Bitcoin wallet

  Wanneer je handelt in cryptocurrencies als Bitcoin, dan is het onontkoombaar om hiervoor een aan te schaffen. In deze wallet sla je al jouw bezittingen op het gebied van crypto’s op, zoals je (vroeger) jouw geld bewaarde in een portemonnee. Met zoveel aanbieders van Bitcoin wallets zijn er minstens net zoveel vragen over deze Bitcoin wallets. Want wat is een Bitcoin wallet precies, kun je deze verstoppen en wat zijn de beste Bitcoin wallets per type wallet? Dit en meer lees je in onderstaand artikel. Let wel: het is zeker van belang enige kennis van Bitcoin te hebben alvorens de juiste de wallet te selecteren, daarom delen we onderaan dit artikel ook nog wat beveiligingstips. Mocht je eerst nog wat achtergrondinformatie willen over de verschillende soorten Bitcoin dan raden we je aan eerst te lezen.

  Wat is een Bitcoin wallet?

  We beginnen uiteraard met de meest gestelde vraag, want wat is een Bitcoin wallet precies? In het kort kun je een Bitcoin wallet uitleggen als een softwareprogramma om de sleutels te beheren zodat het mogelijk is Bitcoin te ontvangen en te versturen. Iedere wallet creëert één unieke privé sleutel voor het onderteken en versturen van transacties betreffende Bitcoin. Daarnaast worden er publieke sleutels aangemaakt om Bitcoin te kunnen ontvangen. Met deze privé sleutel heb je de complete controle over de ontvangen Bitcoin, omdat je met deze privé sleutel Bitcoin kunt versturen naar iedere publieke sleutel van een Bitcoin wallet.Hierin ligt ook meteen het gevaar, want wanneer jouw privé sleutel gehackt wordt is deze totale controle dus in handen van iemand anders. Deze kan vervolgens jouw bezittingen in Bitcoin overmaken naar bijvoorbeeld zijn eigen wallet, zonder dat hier nog een identificatie van enige vorm voor nodig is. Daarom willen we je meteen meegegeven dat het van cruciaal belang is dat je jouw privé sleutel te allen tijde zo veilig mogelijk houdt.

  Kun je Bitcoin wallets verstoppen?

  Nu je weet dat jouw Bitcoin wallet eventueel gehackt kan worden, is een logische vraag of je deze onvindbaar kunt maken. Hiervoor zou een Bitcoin wallet in anonieme vorm moeten bestaan, wat weer een stuk lastiger is te realiseren wanneer het op de beveiliging aankomt. Weet namelijk maar eens aan te tonen dat die anoniemen wallet van jou is. Er zijn echter wel hardware wallets die deze functie ondersteunen, aangezien er bij een hardware wallets sprake is van opslag op het apparaatje zelf in plaats van in een online omgeving. Heb je de hardware wallet in bezit, dan heb je automatisch de opgeslagen crypto’s in handen. Wel moet je hier natuurlijk nog bij zien te komen door de verschillende beveiligingsopties heen.Om het helemaal genuanceerd uit te leggen: er staan niet letterlijk Bitcoin op de hardware wallet – of wat voor type wallet dan ook – maar alleen de verschillende benodigde sleutels. Met de publieke sleutel kom je bij de algemene adressen en met de privé sleutel kun je transacties goedkeuren. Dit zijn de data die opgeslagen zitten in de wallet, en die geven dus de mogelijkheid om transacties uit te kunnen voeren. Hierin staat veiligheid voorop.Later in dit artikel gaan we dieper in op de verschillende type Bitcoin wallets, waarbij de hardware wallet ook uitgebreid aan de orde komt.

  Bitcoin wallet seed

  Je hebt al kunnen lezen hoe belangrijk de veiligheid van jouw Bitcoin wallet is, ongeacht welk type wallet dit is. Een belangrijke term bij deze veiligheid is de initiële wallet seed, of master seed. Deze ontvang je wanneer je een wallet aanmaakt en is een reeks van twaalf of vierentwintig woorden. Deze heb je nodig wanneer – om wat voor reden dan ook – jouw Bitcoin wallet hersteld moet worden. Zo worden zowel je wallet als de privé sleutel hersteld. Je kunt je voorstellen dat wanneer een hacker deze wallet seed in zijn bezit krijgt, hij deze kan herstellen en zo als enige toegang kan krijgen tot jouw wallet. Heb je deze online opgeslagen in bijvoorbeeld een cloud, dan doe je er goed aan dit nu te veranderen. Sla jouw master seed op als hardcopy en zorg dat deze veilig en tegen alle omstandigheden wordt bewaard.

