Bitcoin koersverwachting

Bitcoin koers

Zoals je wellicht weet is Bitcoin decentraal geregeld en valt Bitcoin daarmee dag en nacht, zeven dagen per week te handelen. Waarschijnlijk ligt het handelsvolume in het weekend een stukje hoger, want dan is er vaak sprake van prijsschommelingen met betrekking tot Bitcoin. In het algemeen kan gesteld worden dat er steeds meer mensen handelen in Bitcoin, wat een stijging in prijs als gevolg heeft. Wanneer we naar de afgelopen tijd kijken is de globale trend stijgend, maar toch zijn ook hierin flinke dalingen te zien. Deze stijgende trend zal zeer waarschijnlijk de komende tijd blijven, omdat de Bitcoin marktwaarde nog altijd kleiner is dan bijvoorbeeld de marktwaarde van aandelen. Met een toename in het aantal mensen dat in Bitcoin handelt, stijgt natuurlijk ook de vraag naar de meest relevante informatie over de koers verwachting.Een aspect om hoe dan ook rekening mee te houden is de volatileit in prijs, wat betekent dat er sprake is van grote schommelingen. Het éne moment stijgt de waarde als een raket omhoog, maar minstens net zo snel daalt deze waarde weer. Hoe kan het dat deze markt zo schommelt? Vergelijk de totale markt van crypto’s eens met de totale markt van overige financiële markten, en je zult zien dat de markt van crypto’s nog relatief klein is, waardoor er minder kapitaal nodig is om de koers te laten stijgen of dalen dan bij financiële markten waarbij het kapitaal een stuk groter is. Omdat er steeds meer mogelijkheden zijn om met Bitcoin te betalen – zo werd onlangs het eerste kunstwerk van Banksy via veilinghuis Sotheby’s geveild – kan dit een positieve invloed hebben op de Bitcoin koers. Mocht deze trend van Bitcoin als mainstream betaalmiddel zich doorzetten, dan kan dit leiden tot een sterke koers stijging. Maar mochten overheden de handel in Bitcoin reguleren, dan kan dit juist weer leiden tot een daling van de Bitcoin koers. Kortom: hou de ontwikkelingen in de gaten en neem factoren uit het verleden mee in jouw voorspelling.

Ontwikkelingen van de Bitcoin koers uit het verleden

Om je wat meer informatie te geven over het verleden van de Bitcoin, en de bijbehorende koers schommelingen, nemen we je kort mee in de belangrijke gebeurtenissen uit de geschiedenis van de Bitcoin.Allereerst was daar in 2009 de introductie van de Bitcoin door Satoshi Nakamoto. Hij vond de Bitcoin al in 2008 uit, maar in 2009 was de eerste transactie van Bitcoin. Dit werd al snel gevolgd door de eerste fysieke transactie van Bitcoin, namelijk in 2010. Toen kocht een miner twee pizza’s door middel van Bitcoin in een pizzeria in Amerika. Zoals we eerder al vertelden was 2013 een belangrijk jaar voor Bitcoin, omdat de waarde in dat jaar voor het eerst echt significant toenam. Met twee sterke stijgingen in dat jaar – en dus één daling – kwam de waarde voor het eerst uit rond de €900. De wijzigingen in prijs bleven tot 2016 redelijk gelijk, maar stegen aan het eind van dat jaar als gevolg van de aangekondigde Brexit.2017 was het jaar waarin Bitcoin voor het eerst echt begon te stijgen en bereikte halverwege het jaar zelfs een waarde van €15.000! Er volgde echter een sterke daling naar zo’n €10.500 aan het eind van dit jaar, maar in vergelijking tot een paar jaar eerder was de prijs natuurlijk nog steeds zeer hoog. Dit werd echter opgevolgd door een enorme crash in 2018, wat leidde tot een waarde van nog geen €3.000 aan het eind van datzelfde jaar. In 2019 schommelde de waarde van Bitcoin enorm, met een piek van ruim €8.000 en een slotwaarde rond de €6.000, wat gevolgd werd door het hoogste punt ooit gemeten in 2020. Waar de koers in maart 2020 nog in een dal van €4.000 zat, wist het dat jaar af te sluiten met ruim €18.000 aan waarde. Dat dit niet de hoogste piek ooit gemeten is blijkt wel uit de cijfers van dit jaar: Bitcoin wist begin 2021 al door te breken naar een waarde richting de €45.000.

