Decentralized Privacy

Decentralized Privacy

Persoonlijke gegevens zijn altijd belangrijk geweest, maar in de tijd van nu worden ze steeds waardevoller en tegelijkertijd steeds kwetsbaarder voor inbreuken op de privacy. Gelukkig biedt decentralized privacy een oplossing. Je gaat meer te weten komen over hoe je data-soevereiniteit kan benadrukken en veilige, privacy behoudende technologieën kunnen gebruiken om gecentraliseerde data vulnerabiliteit tegen te gaan en een veiliger, gedecentraliseerd digitaal landschap te bevorderen.

Projecten met decentralized privacy als focus in 2024:

Zcash

Zcash (SEC) is een cryptocurrency die zich richt op privacy door middel van zk-SNARKs, een geavanceerd cryptografisch protocol dat transacties volledig verborgen kan maken op de blockchain. Het wordt zeker erkend als een van de leiders op het gebied van privacy in de crypto-ruimte. 

Worldcoin 

Worldcoin (WLD) streeft ernaar een universeel basisinkomen te bieden via een unieke digitale identiteit oplossing. Het richt zich op het aanbieden van een digitale valuta die voor iedereen ter wereld toegankelijk is. Worldcoin gebruikt biometrische gegevens om een unieke identificatie te creëren voor elk individu, zodat één persoon slechts één keer zijn aandeel kan claimen. Deze identificatie wordt gebruikt om de WLD-tokens te distribueren.

Mimblewimble-gebaseerde projecten

Mimblewimble is een privacy gericht protocol dat transacties op de blockchain verbergt door middel van confidential transactions en CoinJoin. Projecten zoals Grin en Beam maken gebruik van Mimblewimble om privacy te bieden aan gebruikers.

Secret Network (SCRT)

Secret Network is dan weer een blockchain-platform dat zich ook richt op gedecentraliseerde privacy. Het maakt ontzettend veel gebruik van encrypted smart contracts en privacy-first-technologieën om gevoelige gegevens te beschermen en transacties privé te houden. Dat is een erg goede ontwikkeling waar velen wat aan kunnen hebben nu of later in de toekomst. 

Polygon ID 

Polygon ID is een gedecentraliseerde identiteit oplossing gebouwd op de Polygon blockchain, met de nadruk op zelfsoevereiniteit en privacy. Het maakt gebruik van zero-knowledge proofs om gebruikers in staat te stellen hun identiteit te verifiëren zonder persoonlijke informatie prijs te geven.

De bevordering van veiligheid 

Decentralized data vulnerabiliteit is een ernstig probleem dat wordt veroorzaakt door de concentratie van gegevens in handen van enkele grote spelers. Dit maakt de gegevens van anderen ontzettend kwetsbaar voor hackers en andere types van misbruik. 

Decentralized privacy biedt een oplossing door gegevens te verspreiden over een netwerk van knooppunten, waardoor het veel moeilijker wordt voor bijvoorbeeld de hackers om toegang te krijgen tot alle gevoelige informatie van een persoon. 

Door echt de nadruk te leggen op data-soevereiniteit en het gebruik van veilige, privacy behoudende technologieën, kun je zeker een veiliger, decentralized digitaal landschap bevorderen. Het is ook wel echt nodig met alle technologische ontwikkelingen van dit moment. 

Dit zorgt ervoor dat individuen de controle behouden over hun gegevens en dat hun privacy te allen tijde wordt beschermd, waardoor een meer inclusieve, eerlijke en veilige digitale toekomst wordt gecreëerd voor eigenlijk iedereen. 

Mocht je meer willen weten over hoe het zit met wat er verder allemaal gedaan is voor de privacy, kun je hier nog genoeg over vinden online. Je kunt er in ieder geval nooit uit uitgekeken raken, want het blijft een zeer boeiend onderwerp om over te lezen, leren en wellicht zelf mee aan de slag te gaan.

Bestrijding blijft belangrijk 

Door te focussen op data-soevereiniteit en het implementeren van veilige, privacy behoudende technologieën, kunnen we een solide basis leggen voor een digitale wereld waarin vertrouwen, veiligheid en vrijheid centraal staan. Dat veilige landschap wat eerder al werd benoemd komt er al met al zeker aan en het is maar goed om daarvan op de hoogte te blijven. Je weet maar nooit wanneer je het namelijk zelf nodig hebt. Persoonlijke gegevens heeft iedereen en je wilt daar uiterst goed mee omgaan. 

Het bevorderen van een veiliger, gedecentraliseerd digitaal landschap is niet alleen een kwestie van technologie, maar ook van beleid en gemeenschap betrokkenheid. Samen kun je echt werken aan het creëren van een toekomst waarin de privacy van een ander wordt gerespecteerd en alle persoonlijke gegevens veilig zijn, ongeacht waar jij je bevindt in de digitale wereld.

Het blijven streven naar evenwicht tussen innovatie en privacybescherming is wat de meesten de motivatie geeft om te blijven groeien, ook zodat je kan genieten van de voordelen van een decentralized digitale toekomst zonder concessies te doen aan je fundamentele rechten en vrijheden. 

Met de decentralized privacy als leidraad, kunnen we samen bouwen aan een wereld waarin privacy een prioriteit is en waarin we allemaal veilig en vrij kunnen gedijen. Hoe mooi zou dat uiteindelijk zijn? Het werk gaat in ieder geval door en het is wachten nu op wat de toekomst in petto heeft. 

Cryptocurrency prijzen

Aan de slag met crypto kan moeilijk zijn. Onze gedetailleerde prijsvergelijkingen en cryptocurrency-gidsen hebben u gedekt.
Vergelijk Exchanges

4

(44 people)

Tap to rate this article

Cryptocurrency prijzen

Vergelijk Exchanges