  Welke type Bitcoin wallets zijn er?

  Er zijn verschillende typen Bitcoin wallets, met ieder zijn eigen voor- en nadelen. In dit artikel bespreken we er vijf; de hardware wallet, desktop wallet, smartphone wallet, online wallet en paper wallet.Om te beginnen met de hardware wallet, want deze is met name op het gebied van veiligheid heel belangrijk. Dit type wallet is een fysiek apparaat dat qua formaat wat weg heeft van een USB-stick. Op deze hardware wallet staan jouw privé- en publieke sleutels opgeslagen voor wanneer je transacties uit wilt voeren. Zoals gezegd staan niet letterlijk jouw crypto’s die je in bezit hebt hierop, maar wel alle gegevens om hierbij te komen. Je bent veilig voor hackers omdat de hardware wallet geen verbinding heeft met internet. Omdat je deze verbinding zo minimaal mogelijk wilt houden is de hardware wallet met name geschikt voor handelaren die aan de lange termijn denken.Een desktop wallet is een type software wallet die gebruikt maakt van een app op jouw pc. Hierin staat jouw gegevens, waardoor het voor hackers iets makkelijker is om eventueel bij te komen. Deze gegevens staan echter niet online opgeslagen, dus het is een relatieve veilige keuze.Een smartphone wallet heeft nagenoeg dezelfde werking als een desktop wallet, maar in dit geval wordt de app op je telefoon gedownload. Ook hierbij geldt dat jouw gegevens in de app staan, en dus niet online worden opgeslagen.Een ander type wallet – die ook onder de software wallet valt – is de online wallet. Hierbij worden al jouw gegevens online opgeslagen en is het niet nodig een app op je pc of telefoon te zetten. Het voordeel is natuurlijk dat je altijd en overal bij jouw wallet kunt, maar het nadeel is dat je nooit zeker weet of je de enige bent met deze toegang tot het te laat is.Tot slot is er nog de paper wallet; letterlijk een stuk papier waar jouw gegevens opstaan. Uniek en daarom heel veilig, maar ook heel kwetsbaar in het geval van brand of diefstal bijvoorbeeld.

  Wat zijn de beste Bitcoin hardware wallets?

  Het belangrijkste kenmerk van een hardware wallet is dat ze heel veilig zijn, maar niet zo kwetsbaar als een paper wallet. We hebben de populairste voor je bij elkaar gezet;

  • Trezor: een hardware wallet waarmee je jouw crypto’s offline op kunt slaan. De Trezor is de pionier op het gebied van hardware wallets en werd in 2014 voor het eerst gelanceerd. Er is de mogelijkheid om meer dan 1.000 verschillende crypto’s op te slaan, er is geen opslaglimiet en de bediening is makkelijk via een touchscreen. Dit is echter wel een hardware wallet voor de wat meer gevorderde trader.
  • Ledger Nano S: een handzaam formaat hardware wallet die ruim 1.500 crypto’s op kan slaan. Een goede optie voor beginners en ook nog eens zacht geprijsd.
  • Ledger Nano X: een iets geavanceerdere versie van de Ledger Nano S. Ook deze heeft een grote opslagcapaciteit en is ook nog eens gemakkelijk met je telefoon te verbinden via bluetooth.

  Wat zijn de beste Bitcoin desktop wallets?

  Wil je een desktop wallet gebruiken? Dan valt het aan te raden dit te doen in combinatie met een hardware wallet. Ook hiervan hebben we weer een paar populaire wallets voor je verzameld;

  • Terugkomend op de eerder besproken anonimiteit: Wasabi Wallet is de allereerste geweest waarbij transacties anoniem verricht konden worden. Dit is een wallet die met name voor de ervaren trader geschikt is en is compatibel met onder andere de Trezor hardware wallet.
  • Een andere optie voor ervaren traders is Bitcoin Core wallet: hier is maar liefst 200GB opslaggeheugen voor nodig, zou het winst kunnen behalen op het gebied van gebruikersvriendelijkheid maar heeft een zeer goede naam op het gebied van veiligheid, privacy en betrouwbaarheid. Ook deze desktop wallet is goed te gebruiken met de Trezor.
  • Een derde in dit rijtje is wat meer geschikt voor beginners: mSIGNA. Eenvoud staat bij deze wallet hoog in het vaandel, zonder in te leveren op veiligheid. Er zit een offline opslagfunctie ingebouwd en zelfs verschillende vormen van versleutelde back-ups.