Bitcoin als valuta

Na naar de ontwikkelingen uit het verleden gekeken te hebben is het raadzaam te bekijken hoe Bitcoin als valuta dient. Deze mogelijkheden verschillen per land, maar deze mogelijkheden blijven maar groeien. Zoals gezegd is Bitcoin decentraal en werkt het onafhankelijk van reguliere financiële instellingen als banken. Met de verspreiding van Bitcoin als valide betaalmethode wordt de vraag naar Bitcoin gestimuleerd. Breng je dit terug naar de basis van vraag en aanbod dan zie je direct de invloed hiervan op de huidige Bitcoin markt. Een groot verschil met fiat-valuta als de euro en dollar is echter dat er van Bitcoin geen extra exemplaren verspreid kunnen worden. De euro kan gemakkelijk bijgedrukt worden om de waarde stabiel te houden, maar van Bitcoin is er een limiet van 21 miljoen. Door deze schaarste neemt de vraag ook toe, wat er weer toe leidt dat er op steeds meer plekken Bitcoin wordt geaccepteerd als algemeen betaalmiddel. Deze twee factoren versterken elkaar dus wat van grote invloed kan zijn op de Bitcoin koers.

Wat is een Bitcoin block halving?

Een ander interessant aspect om in de gaten te houden is Bitcoin block halving. In het kort komt het erop neer dat het een halvering is van de beloning van miners van Bitcoin. Dit heeft als gevolg dat er steeds minder beschikbare Bitcoins zijn. Op het moment van schrijven wordt een miner beloond met 6,25 Bitcoin per toegevoegd blok aan de blockchain. Deze beloning wordt iedere vier jaar gehalveerd, met mei 2020 als laatste Bitcoin block halving. Met drie halvings in de boeken is de komende halving een grote indicator voor de koers verwachting van Bitcoin. De twee halvings uit het verleden hebben namelijk tot een enorme prijsstijging geleid, dus de kans is aanwezig dat dit na de afgelopen halving ook weer gebeurt. Om je een idee te geven van de bedragen die hierbij komen kijken: tijdens de eerste halving eind 2012 was de Bitcoin koers ,50. Anderhalf jaar later zat deze koers al op . Halverwege 2016, tijdens de tweede halving, was Bitcoin waard. Anderhalf jaar later had deze waarde een record bereikt van .000. Reken je deze waardes door naar anderhalf jaar na de meest recente halving, dan staat er dus voor het eind van dit jaar – 2021 – wellicht een grote stijging op het programma.

Wat is het effect van een halving?

Resultaten uit het verleden leiden niet tot een garantie voor de toekomst, dat weten we. Maar toch kunnen de cijfers uit het verleden ons iets leren. Zoals het patroon waarin er anderhalf jaar na een halving sprake is van een grote prijsstijging. De keerzijde hiervan is, is dat er nog maar drie keer sprake is geweest van een halving, en dat er in slechts twee gevallen een stijging na anderhalf jaar tijd genoteerd heeft kunnen worden. Om dit voor de derde halving te kunnen doen is er op dit moment van schrijven nog niet genoeg tijd gepasseerd, en zullen we moeten wachten tot november van dit jaar. Het is dus aan jou om hier een trend in te zien en eventuele indicator voor de verwachting van de koers voor te toekomst.

Bitcoin supercycle

Een andere term om uit te leggen in het kader van de Bitcoin koers, is de supercycle. In het kort komt dit erop neer dat de stijgende prijs van een markteffect als gevolg heeft dat deze prijsstijging verder doorzet. Dit is ook van toepassing op Bitcoin: je ziet dat er een enorme toename is in de interesse in Bitcoin waardoor steeds meer mensen beginnen met kopen en de prijs stijgt. Dit fenomeen is zichtbaar voor de rest van de wereld, zodat er nóg meer mensen geïnteresseerd raken, gaan kopen en de prijs dus nog verder stijgt. Deze trend is al jaren zichtbaar, maar lijkt door de uitbraak van de Covid19-pandemie tot een recordhoogte te zijn geleid.

