Decentralized Physical Infrastructure Networks

Decentralized Physical Infrastructure Networks (DePIN)

Zoals je hierboven al kunt lezen, staat DePIN staat voor Decentralized Physical Infrastructure Networks, oftewel gedecentraliseerde netwerken voor fysieke infrastructuur. Deze infrastructuur maakt gebruik van blockchains en token beloningen om fysieke infrastructuur te ontwikkelen op gebieden zoals transport, maar ook draadloze netwerken. Het doel van DePIN is om op een gedecentraliseerde manier projecten te ondersteunen. Lees hieronder meer over deze interessante innovatie en wat je zou kunnen verwachten voor dit jaar. 

De methode 

Het bijzondere aan DePin is dat ze zich goed kunnen onderscheiden van andere infrastructuursystemen en dat zie je niet vaak. Het zit hem allemaal in de methode die ze toepassen. Dat is zeer belangrijk. 

In traditionele infrastructuursystemen die je kent, wordt gegevensbeheer in de meeste gevallen  centraal uitgevoerd,. Dit kan leiden tot beveiligings- en privacyproblemen. DePIN daarentegen maakt gebruik van blockchain-technologie, die een gelijk soort boekhouding biedt waarin gegevens wel op een veilige en transparante manier worden opgeslagen en beheerd.

DePin is daarnaast ook een stuk innovatiever zoals eerder al benoemd. Terwijl de ‘normale’ infrastructuursystemen erg leunen op overheidsfinanciering en regulering, maken DePIN-netwerken gebruik van token-economieën en beloningsmechanismen om deelname en samenwerking juist aan te moedigen. Dit kan leiden tot een grotere betrokkenheid van deelnemers en een wat gespreide bestuur. 

Iedereen met een cryptocurrency wallet kan zich zeer gemakkelijk aanmelden op het platform. Dit doe je door verbinding te maken via de website of app. Nadat de wallet is verbonden, kan je als gebruiker een product of dienst kiezen en betalen met cryptocurrency. Een DePIN functioneert als een systeem waar dus geen toestemming voor nodig is en waarbij iedereen daarom de gewenste diensten kan leveren. Wel is het zo dat ze aan de eisen van de klant voldoen, maar dat spreekt voor zich.

De werking van DePins

Voordat je een daadwerkelijke gebruiker wordt, is het wellicht handig om te weten hoe het allemaal in elkaar zit. DePINs werken via een off-chain netwerk, blockchain en protocollen om transacties tussen eindgebruikers en serviceproviders makkelijker te maken. 

Gebruikers kunnen bijvoorbeeld opslagruimte of andere fysieke infrastructuur diensten nodig hebben, die ze kunnen kopen van serviceproviders via een open marktplaats die wordt aangeboden door het DePIN-protocol. 

Deze manier van werken is nodig, omdat de DePins een open markt voor hardware-infrastructuur mogelijk maakt, waarbij het zeggenschap echt wordt gegeven aan de gebruikers. Door entiteiten weg te halen die diensten kunnen censureren of stopzetten, zorgt het voor een fijn gebruik. 

Het betekent al met al dat gebruikers een stuk meer controle hebben over hun eigen gegevens en infrastructuur, en dat innovatie wordt aangemoedigd door een gezonde concurrentieomgeving. Wat wil je als gebruiker nog meer? 

Dan is er ook nog een keerzijde aan deze infrastructuur. Hoewel DePINs, zoals je duidelijk kunt lezen voordelen bieden en enorm veel doen dat te maken heeft met veiligheid, zijn ze zelf vatbaar voor hacks en bugs. Bovendien kunnen ze niet altijd concurreren met de servicekwaliteit van traditionele gecentraliseerde instanties. Het opzetten en onderhouden van de infrastructuur vereist daarom specifieke technische expertise en kan voor velen uitdagend zijn.

Aantrekkelijke DePin projecten voor 2024

Power Ledger

Power Ledger richt zich op gedecentraliseerde energiehandel en maakt het mogelijk voor individuen en gemeenschappen om overtollige energie te verkopen via blockchain-technologie. Het streeft ernaar om de energie-infrastructuur te decentraliseren en hernieuwbare energie te bevorderen. Goed om in de gaten te houden dus. 

The Things Network (TTN)

The Things Network is een open-source project dat zich richt op het bouwen van een wereldwijd gedecentraliseerd IoT-netwerk op basis van LoRaWAN-technologie. Het stelt gemeenschappen in staat om hun eigen IoT-netwerken op te zetten en gegevens te delen zonder afhankelijk te zijn van centrale entiteiten.

Mesh Networks

Projecten zoals Althea, maar ook Open Mesh Project werken aan het opzetten van gedecentraliseerde mesh-netwerken voor internetconnectiviteit. Deze netwerken maken gebruik van peer-to-peer-technologie om internettoegang te bieden zonder tussenkomst van traditionele ISP's.

Ocean Protocol

Hoewel Ocean Protocol voornamelijk gericht is op datadeling, kan het ook worden beschouwd als een vorm van Decentralized Physical Infrastructure Network. Ocean Protocol stelt individuen en organisaties namelijk in staat om data-uitwisseling te decentraliseren en waarde toe te voegen aan datasets, wat op een gegeven moment wel kan bijdragen aan de ontwikkeling van slimme steden en andere gedecentraliseerde infrastructuurprojecten.

Helium

Dan heb je nog Helium en ze bouwen aan een gedecentraliseerd draadloos netwerk voor het Internet of Things (IoT). Het maakt ook wederom weer gebruik van blockchain-technologie en proof-of-coverage om IoT-apparaten van connectiviteit te voorzien en gebruikers te belonen voor het leveren van dekking. In ieder geval genoeg voor 2024 om je bezig te houden. 

Cryptocurrency prijzen

Aan de slag met crypto kan moeilijk zijn. Onze gedetailleerde prijsvergelijkingen en cryptocurrency-gidsen hebben u gedekt.
Vergelijk Exchanges

4

(44 people)

Tap to rate this article

Cryptocurrency prijzen

Vergelijk Exchanges