Decentralized Finance

Decentralized Finance (DeFi)

Traditionele financiële diensten komen samen met innovatieve blockchain technologieën om een nieuwe, gedecentraliseerde economie te creëren. Decentralized Finance brengt een grote hoeveelheid aan financiële diensten naar gedecentraliseerde platforms, waardoor iedereen toegang heeft tot financiële instrumenten zonder te maken te krijgen met een tussenpersoon. Dit opent de deur naar mogelijkheden zoals leningen en spaarrekeningen en dat allemaal binnen handbereik van gebruikers over de hele wereld.

Innovatieve instrumenten 

Een van de meest fascinerende aspecten van DeFi is de opkomst van innovatieve financiële instrumenten, zoals vloeibare stakings derivaten. Deze instrumenten stellen gebruikers in staat om voordeel te halen van hun crypto-activa door ze in te zetten voor staking, terwijl ze tegelijkertijd vloeibare middelen vrijmaken om te investeren of te gebruiken voor andere doeleinden.

De meeste DeFi-producten draaien op het openbare en transparante blockchain-netwerk van Ethereum en maken het meest gebruik van zogeheten smart contracts. Dat zijn digitale contracten die automatisch worden uitgevoerd zodra aan van tevoren afgesproken criteria is voldaan. Dat betekent dat er een garantie bestaat dat een bepaalde transactie wordt uitgevoerd. 

Doordat deze gegevens worden opgeslagen met blockchain technologie, verspreid over duizenden computers, is het vrijwel onmogelijk om gegevens te censureren of diensten te sluiten. Deze technologie introduceert een grote reeks aan nieuwe financiële applicaties waarvan de meest populaire nog even benoemd worden.

De leerplatformen zijn wel erg bekend. Een van de voordelen van het lenen en uitlenen van activa met DeFi als je het vergelijkt met het originele kredietstelsel, is het grootste verschil dat transacties direct worden uitgevoerd. Ook is er geen vertrouwen nodig in een tussenpartij, want deze bestaat namelijk niet en je kunt zelf de gegevens via de blockchain verifiëren.

Interessante DeFi projecten voor 2024 zijn

uniswap 

Uniswap is een gedecentraliseerd handelsprotocol op Ethereum dat het mogelijk maakt om tokens direct vanuit je wallet te ruilen zonder tussenkomst van een tussenpersoon. Het is een van de meest gebruikte DeFi-protocollen voor het verhandelen van Ethereum en ERC-20 tokens.

Curve

Curve (CRV) is een DEX (Decentralized Exchange) die zich richt op stablecoins - tokens die gekoppeld zijn aan traditionele activa. Het heeft ook ondersteuning toegevoegd voor Wrapped Bitcoin (WBTC) en Wrapped Ethereum (WETH). Curve was ooit de grootste DEX qua Total Value Locked (TVL), maar de recente hack van $70 miljoen heeft geleid tot een massale uitstroom.

Balancer

Balancer (BAL) is een van de oudste DeFi-platforms. In tegenstelling tot andere DEX'en werkt het als een indexfonds en host het pools die bestaan uit meerdere tokens - tot wel acht. De pools passen automatisch de activaallocaties aan om een gewenst evenwicht te behouden te midden van prijsschommelingen. Het protocol, dat op Ethereum en zes andere ketens werkt, biedt openbare, privé- en slimme pools aan om te voldoen aan verschillende voorkeuren en risiconiveaus.

MakerDAO
Maker (MKR) is een breder ecosysteem dat bestaat uit een leenplatform die gekoppeld is aan de Amerikaanse dollar genaamd DAI, en een DAO die het netwerk beheert. Het op Ethereum gebaseerde platform stelt gebruikers in staat om verschillende crypto-activa als onderpand te storten om DAI te lenen.

Aave 

Aave (AAVE) concurreert met Maker als het grootste uitleenplatform qua Total Value Locked (TVL). Op dit moment heeft het meer dan $10 miljard aan crypto-activa als onderpand.

De nieuwste versie, V3, is beschikbaar op 10 verschillende ketens, waaronder Ethereum, waardoor gebruikers tientallen tokens kunnen uitlenen en lenen.

Concurrenten in zicht 

Er zijn meer dan genoeg andere blockchain netwerken die de opkomende markt in het vizier hebben. DeFi krijgt duidelijk een boost van verschillende kanten. 

Zo is Cardano van plan om smart contracts te introduceren op de blockchain en zal daarmee ook DeFi brengen naar het netwerk. Ook op het Tron-netwerk zijn al enkele DeFi-projecten gelanceerd. Het is maar de vraag of Ethereum hier tegenop kan, want populariteit is zeer noodzakelijk om in de strijd te blijven. Ethereum zal dus snel op zoek moeten gaan naar oplossingen. 

Alhoewel DeFi door veel marktdeelnemers als de toekomst van financiën wordt gezien, is DeFi in zijn huidige vorm nog niet geschikt voor iedereen. Het is nog een hele nieuwe wereld en daarom ook zeer gevaarlijk voor beginnende investeerders. Meerdere DeFi-projecten hebben nog fouten staan in hun programmering, en deze zijn al vaker misbruikt om fondsen uit de platformen te roven. De belangrijkste tip is daarom om erg voorzichtig te zijn en jezelf goed te informeren over de stand van zaken. 

Het is in ieder geval zeker dat met de instrumenten, integratie van echte activa en een evoluerend regelgevend landschap, DeFi op het punt staat om een blijvende impact te hebben op hoe de meeste denken over en omgaan met financiën. Misschien wel het meest essentiële onderwerp als je het betrekt in de crypto sector. Er valt nog genoeg te vertellen dus mocht je geïnteresseerd zijn, blijf dan vooral onderzoek doen. 

Cryptocurrency prijzen

Aan de slag met crypto kan moeilijk zijn. Onze gedetailleerde prijsvergelijkingen en cryptocurrency-gidsen hebben u gedekt.
Vergelijk Exchanges

4

(44 people)

Tap to rate this article

Cryptocurrency prijzen

Vergelijk Exchanges