Ontwikkelingen om in de gaten te houden

Naast de gevolgen van Bitcoin block halving en de Bitcoin supercycle zijn er nog andere factoren die van invloed kunnen zijn op de Bitcoin koers. We hebben de belangrijkste voor je onder elkaar gezet:

  • Steeds meer landen zijn bezig met een nationale cryptomunt, oftewel een Central Bank Digital Currency. China lijkt hierin het eerste land te zijn dat klaar is voor de introductie voor zijn nationale cryptomunt, en na deze verkondiging is de Bitcoin koers enorm gestegen. Nu is het natuurlijk de vraag hoe de Verenigde Staten en Europa op deze Chinese nationale cryptomunt gaan reageren.
  • Handelsplatform Bakkt is halverwege 2019 op de markt verschenen en richt zich op instituties. Grote bedrijven kunnen hier zowel long als short gaan en de betalingen vinden enkel plaatsen via Bitcoin. Dit kwam maar moeizaam op gang, maar inmiddels is het handelsvolume op dag basis gestegen naar ongeveer 1.000 Bitcoin.
  • Het uitgeven van coins door grote bedrijven zoals Libra. Met alle ophef die rondom het uitgeven van coins door grote bedrijven is ontstaan heeft de Bitcoin zelfs de Amerikaanse politiek gehaald. In alle media werd vervolgens de link gelegd tussen Libra en het onafhankelijke- en decentrale karakter van Bitcoin, wat een positieve invloed heeft gehad op de prijs van Bitcoin.
  • Macro-economie: naast het grote wereldnieuws zijn ook de lokale financiële ontwikkelingen van belang op de waarde van Bitcoin. Kijk hierbij naar de status van de algehele economie, maar ook naar zaken als huizenprijzen, de aandelenmarkt, rente en de obligatiemarkt. Worden deze markten minder interessant? Dan is de kans groot dat deze interesse zich uit op een ander financieel vlak, zoals de Bitcoin.

Samenvatting

Nu je dit artikel hebt gelezen is er waarschijnlijk een hoop duidelijk geworden, maar zijn er wellicht ook minstens net zoveel vragen voor terug gekomen. Naast termen als Bitcoin halving en Bitcoin supercycle zijn er nog talloze andere factoren van belang. De invloed van de Covid-19 pandemie had niet iedereen kunnen voorspellen, maar de komst van de Covid-19 pandemie had al helemaal niemand kunnen voorspellen. Wanneer we het over Bitcoin halving hebben, hebben we het over de halvering van de beloning voor Bitcoin miners. Deze halvering vindt iedere vier jaar plaats, wat tot twee keer toe tot een enorme stijging in prijs heeft geleid anderhalf jaar ná deze halving. Of je dit nu al als patroon wilt zien is natuurlijk aan jou, maar november 2021 zal uitwijzen of deze trend inderdaad doorgetrokken kan worden.Door de supercycle leidt een grote vraag naar Bitcoin tot een nog hogere vraag naar Bitcoin. Als je in jouw omgeving kijkt, dan is de kans groot dat het gesprek steeds vaker op Bitcoin uitkomt. Iedereen kent wel iemand die hierin investeert, waardoor het vertrouwen groeit en er steeds meer interesse komt in de Bitcoin. Het aantal beschikbare Bitcoin is echter beperkt tot 21 miljoen, waardoor er in zekere zin sprake is van schaarste wat ook weer een positieve invloed heeft op de koers van Bitcoin. Al met al zal alleen de toekomst uit kunnen wijzen wat er daadwerkelijk met de Bitcoin koers gebeurt, maar we hebben je nu wel factoren meegegeven om in de gaten te houden

Cryptocurrency prijzen

Aan de slag met crypto kan moeilijk zijn. Onze gedetailleerde prijsvergelijkingen en cryptocurrency-gidsen hebben u gedekt.
Vergelijk Exchanges

4

(44 people)

Tap to rate this article

Cryptocurrency prijzen

Vergelijk Exchanges