short positions voor slechts enkele minuten of zelfs seconden nemen. Het komt echter vaker voor dat mensen deze posities langer vasthouden. Kies dus goed je doel en bepaal op basis hiervan een goede visie.
  • Visie: bepaal goed jouw eigen visie op de prijsontwikkelingen. Verwacht je een prijsstijging en heb je dus een long positie ingenomen? Bepaal dan goed of de stijging die je ziet tijdelijk is of dat je verwacht dat deze nog verder toe zal nemen. Als dit laatste het geval is dan is het raadzaam om jouw positie langer vast te houden. Verwacht je echter dat de piek geweest is? Dan is het raadzaam om van jouw positie af te komen zodat je voor de grootst mogelijk winst kunt gaan.
  • Tijd: zoals uit het bepalen van het doel al is gebleken zijn er verschillende manieren om posities vast te houden. Dit kan voor slechts een paar seconde zijn, maar ook een stuk langer. Laat hierin meespelen hoeveel tijd je hebt om te handelen in futures. Er gebeurt veel en het is met name bij short positions belangrijk dat je deze ontwikkelingen goed kunt volgen. Heb je een kantoorbaan en vindt de baas het niet heel erg fijn als je in ‘zijn tijd’ de Bitcoinmarkt in de gaten houdt? Dan is de kans groot dat je jouw positions beter lang vast kunt houden.

  Hoe handel ik in Bitcoin futures?

  Nu je alles over Bitcoin futures hebt kunnen lezen, inclusief het bepalen van de juiste handelsstrategie, komt de vraag: hoe handel ik in Bitcoin futures? Er zijn op het moment van schrijven zes grote platforms waar je terecht kunt om in Bitcoin futures te handelen:

  • Bakkt
  • Quedex
  • BitMEX
  • Deribit
  • Binance Futures
  • CryptoFacilities

  Samenvatting

  Allereerst willen we je meegeven dat het handelen van Bitcoin futures grote risico’s met zich meebrengt. We raden je dan ook aan om grondig onderzoek te doen naar deze vorm van handelen alvorens hiermee te starten. Handel ook alleen met geld dat je kunt missen, zodat een eventueel verlies niet tot grote gevolgen voor jou – en misschien zelfs jouw omgeving – leidt. In dit artikel heb je kunnen lezen hoe het handelen in Bitcoin futures zich onderscheidt van het ‘normale handelen’. Met futures kun je Bitcoin verhandelen aan de hand van prijsafspraken, wat eigenlijk een soort overeenstemming is om op een vastgesteld tijdstip in de toekomst Bitcoin te handelen tegen een prijs die van tevoren is afgestemd. Deze afspraken staan in een overeenkomst die door beide partijen is goedgekeurd. Een groot voordeel van het handelen in futures is dat je met een kleine investering al mee kunt doen en zelfs al serieuze bedragen kunt verdienen. Dit effect wordt versterkt door leverages, oftewel een hefboom. Maak je €20 winst en heb je op jouw positie een leverage van 5x gezet? Dan stijgt deze winst naar €100. Echter, deze hefboom kan ook de verkeerde kant opbuigen waardoor jouw verlies van €20 naar €100 kan gaan. Handelen in Bitcoin futures kan een manier zijn om de risico’s van jouw wallet te spreiden, omdat de waarde van de Bitcoin niet van directe invloed hoeft te zijn op de waarde van jouw posities. Tot slot kan gesteld worden dat het handelen in Bitcoin futures met name voor de ervaren handelaar geschikt is. Het is van groot belang dat de markt goed in de gaten gehouden wordt. Ook zijn de gevolgen van het innemen van posities soms groot. Kies dus de juiste strategie en of je voor short- of long positions wilt gaan.

  Cryptocurrency prijzen

  Aan de slag met crypto kan moeilijk zijn. Onze gedetailleerde prijsvergelijkingen en cryptocurrency-gidsen hebben u gedekt.
  Vergelijk Exchanges

  4

  (44 people)

  Tap to rate this article

  Cryptocurrency prijzen

  Vergelijk Exchanges