  Wat zijn de beste Bitcoin smartphone wallets?

  Ga je liever voor een smartphone wallet, dan kom je vaak uit bij de bekende namen op het gebied van hardware- en desktop wallets. Hier volgt weer een rijtje:

  • Volgens velen is de Samourai wallet de beste optie wanneer je op zoek bent naar een Bitcoin wallet. Het is echter met name bedoeld voor iemand met ervaring en er is nog geen iOS-versie beschikbaar.
  • Ledger Nano X: naast een hardware wallet ook een smartphone wallet. Uitsluitend in combinatie met de hardware wallet te gebruiken.
  • Phoenix wallet: zeer geschikt voor beginners. Er kunnen transacties op zowel het Lightning Netwerk als via swaps op de Bitcoin blockchain verwerkt worden. Hiervoor hoef je niets te doen, dit gebeurt vanzelf.

  Wat zijn de beste Bitcoin online wallets?

  Durf je het toch aan een online wallet te gebruiken, dan is het raadzaam goed onderzoek te doen naar de meest passende wallets. We hebben er weer een paar voor je onder elkaar gezet waarvan wij denken dat ze geschikt kunnen zijn:

  • Opera: een software wallet die naast Bitcoin ook geschikt is voor andere crypto’s. Er is een koppeling mogelijk tussen de smartphone- en desktop wallet om de veiligheid zoveel mogelijk te waarborgen.
  • Bitgo: een gerenommeerde naam op het gebied van online wallets. Bitgo staat bekend als een van de veiligste online wallets en richt zich ook op bedrijven.

  Betaaloplossingen met Bitcoin wallets

  Een andere manier van een Bitcoin wallet is bijvoorbeeld een kaart als Wirex. Zo wordt er een combinatie gemaakt tussen crypto’s en fiat-valuta, waardoor het ook direct als betaalmiddel fungeert. Let wel dat dit geen alternatief is van de functie van opslagmethode in een Bitcoin wallet, want er is geen mogelijkheid om grote bedragen op te slaan. Deze typen kaarten moeten ook altijd in combinatie met een goed beveiligde Bitcoin wallet gebruikt worden, zodat je deze op en top kunt beveiligen.

  Beveiligingstips voor jouw Bitcoin wallet

  Ga je voor de meest veilige optie, dan kies je voor een hardware- of paper wallet. Wil je echter tocht gebruik maken van een ander type wallet, zoals een online, software of smartphone wallet; schaf dan een computer of smartphone aan die je alleen voor jouw cryptohandel gebruikt. Zo wordt er minimaal data opgeslagen en is de kans op hackers kleiner dan wanneer je dit via je normale computer of smartphone doet. Versleutel al het internetverkeer tevens met een VPN en maak indien mogelijk gebruik van Linux als besturingsysteem.

  Samenvatting: veiligheid voorop

  Wat het type Bitcoin wallet dat je kiest ook wordt: veiligheid staat altijd voorop. Voor beginnende traders kan het handig zijn om te beginnen met een Bitcoin wallet als een online-, desktop- of smartphone wallet. Zo heb je altijd en overal toegang tot jouw gegevens en de privé- en publieke sleutels. Omdat de transacties bij beginners nog niet vaak van grote waarde zijn is het financiële gevolg van een eventuele hack een stuk kleiner. Let er daarom op dat je alleen handelt met geld dat je kunt missen, zodat de financiële gevolgen te overzien zijn mocht het toch een keer mis gaan.Ben je echter al wat verder gevorderd, of ben je van plan met grote bedragen te gaan handelen? Overweeg dan een hardware- of zelfs paper wallet. Deze heeft geen connectie met internet zodat jouw gegevens veilig zijn voor hackers of andere kwaadwilligen. We hebben van alle soorten Bitcoin wallets de populairste voor je onder elkaar gezet, maar het blijft van groot belang hier zelf goed onderzoek naar te doen. De interface moet aansluiten bij jouw wensen en je moet natuurlijk een goed gevoel hebben wil je hier jouw bezittingen aan toe vertrouwen. Dit alles is natuurlijk minder van belang bij een paper wallet: deze print je uit en bewaak je vervolgens met je leven.

  Cryptocurrency prijzen

  Aan de slag met crypto kan moeilijk zijn. Onze gedetailleerde prijsvergelijkingen en cryptocurrency-gidsen hebben u gedekt.
  Vergelijk Exchanges

  4

  (44 people)

  Tap to rate this article

  Cryptocurrency prijzen

  Vergelijk Exchanges